Ik lust geen groenten: wat nu?

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen die je lichaam ondersteunen om bijvoorbeeld jouw weerstand op peil te houden en je helpen te ontspannen. Ook dragen deze voedingsstoffen bij aan je concentratie, sterke botten en goed werkende spieren. Veel vitaminen krijg je binnen door onder andere het eten van groenten. Maar wat als je geen groenten lust? In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met andere voedingsmiddelen toch de broodnodige vitamines binnen kunt krijgen.
 

Groenten komen in vele soorten en smaken

Voordat we je vertellen welke alternatieven er zijn voor groenten om vitaminen en mineralen binnen te krijgen, willen we benadrukken dat het eten van groenten voordelen voor je lichaam met zich meebrengt. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groenten bieden veel voordelen voor de gezondheid. Groenten heb je in vele vormen en soorten en je kunt ze op verschillende manieren bereiden. Elke groente heeft zijn eigen smaak en het kan dus goed dat ondanks dat je misschien veel groenten niet lust, er tóch een groente is waarvan de smaak je wel aanspreekt. Ook de bereidingswijze heeft invloed op de smaak van verschillende groenten. De meeste groenten kun je bijvoorbeeld prima rauw eten, stomen of kort (roer)bakken. Het kan zijn dat je een groente misschien wel lust als je deze op een andere bereidt dan je gewend bent. Heb je hier al eens mee geëxperimenteerd?
 

Geen groenten, wel fruit

Eet je wel fruit? Dat is goed nieuws, want ook fruit is een bron van vitaminen en mineralen. Deze vitaminen heb je nodig om bijvoorbeeld je immuunsysteem (weerstand) te ondersteunen. Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Om van al deze vitamines de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen is het belangrijk om verschillende soorten fruit te eten. Het voedingscentrum raadt aan in ieder geval dagelijks twee stuks fruit per dag te eten. Eet bijvoorbeeld dagelijks citrusvruchten, bessen en kiwi’s voor beta-caroteen (plantaardige vorm van vitamine A) en C.
 

Vitaminen en mineralen uit dierlijke producten

Naast plantaardige voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit) zijn er ook diverse dierlijke voedingsmiddelen die vitaminen en mineralen bevatten. Zo komt bijvoorbeeld vitamine B12 alleen voor in dierlijke producten zoals vlees. Door het eten van zuivelproducten, vlees, vis en eieren krijgt je lichaam dus ook vitamines binnen.

 

In veel dierlijke voedingsmiddelen zitten vitamine B-varianten. De vitaminen B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Wanneer je een drukke periode ervaart of je moe voelt, kan het helpen om op je vitamine B-inname te letten of deze (B2, B3, B5, B6 en B12) tijdelijk aan te vullen.

 

Vette vis zoals makreel, zalm en haring bevat vitamine D. Deze vitamine zorgt onder andere mede voor het behoud van sterke botten en een normale spierwerking en ondersteunt je immuunsysteem. Vitamine D maak je ook aan door dagelijkse blootstelling (van je huid) aan de zon voor in ieder geval 15 minuten.

Een multivitamine als aanvulling op voeding

Wanneer je om wat voor reden dan ook tijdelijk niet voldoende gevarieerd kunt eten dan kun je overwegen een voedingssupplement te slikken ter aanvulling op je voeding. Dit kan een multivitamine-supplement zijn. Multivitamines bestaan in verschillende doseringen en samenstellingen, zodat je deze kunt afstemmen op jouw behoeftes. Op deze manier kun je een eventueel tekort in de voeding aanvullen. Een voedingssupplement is echter geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding. Wanneer je groenten eet krijg je bijvoorbeeld ook voedingsvezels binnen die bijdragen aan een goede werking van je darmen. Ook zijn groenten soms een primaire bron voor bepaalde vitamines. Dit geldt voor bijvoorbeeld voor foliumzuur (vitamine B11) en vitamine K.

Als je kind geen groenten lust

Gezonde en gevarieerde voeding is natuurlijk juist ook voor kinderen belangrijk. Goede voeding ondersteunt hen onder andere bij de ontwikkeling van hun lichaam en hersenen. Kinderen moeten vaak wennen aan nieuwe smaken. Wanneer je kind bepaalde groenten niet lust kan het best zijn dat je kind deze wel lust als je ze op een andere manier bereidt of wanneer je kind wat ouder is.

Als je het idee hebt dat je kind niet altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, omdat hij of zij bijvoorbeeld weinig of geen groenten lust, dan kun je overwegen een aanvullend voedingssupplement te geven. Speciaal voor kinderen heeft Orthica voedingssupplementen ontwikkeld die geschikt zijn voor baby’s en kinderen tot 12 jaar. Bijvoorbeeld de Dino Multi: een multivitamine kauwtablet met vitamine C, D, B6 en B12 die de weerstand ondersteunen, ijzer, vitamine B1, B2, B3 en B5 die bijdragen aan het energieniveau en calcium en magnesium die goed zijn voor de botten en foliumzuur dat bijdraagt aan de leerprestaties.

Eet zoveel mogelijk gevarieerd en gezond!

s In dit artikel hebben we je laten zien dat je, ook als je helemaal geen groenten eet, via andere voeding kunt zorgen voor de inname van vitaminen en mineralen. Groenten blijven echter een grote bron van vitaminen en mineralen. Vitamine K zit bijvoorbeeld voor een belangrijk deel in groenten. Groenten zijn dus een onmisbaar onderdeel van een gezond eetpatroon. Ze helpen je lichaam goed te functioneren. Aanvullend op goede voeding zijn er ook andere manieren om goed voor jezelf te zorgen. Weet jij bijvoorbeeld al hoe je het hele jaar door aan je weerstand kunt werken? Je leest het hier: Ondersteun je weerstand het hele jaar door: 6 aandachtspunten.

 

KAG 431-0820-3281