VEELGESTELDE
VRAGEN

Alle informatie over voedingsstoffen die jij kunt overwegen

Categorieën
Weerstand

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid, is goed voor de gemoedstoestand en is gunstig voor een goede geestelijke balans. In drukke periodes kan magnesium je lichaam ondersteunen. Ook voldoende ontspanning, bewegen en goed slapen zijn in zo’n drukke periode natuurlijk belangrijk.

Magnesium is gunstig voor een goede geestelijke balans

Magnesium is betrokken bij veel verschillende processen in je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk. Tijdens een drukke periode kun je ‘drukte in je hoofd ervaren’ en je zorgen maken. Magnesium draagt bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest.

Daarnaast is magnesium goed voor je concentratievermogen en je geheugen, maar ook voor je gemoedstoestand. Dat komt altijd goed van pas, maar zeker in een drukke periode waarin je veel zaken tegelijk moet doen.

In een drukke periode laat de voeding wel eens wat te wensen over. Het is goed om je magnesium-inname in de gaten te houden. Groene bladgroent en volkoren granen zijn een goede bron van magnesium. Ook noten en zaden zijn rijk aan magnesium. Zo kun je amandelen, cashewnoten, walnoten eten, chiazaad en lijnzaad eten om je dagelijkse portie magnesium binnen te krijgen. Daarom is het een goede keuze om ‘s ochtends wat noten en zaden door de yoghurt of kwark te doen voor wat extra magnesium. Als aanvulling op de voeding kun je suppletie overwegen overwegen in de vorm van magnesium tabletten in verschillende doseringen, die passen bij jouw behoefte.

Magnesium
Weerstand

Multivitamine-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Een multivitamine-supplement behoort tot de zogenaamde basissuppletie. Hiermee worden voedingssupplementen bedoeld die je dagelijks kunt innemen als aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding.

Jouw invloed op een gezonde en gevarieerde leefstijl

Voordat we jou hieronder vertellen uit welke multivitaminen je kunt kiezen en hoe deze jouw weerstand kunnen ondersteunen, is het belangrijk om te weten dat je zelf op diverse zaken kunt letten om je weerstand te ondersteunen.

Wanneer je gezond en gevarieerd eet haal je alle benodigde vitaminen en mineralen uit je voeding. Natuurlijk kan gezond eten er (tijdelijk) bij inschieten of is het fijn om je vitamine-inname aan te vullen omdat je bijvoorbeeld intensief sport of een stressvolle periode ervaart. In dat geval kan een multivitamine-supplement een goede aanvulling zijn.

Naast gezonde en gevarieerde voeding zijn ook voldoende beweging, rust en ontspanning belangrijke factoren die positief zijn voor je weerstand. Ben je nieuwsgierig naar alle tips om je weerstand te ondersteunen? Lees dan ons blogartikel met daarin 6 aandachtspunten om het hele jaar je weerstand te ondersteunen.

Multivitamine als basisaanvulling ter ondersteuning van je weerstand

Een multivitamine of multi is een voedingssupplement waarin voedingsstoffen zijn verwerkt. Multivitamines bestaan voornamelijk uit vitamines en mineralen. Meestal bevat een multi alle 13 vitaminen en een aanvulling van de mineralen. Soms zijn ze aangevuld met plantenextract, kruiden, aminozuren, enzymen of andere voedingsstoffen.

Voor ondersteuning van de weerstand zijn vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D van belang. Daarnaast zijn ook de mineralen ijzer, koper, selenium en zink belangrijk.

Uit welke Orthica multivitamine-supplementen kun je kiezen?

Zoals gezegd: multivitamine-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Het streven naar optimale hoeveelheden houdt in dat sommige producten een hogere en andere een lagere dosering van een voedingsstof bevatten. Meer is niet altijd beter. Een kind heeft andere behoeftes dan een volwassene, een vijftigplusser, een vegetariër of iemand die specifieke medicatie gebruikt.

Omdat iedereen anders is en een andere behoefte kan hebben, heeft Orthica multivitamine-supplementen voor verschillende doelgroepen. Welke multivitaminen er zijn voor je weerstand? Speciaal ter ondersteuning van je weerstand zijn er verschillende multivitaminen:

Dino Multi

Multivitaminen speciaal voor kinderen vanaf drie jaar. Een aanvulling op de voeding van kinderen in de vorm van een multi biedt extra vitaminen en mineralen. Vitamine C, D en ijzer ondersteunen een goede weerstand. Magnesium, ijzer en vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen het energieniveau van je kind. Heeft jouw kind moeite met doorslikken? Dino Multi is een kauwtablet voor kinderen van vanaf 3 jaar met een lekkere frambozensmaak in de vorm van een dinosaurus-ei.

Multi 50+ Multi 50+ bevat een dosering van 25 mcg vitamine D3 die de verhoogde behoefte dekt die ontstaat vanaf de leeftijd van 50 jaar ruim. Vrouwen vanaf 50 jaar hebben 10 mcg extra vitamine D nodig. Bij mannen is dit het geval vanaf 70 jaar. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand.

Multi 50+ bevat ook vitaminen, mineralen, specifieke vetzuren en kruiden die de lichamelijke conditie ondersteunen. Omega 3-vetzuren EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk1, dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed2 en leveren een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart3. Specifiek DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en het speelt een rol in het functioneren van de hersenen4. Multi 50 + bevat daarnaast ook vitamine B-complex (B2, B3, B5, B6, B11, B12) en ijzer voor extra energie bij vermoeidheid, en vitamine B1, B3, B6, B12 en biotine voor geestelijke energie.

Het Multi 50+-supplement neem je in via makkelijk te slikken softgelcapsules met licht verteerbare, vloeibare inhoud.

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

2 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

3 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

4 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Weerstand Multi

Multi Weerstand bevat voedingsstoffen die de weerstand ondersteunen zoals vitamine C, D en selenium. De vitaminen en mineralen in Weerstand Multi hebben een positieve invloed op het natuurlijke afweersysteem (vitamine C, D en zink) en ondersteunen de energiestofwisseling (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en calcium, ijzer, jodium, mangaan). Zo helpen de mineralen ijzer, koper, zink en selenium het immuunsysteem van de lichaamscellen. Vitamine B6 draagt bij aan de aanmaak van afweercellen en vitamine A, B6, B12, C, D en foliumzuur zorgen mede voor een goede weerstand. Daarnaast bevat elk tablet ook plantenextracten van vlierbes en echinacea.

Multi Probiotica

Multi Probiotica is een handige combi-multi bedoeld voor jong en oud. Vitamine C en D in deze multivitamine zijn goed voor je weerstand. Daarnaast bevat de multi een ruime hoeveelheid vitamine B12. Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Daarbij is vitamine B12 van belang voor het zenuwstelsel en helpt bij vermoeidheid Multi Probiotica bevat naast een uitgebreide combinatie voedingsstoffen ook 2,5 miljard levensvatbare bacteriën van vier verschillende bacteriestammen. Een multivitamine met probioticamix.

Wist jij dit al? Naast multivitaminen die speciaal gemaakt zijn om je weerstand te ondersteunen heeft Orthica ook andere multivitaminen in ons totale multi’s-assortiment.

Weerstand

De ADH - de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - staat voor de minimale dosering van vitamine D per dag. Dat is in ieder geval 10 microgram per dag. Sommige mensen kunnen een hogere behoefte aan vitamine D hebben: welke (maximale) dagdosering dan passend is, kan per persoon verschillen.

Waarbij ondersteunt vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die onder meer je immuunsysteem ondersteunt en een rol speelt bij een normale werking van je spieren en het behoud van sterke botten. Vitamine D kan door je lichaam worden aangemaakt door middel van blootstelling aan de zon. Daarnaast is deze vitamine terug te vinden in vette vis en in mindere mate in vlees en eieren. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram vitamine D.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vs. maximale dagdosering

Zoals gezegd: jouw dagdosering (ADH) vitamine D zou in ieder geval 10 microgram per dag moeten zijn. De maximale, veilige dagdosering voor vitamine D ligt hoger dan de ADH, te weten op 100 microgram per dag.

Mogelijk is de behoefte van sommige mensen hoger dan 10 mcg per dag. Dit kan opgaan voor mensen die dagelijks onvoldoende vitamine D binnenkrijgen, omdat ze bijvoorbeeld veel binnen zitten of door zwangerschap tijdelijk een grotere behoefte aan vitamine D hebben.

Indien bij iemand een grotere behoefte aan vitamine D is geconstateerd door een bevoegd deskundige, kan er een maximale dagdosering worden bepaald op basis van de persoonlijke situatie. Dit geeft diegene de kans om de vitamine D-inname sneller op passende wijze aan te vullen. Let op: die dosering hoeft dan dus niet per se 100 mcg per dag te zijn, per situatie kan het advies verschillen.

Wat zegt de Gezondheidsraad over vitamine D-inname?

De ADH van 10 microgram vitamine D geldt voor de meeste mensen. Er zijn een aantal groepen waarbij een extra inname wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad. Het gaat om:

Groep: Extra vitamine D inname in microgram:
Jonge kinderen t/m 3 jaar 10
Zwangere vrouwen 10
Personen met een donkere (getinte) huidskleur 10
Personen die niet veel in de zon komen of buitenshuis hun huid bedekken 10
Vrouwen 50 en ouder 10
Personen van 70 jaar en ouder 20

Aanvullen met een vitamine D-supplement?

Zorg er allereerst voor dat je dagelijks voldoende blootstelling hebt aan zonlicht (15-30 minuten) en regelmatig voeding met vitamine D consumeert.

Wanneer je in één van de bovengenoemde groepen valt waarbij een extra behoefte aan vitamine D aanwezig kan zijn, is het slikken van een aanvullend vitamine D-supplement van Orthica aan te raden.

Verschillende doseringen, o.a. voor kinderen

Orthica heeft een ruim assortiment van vitamine D-supplementen in verschillende doseringen: je vindt hier dus een oplossing voor jouw persoonlijke behoefte. Voor alle supplementen waaraan vitamine D is toegevoegd geldt in Nederland een wettelijk maximum van 75 microgram per dagdosering.

Jonge kinderen? Speciaal voor hen hebben wij Dino D druppels die gemakkelijk te doseren zijn. De ADH is aangepast op de behoefte van je kind. Voedingssupplementen met een dagdosering van meer dan 15 microgram zijn namelijk niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Voedingssupplementen met meer dan 20 microgram zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
Weerstand

Zinksupplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Zink is één van de mineralen die bijdraagt aan een normale werking van je immuunsysteem. Het komt voor in voeding en drinkwater. Misschien heb je weleens gehoord van zink als spoorelement. Zo worden mineralen genoemd waar je relatief weinig van nodig hebt. Het komt voor in duizendsten van grammen in dagelijkse voeding.

Het betekent echter niet dat zink minder belangrijk is, integendeel: ook spoorelementen hebben onmisbare functies in het lichaam. Zink helpt niet alleen het immuunsysteem, maar is ook van belang voor een normale hormoonhuishouding, de kwaliteit van sperma, voor de huid, het gezichtsvermogen en de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

immuunsysteem

Zink helpt niet alleen het immuunsysteem, maar ondersteunt bijvoorbeeld ook je gezichtsvermogen.

Begin met gezonde voeding en een actieve leefstijl

Een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl zijn allereerst belangrijk om aan je dagelijkse behoefte zink te kunnen voldoen. Wil je gezond en bewust leven? Dan is het voldoende eten van groenten en fruit vaak een goed startpunt om je immuunsysteem te ondersteunen.

Zink komt in veel verschillende soorten voedingsmiddelen voor, in verschillende concentraties. Denk bijvoorbeeld aan vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

gezonde voeding

In onder meer schelpdieren zoals mosselen zit zink, ter ondersteuning van je immuunsysteem.

Naast gezonde voeding draagt ook een actieve leefstijl bij aan een normale werking van je weerstand. Veel bewegen, liefst in de buitenlucht zodat zonlicht in je huid vitamine D aanmaakt, heeft een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is onderdeel van een gezonde levenswijze en belangrijk voor je weerstand.

Hoeveel zink per dag?

Voor de ondersteuning van je weerstand is het belangrijk dat je dagelijks voldoende zink binnenkrijgt. Een volwassene man heeft per dag 9 mg zink nodig. Voor volwassen vrouwen geldt een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 7 mg.

Uit eerder hierboven genoemde voedingsmiddelen kun je zink halen. Hoewel jij je best doet om gezond en voldoende gevarieerd te eten, kun je soms wat extra’s gebruiken als aanvulling op je voeding. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Zink-supplementen kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op gezonde voeding.

voeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven kan een zinksupplement een nuttig aanvulling op voeding zijn.

Jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren bepalen welke vorm en dosering van een zinksupplement voor jou geschikt zijn.

Uit welke Orthica zink-supplementen kun je kiezen?

We bieden een breed assortiment aan in zinksupplementen. Je vindt zink in zowel een enkelvoudig preparaat (een voedingssupplement met alleen of voornamelijk zink), als in een multivitamine. Je kiest voor een zinksupplement als je je weerstand wilt ondersteunen. Er zijn drie verschillende soorten doseringen om uit te kiezen:

  • Zink zuigtabletten: organisch gebonden zink in lage dosering
  • Zink-15: aminozuurgebonden zink in basisdosering
  • Tri Zink-25: drie vormen organisch gebonden zink in krachtige dosering

Zink zuigtabletten

Zink zuigtabletten bevatten organisch gebonden zink, propolis en zuurvrije vitamine C. De dosering zink (-citraat) per tablet is 4 mg. Zink en vitamine C hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Spaart het gebit door gebruik van xylitol in plaats van suiker en zuurvrije vitamine C. Met honing en citroen voor een aangename smaak. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Goed te combineren met Weerstand Multi.

Zink-15

Zink-15 bevat aminozuurgebonden zink. Een tablet Zink-15 bevat 15 mg zink (-bisglycinaat). Zink heeft vele functies in het lichaam, waaronder het ondersteunen van de weerstand. Zink-15 is goed te combineren met Weerstand Multi.

Tri Zink-25

Tri Zink-25 bevat drie vormen organisch gebonden zink in een krachtige dosering. Zink ondersteunt het immuunsysteem en beschermt gezonde cellen en weefsels. De dosering zink per capsule bedraagt 25 mg zink (-citraat, -gluconaat, -picolinaat). Je kunt Tri Zink-25 goed combineren met een Weerstand Multi.

  • Wist jij dit al?

Naast de enkelvoudige zinkpreparaten van Orthica vind je zink ook terug in verschillende Multi’s, bijvoorbeeld de Multi 4 all en de Multi Max. De zinkdosering verschilt per product, zodat je kunt kiezen voor een supplement dat past bij jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?
  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
  • Weerstand
Weerstand

Vitamine C-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Mensen kunnen, in tegenstelling tot andere zoogdieren, zelf geen vitamine C aanmaken in hun lichaam. Voeding is de belangrijkste bron van voldoende inname van dit belangrijke nutriënt. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam, het helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen. Maar het ondersteunt ook de activiteit van vitamine E (die helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht) en bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid.

Begin met gezonde voeding & gezonde leefstijl

Een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl zijn allereerst belangrijk om aan je dagelijkse behoefte vitamine C te kunnen voldoen. Het voldoende op peil houden van de hoeveelheid groenten en fruit in je dieet is vaak een goed beginpunt als je bewust en gezond wilt leven en je weerstand wilt ondersteunen. Er zijn veel voedingsmiddelen die deze misschien wel bekendste vitamine voor onze weerstand bevatten, in verschillende concentraties. Bekende voedingsmiddelen waarin veel vitamine C zit, zijn citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels), groenten (zoals boerenkool en spruitjes), vruchten (zoals bessen), aardbeien en aardappelen.

gezonde
  • Tip: vruchten en aardbeien hoef je alleen maar te wassen, maar voor groenten en aardappelen geldt natuurlijk dat we ze meestal koken. Daarbij is het van belang dat zoveel mogelijk vitamine C wordt behouden: dat lukt door ze zo kort mogelijk te koken in niet teveel water, of ze te stomen of te blancheren.

Bij gezonde voeding past ook een actieve leefstijl. Veel bewegen, liefst in de buitenlucht zodat zonlicht in je huid vitamine D aanmaakt, die ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is onderdeel van een gezonde levenswijze en belangrijk voor je weerstand. Sport je heel intensief, dan kun je mogelijk wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en is daarom ook zeker voor (fanatieke) sporters een belangrijk nutriënt. Zo versterken gezonde voedingsstoffen en een gezonde leefstijl elkaar.

Hoeveel vitamine C per dag?

Voor je weerstand is het belangrijk dat je je bewust bent van hoeveel vitamine C je tot je neemt. Een volwassene heeft per dag 75 mg vitamine C nodig, de intensieve sporter uit de vorige alinea al gauw 200 mg.

We doen allemaal ons best om gezond en voldoende gevarieerd te eten, maar soms kunnen we wel wat extra’s gebruiken als aanvulling op die voeding. Vitamine C-supplementen kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op gezonde voeding.

Jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren bepalen welke vorm en dosering qua vitamine C-supplement voor jou geschikt zijn.

  • Leuk weetje: wist je dat een 1000 mg vitamine C-tablet net zoveel vitamine C bevat als circa 20 sinaasappelen?
gezonde

Uit welke Orthica vitamine C-supplementen kun je kiezen?

We bieden een breed assortiment vitamine C-supplementen. We lichten enkele veelgevraagde producten uit:

Voor kinderen (vanaf 3 jaar) is er Dino Ester-C, een kauwtablet met frambozensmaak in de vorm van een dinosaurus-ei. Ester-C is een niet-zure vorm van vitamine C, die beter is voor (ontwikkelende) tanden en milder voor maag en darmen dan de zure vorm. Dino Ester-C bevat per tablet 100 mg van deze niet-zure vorm van vitamine C. De opname in het lichaam en de langere beschikbaarheid van Ester-C wordt geholpen door in de tabletten aanwezige begeleidende stoffen (metabolieten). Dino Ester-C tabletten kunnen zonder water worden ingenomen.

Geschikt voor gebruik door ouderen is er Ester-C-500.Beter opneembaar, mild voor maag en darmen en langer actief dan supplementen met de zure vorm van vitamine C. Een tablet bevat 500 mg calciumascorbaat (Ester-C).

C-1000 van Orthica bevat per tablet 1000 mg vitamine C, 25 mg citrusfruitextract en 5 mg rutine. Rutine is geen vitamine, maar een bioflavonoïde: dit is een natuurlijke pigment- en smaakstof die voorkomt in citrusvruchten en sommige bessen.

Omdat het lichaam vitamine C snel afbreekt, is er ook het hoog gedoseerde C-1500 SR. De SR staat voor Sustained Release (gereguleerde afgifte), waardoor de vitamine C voor een langere periode beschikbaar is in het lichaam. C-1500 SR bevat 25 mg rozenbottelextract.

  • Wist jij dit al? Alle Orthica vitamine C-supplementen zijn te combineren met een multivitamine-supplement, zoals het voor kinderen ontwikkelde Dino Multi of voor volwassenen Weerstand Multi. Voor ouderen is er Multi 50+.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand
Weerstand

Vitamine D-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Vitamine D wordt ook wel de ‘zon-vitamine’ genoemd, wat te maken heeft met het feit dat deze vitamine vooral onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Veel buiten zijn in de zon zorgt dus voor een belangrijk deel (ongeveer twee derde) van de aanmaak van vitamine D. Aangeraden wordt om jezelf elke dag zeker 15 tot 30 minuten aan zonlicht bloot te stellen, met de handen en het hoofd onbedekt.

vitamine-d

Dit nutriënt draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en het ondersteunt de botten en tanden, de spierwerking, het celdelingsproces en celvernieuwing. Het draagt ook bij aan de normale groei en de ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Vitamine D speelt tevens een rol in de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam.

In welke voeding zit vitamine D?

Er zijn zeker voedingsbronnen die vitamine D bevatten, maar deze voeding draagt slechts gedeeltelijk bij aan onze behoefte aan deze vitamine. We vinden dit nutriënt onder meer in eetbare zaken als:

  • Vette vis, zoals zalm, paling en makreel;
  • Eieren;
  • Roomboter;
  • Margarine, halvarine en bak- en braadproducten (aan deze voedingsmiddelen wordt in Nederland vitamine D toegevoegd).
vitamine-d-meat

Hoeveel vitamine D per dag?

Voor sommige Nederlanders (tot 70 jaar) geldt een extra aanbeveling bovenop de ADH van 10 mcg vitamine D, aldus de Gezondheidsraad.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals mannen en vrouwen die weinig buiten zijn overdag of een donkere huidskleur hebben, zwangere vrouwen of kinderen van 0-3 jaar, hier te lezen aparte aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Bij deze groepen wordt er vrijwel altijd uitgegaan van de 10 microgram vitamine D als extra bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

De uitzondering daarop betreffen mensen van boven de 70: hen wordt geadviseerd 20 microgram extra vitamine D in te nemen in plaats van 10 microgram extra (die de meeste specifieke groepen wordt geadviseerd). De geadviseerde dosering is niet slechts leeftijdsgebonden.

Voor mensen met een getinte huid geldt doorgaans dat zij minder snel vitamine D aanmaken uit zonlicht. Ook mensen die weinig buiten komen (dagelijks minder dan 15-30 minuten tussen 12:00-15:00), kunnen minder aanmaak hebben van vitamine D. Ook met een gezonde leefstijl en voldoende gevarieerde voeding zijn er dus situaties waarin we wel wat extra’s kunnen gebruiken aan vitamine D. Supplementen kunnen daartoe dan een nuttige aanvulling op je voeding en levensstijl zijn.

Uit welke vitamine D-supplementen kun je kiezen?

Orthica heeft een breed assortiment van vitamine D-supplementen. Er zijn verschillende doseringen en toedieningsvormen beschikbaar. Zo is er een ruime variatie in suppletie die toegespitst kan worden op ieders persoonlijke situatie. Ga voor een goede keuze naar een speciaalzaak zoals een adviesdrogist, vitaminespeciaalzaak, natuur- of reformwinkel of apotheek en laat je deskundig adviseren.

We lichten enkele populaire producten uit:

Dino D Druppels zijn er voor de allerkleinsten, baby’s en kinderen tot 4 jaar. Het advies van de Gezondheidsraad is om in deze levensfase dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. 4 druppels Dino D bevatten deze dosering als aanvulling op de voeding. De smaakneutrale druppels zijn gemakkelijk door de voeding te mengen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de Dino D Kauwtablet, die per tablet 15 microgram vitamine D bevat. De tabletten zijn gezoet met xyilitol, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Vitamine D helpt het immuunsysteem van kinderen en is van belang voor de samenstelling van de botten. Met dagelijks een Dino D kauwtablet krijgt je kind, ter aanvulling van de voeding, vitamine D binnen ter ondersteuning van de weerstand.

D-25, een vitamine D voor volwassenen in tablet- of druppelvorm, is een goede keuze voor dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem. De kleine tabletten of druppels bevatten 25 microgram vitamine D per dosis, die ter aanvulling van de voeding ingenomen kan worden. De druppels bevatten het nutriënt opgelost in olie (vitamine D is in vet oplosbaar) en zijn gemakkelijk om in te nemen. De druppels zijn neutraal van smaak.

Vegan D3 Oliedruppels zijn zoals de naam al doet vermoeden speciaal ontwikkeld voor veganisten die een volledig plantaardig vitamine D3 supplement zoeken als aanvulling op hun voeding. Vitamine D3 wordt gemakkelijker en efficiënter door het lichaam geactiveerd dan vitamine D2. De D3 in deze druppels is afkomstig uit algen. 5 oliedruppels bevatten 25 microgram vitamine D3.

D-50 en D-75 zijn vitamine D-supplementen in de vorm van hooggedoseerde tabletten of vegacapsules voor volwassenen. Deze tabletten kun je na deskundig advies als aanvulling op je voeding gebruiken.

Gecombineerde supplementen?

Met betrekking tot de combinatie van vitamine D-supplementen met multivitamine-supplementen als Dino Multi (voor kinderen) of Multi 50+ (voor ouderen), raden we aan hierover deskundig advies in te winnen bij de Orthica-specialist in jouw buurt.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd

  • Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand
Weerstand

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid, is goed voor de gemoedstoestand en is gunstig voor een goede geestelijke balans. In drukke periodes kan magnesium je lichaam ondersteunen. Ook voldoende ontspanning, bewegen en goed slapen zijn in zo’n drukke periode natuurlijk belangrijk.

Magnesium is gunstig voor een goede geestelijke balans

Magnesium is betrokken bij veel verschillende processen in je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk. Tijdens een drukke periode kun je ‘drukte in je hoofd ervaren’ en je zorgen maken. Magnesium draagt bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest.

Daarnaast is magnesium goed voor je concentratievermogen en je geheugen, maar ook voor je gemoedstoestand. Dat komt altijd goed van pas, maar zeker in een drukke periode waarin je veel zaken tegelijk moet doen.

In een drukke periode laat de voeding wel eens wat te wensen over. Het is goed om je magnesium-inname in de gaten te houden. Groene bladgroent en volkoren granen zijn een goede bron van magnesium. Ook noten en zaden zijn rijk aan magnesium. Zo kun je amandelen, cashewnoten, walnoten eten, chiazaad en lijnzaad eten om je dagelijkse portie magnesium binnen te krijgen. Daarom is het een goede keuze om ‘s ochtends wat noten en zaden door de yoghurt of kwark te doen voor wat extra magnesium. Als aanvulling op de voeding kun je suppletie overwegen overwegen in de vorm van magnesium tabletten in verschillende doseringen, die passen bij jouw behoefte.

Magnesium
Weerstand

Multivitamine-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Een multivitamine-supplement behoort tot de zogenaamde basissuppletie. Hiermee worden voedingssupplementen bedoeld die je dagelijks kunt innemen als aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding.

Jouw invloed op een gezonde en gevarieerde leefstijl

Voordat we jou hieronder vertellen uit welke multivitaminen je kunt kiezen en hoe deze jouw weerstand kunnen ondersteunen, is het belangrijk om te weten dat je zelf op diverse zaken kunt letten om je weerstand te ondersteunen.

Wanneer je gezond en gevarieerd eet haal je alle benodigde vitaminen en mineralen uit je voeding. Natuurlijk kan gezond eten er (tijdelijk) bij inschieten of is het fijn om je vitamine-inname aan te vullen omdat je bijvoorbeeld intensief sport of een stressvolle periode ervaart. In dat geval kan een multivitamine-supplement een goede aanvulling zijn.

Naast gezonde en gevarieerde voeding zijn ook voldoende beweging, rust en ontspanning belangrijke factoren die positief zijn voor je weerstand. Ben je nieuwsgierig naar alle tips om je weerstand te ondersteunen? Lees dan ons blogartikel met daarin 6 aandachtspunten om het hele jaar je weerstand te ondersteunen.

Multivitamine als basisaanvulling ter ondersteuning van je weerstand

Een multivitamine of multi is een voedingssupplement waarin voedingsstoffen zijn verwerkt. Multivitamines bestaan voornamelijk uit vitamines en mineralen. Meestal bevat een multi alle 13 vitaminen en een aanvulling van de mineralen. Soms zijn ze aangevuld met plantenextract, kruiden, aminozuren, enzymen of andere voedingsstoffen.

Voor ondersteuning van de weerstand zijn vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D van belang. Daarnaast zijn ook de mineralen ijzer, koper, selenium en zink belangrijk.

Uit welke Orthica multivitamine-supplementen kun je kiezen?

Zoals gezegd: multivitamine-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Het streven naar optimale hoeveelheden houdt in dat sommige producten een hogere en andere een lagere dosering van een voedingsstof bevatten. Meer is niet altijd beter. Een kind heeft andere behoeftes dan een volwassene, een vijftigplusser, een vegetariër of iemand die specifieke medicatie gebruikt.

Omdat iedereen anders is en een andere behoefte kan hebben, heeft Orthica multivitamine-supplementen voor verschillende doelgroepen. Welke multivitaminen er zijn voor je weerstand? Speciaal ter ondersteuning van je weerstand zijn er verschillende multivitaminen:

Dino Multi

Multivitaminen speciaal voor kinderen vanaf drie jaar. Een aanvulling op de voeding van kinderen in de vorm van een multi biedt extra vitaminen en mineralen. Vitamine C, D en ijzer ondersteunen een goede weerstand. Magnesium, ijzer en vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen het energieniveau van je kind. Heeft jouw kind moeite met doorslikken? Dino Multi is een kauwtablet voor kinderen van vanaf 3 jaar met een lekkere frambozensmaak in de vorm van een dinosaurus-ei.

Multi 50+ Multi 50+ bevat een dosering van 25 mcg vitamine D3 die de verhoogde behoefte dekt die ontstaat vanaf de leeftijd van 50 jaar ruim. Vrouwen vanaf 50 jaar hebben 10 mcg extra vitamine D nodig. Bij mannen is dit het geval vanaf 70 jaar. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand.

Multi 50+ bevat ook vitaminen, mineralen, specifieke vetzuren en kruiden die de lichamelijke conditie ondersteunen. Omega 3-vetzuren EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk1, dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed2 en leveren een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart3. Specifiek DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en het speelt een rol in het functioneren van de hersenen4. Multi 50 + bevat daarnaast ook vitamine B-complex (B2, B3, B5, B6, B11, B12) en ijzer voor extra energie bij vermoeidheid, en vitamine B1, B3, B6, B12 en biotine voor geestelijke energie.

Het Multi 50+-supplement neem je in via makkelijk te slikken softgelcapsules met licht verteerbare, vloeibare inhoud.

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

2 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

3 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

4 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Weerstand Multi

Multi Weerstand bevat voedingsstoffen die de weerstand ondersteunen zoals vitamine C, D en selenium. De vitaminen en mineralen in Weerstand Multi hebben een positieve invloed op het natuurlijke afweersysteem (vitamine C, D en zink) en ondersteunen de energiestofwisseling (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en calcium, ijzer, jodium, mangaan). Zo helpen de mineralen ijzer, koper, zink en selenium het immuunsysteem van de lichaamscellen. Vitamine B6 draagt bij aan de aanmaak van afweercellen en vitamine A, B6, B12, C, D en foliumzuur zorgen mede voor een goede weerstand. Daarnaast bevat elk tablet ook plantenextracten van vlierbes en echinacea.

Multi Probiotica

Multi Probiotica is een handige combi-multi bedoeld voor jong en oud. Vitamine C en D in deze multivitamine zijn goed voor je weerstand. Daarnaast bevat de multi een ruime hoeveelheid vitamine B12. Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Daarbij is vitamine B12 van belang voor het zenuwstelsel en helpt bij vermoeidheid Multi Probiotica bevat naast een uitgebreide combinatie voedingsstoffen ook 2,5 miljard levensvatbare bacteriën van vier verschillende bacteriestammen. Een multivitamine met probioticamix.

Wist jij dit al? Naast multivitaminen die speciaal gemaakt zijn om je weerstand te ondersteunen heeft Orthica ook andere multivitaminen in ons totale multi’s-assortiment.

Weerstand

De ADH - de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - staat voor de minimale dosering van vitamine D per dag. Dat is in ieder geval 10 microgram per dag. Sommige mensen kunnen een hogere behoefte aan vitamine D hebben: welke (maximale) dagdosering dan passend is, kan per persoon verschillen.

Waarbij ondersteunt vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die onder meer je immuunsysteem ondersteunt en een rol speelt bij een normale werking van je spieren en het behoud van sterke botten. Vitamine D kan door je lichaam worden aangemaakt door middel van blootstelling aan de zon. Daarnaast is deze vitamine terug te vinden in vette vis en in mindere mate in vlees en eieren. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram vitamine D.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vs. maximale dagdosering

Zoals gezegd: jouw dagdosering (ADH) vitamine D zou in ieder geval 10 microgram per dag moeten zijn. De maximale, veilige dagdosering voor vitamine D ligt hoger dan de ADH, te weten op 100 microgram per dag.

Mogelijk is de behoefte van sommige mensen hoger dan 10 mcg per dag. Dit kan opgaan voor mensen die dagelijks onvoldoende vitamine D binnenkrijgen, omdat ze bijvoorbeeld veel binnen zitten of door zwangerschap tijdelijk een grotere behoefte aan vitamine D hebben.

Indien bij iemand een grotere behoefte aan vitamine D is geconstateerd door een bevoegd deskundige, kan er een maximale dagdosering worden bepaald op basis van de persoonlijke situatie. Dit geeft diegene de kans om de vitamine D-inname sneller op passende wijze aan te vullen. Let op: die dosering hoeft dan dus niet per se 100 mcg per dag te zijn, per situatie kan het advies verschillen.

Wat zegt de Gezondheidsraad over vitamine D-inname?

De ADH van 10 microgram vitamine D geldt voor de meeste mensen. Er zijn een aantal groepen waarbij een extra inname wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad. Het gaat om:

Groep: Extra vitamine D inname in microgram:
Jonge kinderen t/m 3 jaar 10
Zwangere vrouwen 10
Personen met een donkere (getinte) huidskleur 10
Personen die niet veel in de zon komen of buitenshuis hun huid bedekken 10
Vrouwen 50 en ouder 10
Personen van 70 jaar en ouder 20

Aanvullen met een vitamine D-supplement?

Zorg er allereerst voor dat je dagelijks voldoende blootstelling hebt aan zonlicht (15-30 minuten) en regelmatig voeding met vitamine D consumeert.

Wanneer je in één van de bovengenoemde groepen valt waarbij een extra behoefte aan vitamine D aanwezig kan zijn, is het slikken van een aanvullend vitamine D-supplement van Orthica aan te raden.

Verschillende doseringen, o.a. voor kinderen

Orthica heeft een ruim assortiment van vitamine D-supplementen in verschillende doseringen: je vindt hier dus een oplossing voor jouw persoonlijke behoefte. Voor alle supplementen waaraan vitamine D is toegevoegd geldt in Nederland een wettelijk maximum van 75 microgram per dagdosering.

Jonge kinderen? Speciaal voor hen hebben wij Dino D druppels die gemakkelijk te doseren zijn. De ADH is aangepast op de behoefte van je kind. Voedingssupplementen met een dagdosering van meer dan 15 microgram zijn namelijk niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Voedingssupplementen met meer dan 20 microgram zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
Weerstand

Zinksupplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Zink is één van de mineralen die bijdraagt aan een normale werking van je immuunsysteem. Het komt voor in voeding en drinkwater. Misschien heb je weleens gehoord van zink als spoorelement. Zo worden mineralen genoemd waar je relatief weinig van nodig hebt. Het komt voor in duizendsten van grammen in dagelijkse voeding.

Het betekent echter niet dat zink minder belangrijk is, integendeel: ook spoorelementen hebben onmisbare functies in het lichaam. Zink helpt niet alleen het immuunsysteem, maar is ook van belang voor een normale hormoonhuishouding, de kwaliteit van sperma, voor de huid, het gezichtsvermogen en de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

immuunsysteem

Zink helpt niet alleen het immuunsysteem, maar ondersteunt bijvoorbeeld ook je gezichtsvermogen.

Begin met gezonde voeding en een actieve leefstijl

Een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl zijn allereerst belangrijk om aan je dagelijkse behoefte zink te kunnen voldoen. Wil je gezond en bewust leven? Dan is het voldoende eten van groenten en fruit vaak een goed startpunt om je immuunsysteem te ondersteunen.

Zink komt in veel verschillende soorten voedingsmiddelen voor, in verschillende concentraties. Denk bijvoorbeeld aan vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

gezonde voeding

In onder meer schelpdieren zoals mosselen zit zink, ter ondersteuning van je immuunsysteem.

Naast gezonde voeding draagt ook een actieve leefstijl bij aan een normale werking van je weerstand. Veel bewegen, liefst in de buitenlucht zodat zonlicht in je huid vitamine D aanmaakt, heeft een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is onderdeel van een gezonde levenswijze en belangrijk voor je weerstand.

Hoeveel zink per dag?

Voor de ondersteuning van je weerstand is het belangrijk dat je dagelijks voldoende zink binnenkrijgt. Een volwassene man heeft per dag 9 mg zink nodig. Voor volwassen vrouwen geldt een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 7 mg.

Uit eerder hierboven genoemde voedingsmiddelen kun je zink halen. Hoewel jij je best doet om gezond en voldoende gevarieerd te eten, kun je soms wat extra’s gebruiken als aanvulling op je voeding. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Zink-supplementen kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op gezonde voeding.

voeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven kan een zinksupplement een nuttig aanvulling op voeding zijn.

Jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren bepalen welke vorm en dosering van een zinksupplement voor jou geschikt zijn.

Uit welke Orthica zink-supplementen kun je kiezen?

We bieden een breed assortiment aan in zinksupplementen. Je vindt zink in zowel een enkelvoudig preparaat (een voedingssupplement met alleen of voornamelijk zink), als in een multivitamine. Je kiest voor een zinksupplement als je je weerstand wilt ondersteunen. Er zijn drie verschillende soorten doseringen om uit te kiezen:

  • Zink zuigtabletten: organisch gebonden zink in lage dosering
  • Zink-15: aminozuurgebonden zink in basisdosering
  • Tri Zink-25: drie vormen organisch gebonden zink in krachtige dosering

Zink zuigtabletten

Zink zuigtabletten bevatten organisch gebonden zink, propolis en zuurvrije vitamine C. De dosering zink (-citraat) per tablet is 4 mg. Zink en vitamine C hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Spaart het gebit door gebruik van xylitol in plaats van suiker en zuurvrije vitamine C. Met honing en citroen voor een aangename smaak. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Goed te combineren met Weerstand Multi.

Zink-15

Zink-15 bevat aminozuurgebonden zink. Een tablet Zink-15 bevat 15 mg zink (-bisglycinaat). Zink heeft vele functies in het lichaam, waaronder het ondersteunen van de weerstand. Zink-15 is goed te combineren met Weerstand Multi.

Tri Zink-25

Tri Zink-25 bevat drie vormen organisch gebonden zink in een krachtige dosering. Zink ondersteunt het immuunsysteem en beschermt gezonde cellen en weefsels. De dosering zink per capsule bedraagt 25 mg zink (-citraat, -gluconaat, -picolinaat). Je kunt Tri Zink-25 goed combineren met een Weerstand Multi.

  • Wist jij dit al?

Naast de enkelvoudige zinkpreparaten van Orthica vind je zink ook terug in verschillende Multi’s, bijvoorbeeld de Multi 4 all en de Multi Max. De zinkdosering verschilt per product, zodat je kunt kiezen voor een supplement dat past bij jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?
  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
  • Weerstand
Weerstand

Vitamine C-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Mensen kunnen, in tegenstelling tot andere zoogdieren, zelf geen vitamine C aanmaken in hun lichaam. Voeding is de belangrijkste bron van voldoende inname van dit belangrijke nutriënt. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam, het helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen. Maar het ondersteunt ook de activiteit van vitamine E (die helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht) en bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid.

Begin met gezonde voeding & gezonde leefstijl

Een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl zijn allereerst belangrijk om aan je dagelijkse behoefte vitamine C te kunnen voldoen. Het voldoende op peil houden van de hoeveelheid groenten en fruit in je dieet is vaak een goed beginpunt als je bewust en gezond wilt leven en je weerstand wilt ondersteunen. Er zijn veel voedingsmiddelen die deze misschien wel bekendste vitamine voor onze weerstand bevatten, in verschillende concentraties. Bekende voedingsmiddelen waarin veel vitamine C zit, zijn citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels), groenten (zoals boerenkool en spruitjes), vruchten (zoals bessen), aardbeien en aardappelen.

gezonde
  • Tip: vruchten en aardbeien hoef je alleen maar te wassen, maar voor groenten en aardappelen geldt natuurlijk dat we ze meestal koken. Daarbij is het van belang dat zoveel mogelijk vitamine C wordt behouden: dat lukt door ze zo kort mogelijk te koken in niet teveel water, of ze te stomen of te blancheren.

Bij gezonde voeding past ook een actieve leefstijl. Veel bewegen, liefst in de buitenlucht zodat zonlicht in je huid vitamine D aanmaakt, die ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is onderdeel van een gezonde levenswijze en belangrijk voor je weerstand. Sport je heel intensief, dan kun je mogelijk wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en is daarom ook zeker voor (fanatieke) sporters een belangrijk nutriënt. Zo versterken gezonde voedingsstoffen en een gezonde leefstijl elkaar.

Hoeveel vitamine C per dag?

Voor je weerstand is het belangrijk dat je je bewust bent van hoeveel vitamine C je tot je neemt. Een volwassene heeft per dag 75 mg vitamine C nodig, de intensieve sporter uit de vorige alinea al gauw 200 mg.

We doen allemaal ons best om gezond en voldoende gevarieerd te eten, maar soms kunnen we wel wat extra’s gebruiken als aanvulling op die voeding. Vitamine C-supplementen kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op gezonde voeding.

Jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren bepalen welke vorm en dosering qua vitamine C-supplement voor jou geschikt zijn.

  • Leuk weetje: wist je dat een 1000 mg vitamine C-tablet net zoveel vitamine C bevat als circa 20 sinaasappelen?
gezonde

Uit welke Orthica vitamine C-supplementen kun je kiezen?

We bieden een breed assortiment vitamine C-supplementen. We lichten enkele veelgevraagde producten uit:

Voor kinderen (vanaf 3 jaar) is er Dino Ester-C, een kauwtablet met frambozensmaak in de vorm van een dinosaurus-ei. Ester-C is een niet-zure vorm van vitamine C, die beter is voor (ontwikkelende) tanden en milder voor maag en darmen dan de zure vorm. Dino Ester-C bevat per tablet 100 mg van deze niet-zure vorm van vitamine C. De opname in het lichaam en de langere beschikbaarheid van Ester-C wordt geholpen door in de tabletten aanwezige begeleidende stoffen (metabolieten). Dino Ester-C tabletten kunnen zonder water worden ingenomen.

Geschikt voor gebruik door ouderen is er Ester-C-500.Beter opneembaar, mild voor maag en darmen en langer actief dan supplementen met de zure vorm van vitamine C. Een tablet bevat 500 mg calciumascorbaat (Ester-C).

C-1000 van Orthica bevat per tablet 1000 mg vitamine C, 25 mg citrusfruitextract en 5 mg rutine. Rutine is geen vitamine, maar een bioflavonoïde: dit is een natuurlijke pigment- en smaakstof die voorkomt in citrusvruchten en sommige bessen.

Omdat het lichaam vitamine C snel afbreekt, is er ook het hoog gedoseerde C-1500 SR. De SR staat voor Sustained Release (gereguleerde afgifte), waardoor de vitamine C voor een langere periode beschikbaar is in het lichaam. C-1500 SR bevat 25 mg rozenbottelextract.

  • Wist jij dit al? Alle Orthica vitamine C-supplementen zijn te combineren met een multivitamine-supplement, zoals het voor kinderen ontwikkelde Dino Multi of voor volwassenen Weerstand Multi. Voor ouderen is er Multi 50+.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand
Weerstand

Vitamine D-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Vitamine D wordt ook wel de ‘zon-vitamine’ genoemd, wat te maken heeft met het feit dat deze vitamine vooral onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Veel buiten zijn in de zon zorgt dus voor een belangrijk deel (ongeveer twee derde) van de aanmaak van vitamine D. Aangeraden wordt om jezelf elke dag zeker 15 tot 30 minuten aan zonlicht bloot te stellen, met de handen en het hoofd onbedekt.

vitamine-d

Dit nutriënt draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en het ondersteunt de botten en tanden, de spierwerking, het celdelingsproces en celvernieuwing. Het draagt ook bij aan de normale groei en de ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Vitamine D speelt tevens een rol in de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam.

In welke voeding zit vitamine D?

Er zijn zeker voedingsbronnen die vitamine D bevatten, maar deze voeding draagt slechts gedeeltelijk bij aan onze behoefte aan deze vitamine. We vinden dit nutriënt onder meer in eetbare zaken als:

  • Vette vis, zoals zalm, paling en makreel;
  • Eieren;
  • Roomboter;
  • Margarine, halvarine en bak- en braadproducten (aan deze voedingsmiddelen wordt in Nederland vitamine D toegevoegd).
vitamine-d-meat

Hoeveel vitamine D per dag?

Voor sommige Nederlanders (tot 70 jaar) geldt een extra aanbeveling bovenop de ADH van 10 mcg vitamine D, aldus de Gezondheidsraad.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals mannen en vrouwen die weinig buiten zijn overdag of een donkere huidskleur hebben, zwangere vrouwen of kinderen van 0-3 jaar, hier te lezen aparte aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Bij deze groepen wordt er vrijwel altijd uitgegaan van de 10 microgram vitamine D als extra bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

De uitzondering daarop betreffen mensen van boven de 70: hen wordt geadviseerd 20 microgram extra vitamine D in te nemen in plaats van 10 microgram extra (die de meeste specifieke groepen wordt geadviseerd). De geadviseerde dosering is niet slechts leeftijdsgebonden.

Voor mensen met een getinte huid geldt doorgaans dat zij minder snel vitamine D aanmaken uit zonlicht. Ook mensen die weinig buiten komen (dagelijks minder dan 15-30 minuten tussen 12:00-15:00), kunnen minder aanmaak hebben van vitamine D. Ook met een gezonde leefstijl en voldoende gevarieerde voeding zijn er dus situaties waarin we wel wat extra’s kunnen gebruiken aan vitamine D. Supplementen kunnen daartoe dan een nuttige aanvulling op je voeding en levensstijl zijn.

Uit welke vitamine D-supplementen kun je kiezen?

Orthica heeft een breed assortiment van vitamine D-supplementen. Er zijn verschillende doseringen en toedieningsvormen beschikbaar. Zo is er een ruime variatie in suppletie die toegespitst kan worden op ieders persoonlijke situatie. Ga voor een goede keuze naar een speciaalzaak zoals een adviesdrogist, vitaminespeciaalzaak, natuur- of reformwinkel of apotheek en laat je deskundig adviseren.

We lichten enkele populaire producten uit:

Dino D Druppels zijn er voor de allerkleinsten, baby’s en kinderen tot 4 jaar. Het advies van de Gezondheidsraad is om in deze levensfase dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. 4 druppels Dino D bevatten deze dosering als aanvulling op de voeding. De smaakneutrale druppels zijn gemakkelijk door de voeding te mengen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de Dino D Kauwtablet, die per tablet 15 microgram vitamine D bevat. De tabletten zijn gezoet met xyilitol, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Vitamine D helpt het immuunsysteem van kinderen en is van belang voor de samenstelling van de botten. Met dagelijks een Dino D kauwtablet krijgt je kind, ter aanvulling van de voeding, vitamine D binnen ter ondersteuning van de weerstand.

D-25, een vitamine D voor volwassenen in tablet- of druppelvorm, is een goede keuze voor dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem. De kleine tabletten of druppels bevatten 25 microgram vitamine D per dosis, die ter aanvulling van de voeding ingenomen kan worden. De druppels bevatten het nutriënt opgelost in olie (vitamine D is in vet oplosbaar) en zijn gemakkelijk om in te nemen. De druppels zijn neutraal van smaak.

Vegan D3 Oliedruppels zijn zoals de naam al doet vermoeden speciaal ontwikkeld voor veganisten die een volledig plantaardig vitamine D3 supplement zoeken als aanvulling op hun voeding. Vitamine D3 wordt gemakkelijker en efficiënter door het lichaam geactiveerd dan vitamine D2. De D3 in deze druppels is afkomstig uit algen. 5 oliedruppels bevatten 25 microgram vitamine D3.

D-50 en D-75 zijn vitamine D-supplementen in de vorm van hooggedoseerde tabletten of vegacapsules voor volwassenen. Deze tabletten kun je na deskundig advies als aanvulling op je voeding gebruiken.

Gecombineerde supplementen?

Met betrekking tot de combinatie van vitamine D-supplementen met multivitamine-supplementen als Dino Multi (voor kinderen) of Multi 50+ (voor ouderen), raden we aan hierover deskundig advies in te winnen bij de Orthica-specialist in jouw buurt.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd

  • Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand
Vermoeidheid

Ja, er zijn supplementen die ter aanvulling op een gezond voedingspatroon je hersenfuncties, concentratievermogen en gemoedstoestand kunnen ondersteunen. Denk daarbij met name aan vitamine B1, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Ook het mineraal magnesium en het Ayurvedische kruid ashwagandha* dragen bij aan geestelijke veerkracht en helpen bij geestelijke inspanning. De mineralen zink, jodium en ijzer ondersteunen ook bij geestelijke inspanning.

* Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

In periodes met meer drukte en soms stress

We kennen het allemaal wel, periodes waar je je soms minder kan concentreren, snel afgeleid bent, snel dingen vergeet of moeite hebt je te focussen. Dit kan zijn omdat je je fysiek vermoeid voelt, of heb je door drukte op werk of thuis gewoon een erg vol hoofd en minder energie. Misschien heb je bepaalde zorgen waarover je piekert. Dat je je soms beter zou willen kunnen concentreren dan mogelijk blijkt op dat moment, kan uiteenlopende redenen hebben. Deze verschillen vaak per persoon (en tussen kinderen of volwassenen). Een gezonde voeding en leefstijl kan je hierbij ondersteunen.

Tips om je concentratie te ondersteunen

In drukke of stressvolle periodes is het allereerst belangrijk om voldoende tijd te gaan nemen voor echte ontspanning, overbodige prikkels te verminderen en structuur aan te brengen in je (dag)ritme en planning.

Door bovendien gezond en gevarieerd te eten, kun je jouw lichaam voorzien van nutriënten die je concentratievermogen ondersteunen en dus je concentratie helpen. Nuttige tips qua voeding voor jou:

Eet voeding met vitamine C

Vitamine C zit in voedingsmiddelen zoals fruit (sinaasappel, kiwi), groenten (o.a. spruitjes en broccoli) en aardappels.

Eet voeding met B-vitamines

B-vitamines haalt je lichaam uit fruit, volkoren granen, groenten, zuivel en vlees. Meer specifiek:

  • B1 zit onder meer in volkorenbrood, zilvervliesrijst en varkensvlees
  • B3 zit onder meer in varkensvlees, noten en vis
  • B5 zit onder meer in rundvlees, melk en aardappelen
  • B6 zit onder meer in noten, bananen en bruin brood
  • B8 zit onder meer in eieren, noten en sojabonen
  • B11 zit onder meer in spruitjes, broccoli, spinazie en ei, aardbeien en bananen
  • B12 zit onder meer in vlees, vis, zuivel en ei (alleen dierlijke producten)

Eet voeding met magnesium

Magnesium komt voor in onder meer graan- c.q. volkorenproducten, noten (o.a. cashewnoten, walnoten en amandelen), groente (o.a. spinazie, andijvie, broccoli), cacao (pure chocolade), vlees, melk en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Wanneer kan een supplement dus nuttig zijn?

Juist in drukke en/of stressvolle tijden blijken sommige mensen de neiging te hebben om ongezond en onregelmatig te eten en drinken. Je concentratievermogen kan dan soms wat afnemen. Om je concentratie te ondersteunen is allereerst gezonde voeding echt heel belangrijk, vervolgens kun je ervoor kiezen vitamines en mineralen aan te vullen met voedingssupplementen, bijvoorbeeld middels een Stress B-complex of een multi-energie.

concentratie

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Vermoeidheid
Vermoeidheid

Er is een aantal vitamines dat jou kan ondersteunen bij vermoeidheid en futloosheid. Dat geldt voor sommige B-vitamines*, en vitamine C. Waar precies ondersteunen deze vitamines bij en uit welke voeding of andere bronnen haalt je lichaam deze essentiële voedingsstoffen?

*B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en ijzer

Waarbij ondersteunen B-vitamines?

Er zijn liefst 8 verschillende B-vitamines. Te weten thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). Alle B-vitamines behalve foliumzuur (B11) zijn belangrijk voor je energiestofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in het vrijmaken van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, en B12 dragen bij tot het activeren van je natuurlijke energie en ter ondersteuning van het energieniveau. Vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12 ondersteunen bij vermoeidheid. Vitamine B1, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 ondersteunen bij geestelijke inspanning. NB: Vitamine B-complexen bevat al deze B-vitamines in afgestemde onderlinge verhouding.

In welke voeding zitten B-vitamines?

B-vitamines haalt je lichaam uit fruit, volkoren granen, groenten, zuivel en vlees. Meer specifiek:

  • B1 zit onder meer in volkorenbrood, zilvervliesrijst en varkensvlees
  • B2 zit onder meer in melk, broccoli en ei
  • B3 zit onder meer in varkensvlees, noten en vis
  • B5 zit onder meer in rundvlees, melk en aardappelen
  • B6 zit onder meer in noten, bananen en bruin brood
  • B8 zit onder meer in eieren, noten en sojabonen
  • B11 zit onder meer in spruitjes, broccoli, spinazie en ei, aadbeien en bananen
  • B12 zit onder meer in vlees, vis, zuivel en ei (alleen dierlijke producten)

Waarbij ondersteunt vitamine C?

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine. Het helpt je in de eerste plaats je weerstand te ondersteunen, maar helpt dus ook bij vermoeidheid. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam; draagt bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid, kraakbeen en het behoud van sterke botten; en is van belang voor de bloedvaten en het behoud van sterke botten.

In welke voeding zit vitamine C?

Vitamine C zit in voedingsmiddelen zoals fruit (sinaasappel, kiwi), groenten (o.a. spruitjes en broccoli) en aardappels.

Waarbij ondersteunt vitamine D?

Vitamine D ondersteunt de afweer (immuunsysteem, zorgt mede voor een goede weerstand) van het lichaam. Vitamine D is ook goed voor de spieren en helpt specifiek bij het behoud van soepele en sterke spieren. Daarnaast ondersteunt vitamine D het skelet en het gebit, het verhoogt de opname van calcium in de botten. Vitamine D helpt ook bij het celdelingsproces en draagt bij aan het proces van celvernieuwing.

In welke voeding zit vitamine D?

Een gezonde voeding levert een klein deel van de dagelijkse vitamine D-behoefte. Vitamine D zit in vette vis, zoals makreel, paling, zalm en haring. Je lichaam haalt ook vitamine D uit vlees en eieren, maar minder dan uit vette vis. In Nederland wordt vaak ook vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten (exclusief olie).

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het maakt zo’n 66% aan van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt. Kinderen tot en met drie jaar, vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet regelmatig tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komen of buiten handen en hoofd bedekken, behoren tot de groepen die een ondersteunend vitamine D-supplement zouden kunnen overwegen.

Wanneer kan een supplement dus nuttig zijn?

In sommige situaties is het wenselijk om jouw voeding aan te vullen met B-vitaminen, vitamine C of vitamine D (ook zonlichtafhankelijk). Dan kun je ervoor kiezen deze vitamines aan te vullen met voedingssupplementen, bijvoorbeeld middels een soft multi die rijk is aan voedingsstoffen.

wysiwyg

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Vermoeidheid
  • Meer energie, elke dag weer? Betere voeding helpt!
Vermoeidheid

Ja. Om spierwerking en soepele spieren te ondersteunen is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Een uitgebalanceerd voedingspatroon zorgt er onder meer voor dat je de hoeveelheid magnesium in je lichaam op peil houdt.

Magnesium komt voor in onder meer graan- c.q. volkorenproducten, noten (o.a. cashewnoten, walnoten en amandelen), groente (o.a. spinazie, andijvie, broccoli), cacao (pure chocolade), vlees, melk en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Er kunnen situaties of periodes zijn waarin je wat minder groente of volkoren producten eet dan je zou willen, of niet zoveel water drinkt als dat je normaal heel bewust doet. Probeer dit echter zoveel mogelijk te vermijden: een gezond voedingspatroon ondersteunt de soepelheid en werking van je spieren. Denk je echter toch nog wat extra voedingsstoffen te kunnen gebruiken? Een magnesiumsupplement kan dan een nuttige aanvulling op je voedingspatroon zijn.

Waarbij ondersteunt magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor de werking van de spieren en instandhouding van botten. Het speelt een rol bij normale spierwerking, het behoud van soepele spieren en is belangrijk voor een normale spierfunctie, alsmede de overdracht van zenuwprikkels.

Spieren in jouw lichaam

Spierspanning is in elk lichaam nodig om te kunnen functioneren. Maar als je spieren zich niet voldoende (kunnen) ontspannen, kun je mindere soepel werkende spieren ervaren. Dat kan voorkomen na flinke fysieke inspanningen (denk aan intensief sporten), bij vermoeidheid, bij zwangerschap of in een stressvolle periode.
Magnesium is ook een mineraal dat jouw lichaam helpt om energie vrij te maken uit voeding. Bij sporters en zwangeren kan de magnesiumbehoefte dus hoger liggen.

Er zijn overigens meer nutriënten die je kunnen ondersteunen bij het behouden van soepele spieren, zoals vitamine D3. En eiwitten ondersteunen spierkracht, spiergroei, spiermassa en spierherstel (ook bij sport). Je algemene fitheid kan worden ondersteund door onder meer vitamine B12.

Hardlopen

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Vermoeidheid

 


KAG-nr: 431-1020-4116

Vermoeidheid

Ja, er zijn supplementen die ter aanvulling op een gezond voedingspatroon je hersenfuncties, concentratievermogen en gemoedstoestand kunnen ondersteunen. Denk daarbij met name aan vitamine B1, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Ook het mineraal magnesium en het Ayurvedische kruid ashwagandha* dragen bij aan geestelijke veerkracht en helpen bij geestelijke inspanning. De mineralen zink, jodium en ijzer ondersteunen ook bij geestelijke inspanning.

* Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

In periodes met meer drukte en soms stress

We kennen het allemaal wel, periodes waar je je soms minder kan concentreren, snel afgeleid bent, snel dingen vergeet of moeite hebt je te focussen. Dit kan zijn omdat je je fysiek vermoeid voelt, of heb je door drukte op werk of thuis gewoon een erg vol hoofd en minder energie. Misschien heb je bepaalde zorgen waarover je piekert. Dat je je soms beter zou willen kunnen concentreren dan mogelijk blijkt op dat moment, kan uiteenlopende redenen hebben. Deze verschillen vaak per persoon (en tussen kinderen of volwassenen). Een gezonde voeding en leefstijl kan je hierbij ondersteunen.

Tips om je concentratie te ondersteunen

In drukke of stressvolle periodes is het allereerst belangrijk om voldoende tijd te gaan nemen voor echte ontspanning, overbodige prikkels te verminderen en structuur aan te brengen in je (dag)ritme en planning.

Door bovendien gezond en gevarieerd te eten, kun je jouw lichaam voorzien van nutriënten die je concentratievermogen ondersteunen en dus je concentratie helpen. Nuttige tips qua voeding voor jou:

Eet voeding met vitamine C

Vitamine C zit in voedingsmiddelen zoals fruit (sinaasappel, kiwi), groenten (o.a. spruitjes en broccoli) en aardappels.

Eet voeding met B-vitamines

B-vitamines haalt je lichaam uit fruit, volkoren granen, groenten, zuivel en vlees. Meer specifiek:

  • B1 zit onder meer in volkorenbrood, zilvervliesrijst en varkensvlees
  • B3 zit onder meer in varkensvlees, noten en vis
  • B5 zit onder meer in rundvlees, melk en aardappelen
  • B6 zit onder meer in noten, bananen en bruin brood
  • B8 zit onder meer in eieren, noten en sojabonen
  • B11 zit onder meer in spruitjes, broccoli, spinazie en ei, aardbeien en bananen
  • B12 zit onder meer in vlees, vis, zuivel en ei (alleen dierlijke producten)

Eet voeding met magnesium

Magnesium komt voor in onder meer graan- c.q. volkorenproducten, noten (o.a. cashewnoten, walnoten en amandelen), groente (o.a. spinazie, andijvie, broccoli), cacao (pure chocolade), vlees, melk en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Wanneer kan een supplement dus nuttig zijn?

Juist in drukke en/of stressvolle tijden blijken sommige mensen de neiging te hebben om ongezond en onregelmatig te eten en drinken. Je concentratievermogen kan dan soms wat afnemen. Om je concentratie te ondersteunen is allereerst gezonde voeding echt heel belangrijk, vervolgens kun je ervoor kiezen vitamines en mineralen aan te vullen met voedingssupplementen, bijvoorbeeld middels een Stress B-complex of een multi-energie.

concentratie

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Vermoeidheid
Vermoeidheid

Er is een aantal vitamines dat jou kan ondersteunen bij vermoeidheid en futloosheid. Dat geldt voor sommige B-vitamines*, en vitamine C. Waar precies ondersteunen deze vitamines bij en uit welke voeding of andere bronnen haalt je lichaam deze essentiële voedingsstoffen?

*B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en ijzer

Waarbij ondersteunen B-vitamines?

Er zijn liefst 8 verschillende B-vitamines. Te weten thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). Alle B-vitamines behalve foliumzuur (B11) zijn belangrijk voor je energiestofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in het vrijmaken van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, en B12 dragen bij tot het activeren van je natuurlijke energie en ter ondersteuning van het energieniveau. Vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12 ondersteunen bij vermoeidheid. Vitamine B1, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 ondersteunen bij geestelijke inspanning. NB: Vitamine B-complexen bevat al deze B-vitamines in afgestemde onderlinge verhouding.

In welke voeding zitten B-vitamines?

B-vitamines haalt je lichaam uit fruit, volkoren granen, groenten, zuivel en vlees. Meer specifiek:

  • B1 zit onder meer in volkorenbrood, zilvervliesrijst en varkensvlees
  • B2 zit onder meer in melk, broccoli en ei
  • B3 zit onder meer in varkensvlees, noten en vis
  • B5 zit onder meer in rundvlees, melk en aardappelen
  • B6 zit onder meer in noten, bananen en bruin brood
  • B8 zit onder meer in eieren, noten en sojabonen
  • B11 zit onder meer in spruitjes, broccoli, spinazie en ei, aadbeien en bananen
  • B12 zit onder meer in vlees, vis, zuivel en ei (alleen dierlijke producten)

Waarbij ondersteunt vitamine C?

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine. Het helpt je in de eerste plaats je weerstand te ondersteunen, maar helpt dus ook bij vermoeidheid. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam; draagt bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid, kraakbeen en het behoud van sterke botten; en is van belang voor de bloedvaten en het behoud van sterke botten.

In welke voeding zit vitamine C?

Vitamine C zit in voedingsmiddelen zoals fruit (sinaasappel, kiwi), groenten (o.a. spruitjes en broccoli) en aardappels.

Waarbij ondersteunt vitamine D?

Vitamine D ondersteunt de afweer (immuunsysteem, zorgt mede voor een goede weerstand) van het lichaam. Vitamine D is ook goed voor de spieren en helpt specifiek bij het behoud van soepele en sterke spieren. Daarnaast ondersteunt vitamine D het skelet en het gebit, het verhoogt de opname van calcium in de botten. Vitamine D helpt ook bij het celdelingsproces en draagt bij aan het proces van celvernieuwing.

In welke voeding zit vitamine D?

Een gezonde voeding levert een klein deel van de dagelijkse vitamine D-behoefte. Vitamine D zit in vette vis, zoals makreel, paling, zalm en haring. Je lichaam haalt ook vitamine D uit vlees en eieren, maar minder dan uit vette vis. In Nederland wordt vaak ook vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten (exclusief olie).

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het maakt zo’n 66% aan van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt. Kinderen tot en met drie jaar, vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet regelmatig tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komen of buiten handen en hoofd bedekken, behoren tot de groepen die een ondersteunend vitamine D-supplement zouden kunnen overwegen.

Wanneer kan een supplement dus nuttig zijn?

In sommige situaties is het wenselijk om jouw voeding aan te vullen met B-vitaminen, vitamine C of vitamine D (ook zonlichtafhankelijk). Dan kun je ervoor kiezen deze vitamines aan te vullen met voedingssupplementen, bijvoorbeeld middels een soft multi die rijk is aan voedingsstoffen.

wysiwyg

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Vermoeidheid
  • Meer energie, elke dag weer? Betere voeding helpt!
Vermoeidheid

Ja. Om spierwerking en soepele spieren te ondersteunen is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Een uitgebalanceerd voedingspatroon zorgt er onder meer voor dat je de hoeveelheid magnesium in je lichaam op peil houdt.

Magnesium komt voor in onder meer graan- c.q. volkorenproducten, noten (o.a. cashewnoten, walnoten en amandelen), groente (o.a. spinazie, andijvie, broccoli), cacao (pure chocolade), vlees, melk en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Er kunnen situaties of periodes zijn waarin je wat minder groente of volkoren producten eet dan je zou willen, of niet zoveel water drinkt als dat je normaal heel bewust doet. Probeer dit echter zoveel mogelijk te vermijden: een gezond voedingspatroon ondersteunt de soepelheid en werking van je spieren. Denk je echter toch nog wat extra voedingsstoffen te kunnen gebruiken? Een magnesiumsupplement kan dan een nuttige aanvulling op je voedingspatroon zijn.

Waarbij ondersteunt magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor de werking van de spieren en instandhouding van botten. Het speelt een rol bij normale spierwerking, het behoud van soepele spieren en is belangrijk voor een normale spierfunctie, alsmede de overdracht van zenuwprikkels.

Spieren in jouw lichaam

Spierspanning is in elk lichaam nodig om te kunnen functioneren. Maar als je spieren zich niet voldoende (kunnen) ontspannen, kun je mindere soepel werkende spieren ervaren. Dat kan voorkomen na flinke fysieke inspanningen (denk aan intensief sporten), bij vermoeidheid, bij zwangerschap of in een stressvolle periode.
Magnesium is ook een mineraal dat jouw lichaam helpt om energie vrij te maken uit voeding. Bij sporters en zwangeren kan de magnesiumbehoefte dus hoger liggen.

Er zijn overigens meer nutriënten die je kunnen ondersteunen bij het behouden van soepele spieren, zoals vitamine D3. En eiwitten ondersteunen spierkracht, spiergroei, spiermassa en spierherstel (ook bij sport). Je algemene fitheid kan worden ondersteund door onder meer vitamine B12.

Hardlopen

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Vermoeidheid

 


KAG-nr: 431-1020-4116

Zwanger en Baby

Als je bezig bent om zwanger te worden of misschien al zwanger bent, heb je vast al eens iets voorbij zien komen over het belang van foliumzuur. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om voor en tijdens je zwangerschap te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? We vertellen het je in deze FAQ.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in wateroplosbare vitamine, namelijk vitamine B11. Deze vitamine vind je terug in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Je lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken en dus moet je dit nutriënt altijd uit voeding halen. Je voeding aanvullen kan eventueel met behulp van een voedingssupplement.

Waarom foliumzuur belangrijk is voor jou en je baby

Foliumzuur draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt foliumzuur ook bij de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen.

Tijdens je zwangerschap helpt foliumzuur bij de ontwikkeling van de foetus en bij de vorming van de placenta. Tijdens de zwangerschap ondersteunt foliumzuur de groei van de baby. Ten slotte verhoogt foliumzuur de folaatstatus van de moeder. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje) bij de zich ontwikkelende foetus. Neurale buisdefecten hebben meerdere risicofactoren, het veranderen van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Extra foliumzuur slikken voor en tijdens de zwangerschap

Als je actief probeert zwanger te worden dan is het advies om al vóór je zwangerschap te beginnen met het aanvullen van foliumzuur. Het advies is om dagelijks 400 microgram extra foliumzuur te slikken vanaf 4 weken vóór tot 8 weken na de conceptie.

Hoewel je normaal voldoende foliumzuur binnenkrijgt door voldoende gevarieerde en gezonde voeding, raadt de Gezondheidsraad aan om voor en tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te slikken - zie onderstaande tabellen.

Extra foliumzuur binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door een supplement als Foliumzuur-800 welke speciaal is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn en vrouwen met een zwangerschapswens. Dit supplement bevat ook vitamine B12 wat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en helpt het immuunsysteem.

Wil je meer informatie over ‘zwangerschap’?

Neem dan om te beginnen een kijkje op onze themapagina over Zwangerschap: dit is een startpunt om meer te weten te komen via nuttige blogartikelen, verhelderende FAQ’s en betrouwbare supplement-informatie. Wil je advies over supplementen die passen bij jouw behoefte? Loop dan eens binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over voedingssupplementen, zodat je precies weet wat bij je past.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

●Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

●Waarom probiotica van Orthica?

●Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

●Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Zwanger en Baby

Probiotica, waaraan moet je denken als je dit (als supplement) inneemt? Hieronder lichten we ons gebruiksadvies nader toe.

Neem probiotica het liefst in op een lege maag

Het heeft de voorkeur om de probiotica van Orthica op een lege maag in te nemen, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan, maar een ander moment van de dag mag ook. Als je maag leeg is, zijn de probiotica bacteriën korter in de maag aanwezig en worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt. Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product.

Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd. Lukt het een keer niet om de probiotica op een lege maag in te nemen, neem ze dan op een ander willekeurig moment.

Waarom je probiotica moet oplossen in vloeistof

Probiotica zijn levensvatbare bacteriën. De darmen zijn met een oppervlakte van 200 m2 het grootste orgaan. De Orthiflor-producten in poedervorm en het poeder uit de capsules dienen bij voorkeur eerst te worden opgelost en doorgeroerd in handwarme vloeistof voordat je ze inneemt.

Kies je voor probiotica in de vorm van een kauwtablet, dan zorgt het speeksel in je mond voor het benodigde vocht. Wel is het dan belangrijk om goed te kauwen.

Probiotica per leeftijd en levensfase

Probiotica bestaan voor zowel voor baby’s, kinderen als volwassenen. Voor elke fase van je leven bestaan er verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen.

Meer weten? Lees bijvoorbeeld hier onze FAQ ‘Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar? Hierin staat specifiek advies over probiotica geschikt voor tijdens de zwangerschap (zowel aan het begin als tijdens de laatste 6 weken) én voor je kindje vanaf de geboorte tot aan het 12e jaar.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

Waarom probiotica van Orthica?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Pro-Motor draagt bij aan een goede overleving van de bacteriën in de darm. Alleen Orthica heeft bij sommige probiotica Pro-Motor toegevoegd. Pro-Motor zorgt ervoor dat de bacteriën meer zuur gaan produceren. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Door het toevoegen van Pro-Motor is het inweken van het poeder niet meer nodig en kan het voedingssupplement direct na het oplossen ingenomen worden. Je herkent probiotica met Pro-Motor aan het logo op de productverpakking.

Probiotica zijn levensvatbare bacteriën. De darmen zijn met een oppervlakte van 200 m2 het grootste orgaan.

Welke probiotica-supplementen heeft Orthica?

In het assortiment van Orthica vind je de volgende probiotica-supplementen. Let op het Promotor logo op het etiket om te zien in welke producten dit is toegevoegd. Bekijk hier het hele probiotica-assortiment.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

●Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

●Waarom probiotica van Orthica?

●Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

●Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Orthica heeft meer dan 30 jaar ervaring met probiotica. Gebruikers kiezen niet alleen voor Orthica vanwege deze ervaring, betrouwbaarheid en kwaliteit, maar ook omdat binnen het uitgebreide assortiment voor iedereen een passend probioticum te vinden is.

De keuze voor een probioticum is een persoonlijke; binnen het assortiment vind je verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen. De probiotica bevatten 3, 4, 6, 8, of 9 verschillende bacteriestammen. Kies wat in jouw persoonlijke situatie het beste probiotica-supplement is.

Waarom onderscheiden de probiotica-supplementen van Orthica zich?

Orthica biedt een uitgebreide keuze in probiotica, waarin bijvoorbeeld speciaal voor de allerkleinsten een probioticum met Ecologic Panda is gecreëerd. Dat is een zorgvuldig geselecteerde bacteriemix met drie bacteriestammen die speciaal zijn samengesteld voor zuigelingen.

Probiotica met Pro-Motor

Orthica heeft als enige producent bij sommige probiotica Pro-Motor toegevoegd, voor een goede overleving van de bacteriën in de darm. Pro-Motor zorgt ervoor dat de bacteriën meer zuur gaan produceren. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Door het toevoegen van Pro-Motor is het inweken van het poeder niet meer nodig en kan het voedingssupplement direct na het oplossen ingenomen worden. Je herkent probiotica met Pro-Motor aan het logo op de productverpakking.

Aan welke kwaliteitsnorm voldoen probiotica van Orthica?

Levensvatbare bacteriën worden uitgedrukt in kve’s (Kolonie Vormende Eenheden) welke je terug kunt vinden op de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Deze bacteriën hebben een goede overleving in het spijsverteringskanaal. Een probioticum dient voldoende kve’s te bevatten. Met uitzondering van de lager gedoseerde Orthiflor Basic, bevatten alle probiotica van Orthica minimaal 1 miljard kve’s.

Zijn Orthica probiotica gebruiksvriendelijk?

Om een maximaal gebruiksgemak te garanderen worden onze probiotica aangeboden als capsules, sachets, poeder of kauwtablet. Zo kun je het voedingssupplement kiezen dat bij jou past én ook voor jou het prettigst is in gebruik.

Welke probiotica supplementen heeft Orthica?

In het assortiment van Orthica vind je de volgende probiotica supplementen:

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Probiotica, wat zijn dat precies? Welke probiotica-supplementen passen bij jou als je in verwachting bent, voor je baby en/of je kind t/m 12 jaar? En hoe neem je het in? In deze FAQ voorzien we je graag van veel nuttige informatie en specifiek advies.

Waar zitten van nature probiotica in?

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën. Deze levensvatbare bacteriën, ofwel probiotica, zitten van nature of na een bewerkingsproces in onze voeding. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zijn onder andere yoghurt, kaas, bier, zuurkool, salami en augurken.

Voor wie zijn probiotica geschikt?

Probiotica bestaan voor zowel voor baby’s, kinderen als volwassenen. Voor elke fase van je leven bestaan er verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen. Lees hieronder snel meer specifiek advies over probiotica geschikt voor tijdens de zwangerschap (zowel aan het begin als tijdens de laatste 6 weken) én voor je kindje vanaf de geboorte tot aan het 12e jaar.

Probiotica tijdens begin van je zwangerschap

Wil je probiotica gebruiken tijdens je zwangerschap en/of wanneer je borstvoeding geeft? Dan is Orthiflor Fem geschikt voor jou. Deze probiotica bevat levensvatbare bacteriën van 4 bacteriestammen en is speciaal ontwikkeld voor vrouwen tijdens de zwangerschap. De capsules bevatten geen kleur-, geur- en smaakstoffen en zijn ook geschikt voor vegetariërs.

● De aanbevolen dosering is 1-2 capsules per dag. Op een lege maag innemen, bij voorkeur voor het slapen gaan. De maximale dosering is 2 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd.

Probioticum voor laatste 6 weken van je zwangerschap

In de laatste 6 weken van je zwangerschap kun je overstappen naar een ander probioticum: Orthiflor Start. Dit probioticum is verkrijgbaar in poedervorm en geschikt voor jou en je baby (zuigeling). Orthiflor Start bevat levende bacteriën van 3 verschillende bacteriestammen. Na de geboorte van je baby kun je Orthiflor Start aan de fles- of moedermelk toevoegen tot de leeftijd van 1 jaar.

● Tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap is de aanbevolen dosis 3 gram per dag (2 maatschepjes). Voor inname voeg je het poeder toe aan een half glas lauwwarm water en laat het 15 minuten staan. Even doorroeren en dan opdrinken, het liefst op een lege maag en voor het slapen gaan.

● Voor je kindje is de aanbevolen dosering vanaf de geboorte tot 1 jaar is 3 gram per dag (2 maatschepjes). Je voegt het eenvoudig toe aan flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water maximaal 37 °C). Laat het niet langer dan 5 minuten staan.

Wanneer kies je Orthiflor Original met 9 bacteriestammen?

Wanneer je op zoek bent naar probiotica met meerdere bacteriestammen dan kan Orthiflor Original het overwegen waard zijn. Orthiflor Original bevat een probiotica-mix met 9 verschillende bacteriestammen. Het probioticum is voor dagelijks gebruik en bevat Promotor waardoor lang inweken niet nodig is. Pro-motor zorgt voor een goede overleving van de bacteriën in het lichaam. Orthiflor Original bevat 20 keer meer bacteriën dan Orthiflor Basic en is ook geschikt voor tijdelijk gebruik.

● Orthiflor Original kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. De aanbevolen dosering is 1 capsule per dag. De maximale dosering is 3 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd. De inhoud van de capsule(s) toevoegen aan lauw water of magere melk, yoghurtdrink, limonade (siroop) op kamertemperatuur, doorroeren en bij voorkeur op een lege maag opdrinken.

Voor je kindje vanaf 1 jaar

Zoek je een probioticum voor je baby, dreumes, peuter of kleuter? Dino Orthiflor Poeder is voor gebruik vanaf het moment van bijvoeden (of na het gebruik van Orthiflor Start) tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dino Orthiflor Poeder bevat naast een mix met 6 verschillende bacteriestammen ook Pro-Motor.

● Voeg voor je baby de aanbevolen 2 gram poeder toe aan opgewarmde flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water (maximaal 37°C).

● De aanbevolen dagdosering voor kinderen vanaf het moment van bijvoeden tot 6 jaar is 2 gram per dag. Dit komt overeen met anderhalf maatschepje, welke is bijgevoegd. Door de toegevoegde Pro-Motor zijn de bacteriën in Orthiflor Poeder beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Voeg het poeder toe aan wat lauw water of melk, yoghurt(drink) of limonade op kamertemperatuur. Even doorroeren en direct opdrinken. Neem Dino Orthiflor Poeder het liefst in op een lege maag.

Voor kinderen vanaf 3 jaar en ouder

Voor kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar heeft Orthica kauwtabletten ontwikkeld met een lekkere zwarte bessensmaak. Deze Dino Orthiflor Kauw bevat levende bacteriën van 6 verschillende bacteriestammen en bevat ook vitamine D ter ondersteuning van de weerstand van je kind.

● Dino Orthiflor Kauwtablet is gemakkelijk in gebruik. Het tablet kan zonder water worden ingenomen, goed op het tabletje kauwen is voldoende. De aanbevolen dosering is 1 kauwtablet per dag, het liefst in de ochtend op een lege maag. Gebruik niet meer dan 2 tabletten per dag.

Probiotica met 9 verschillende bacteriestammen

Zoek je een probiotica met verschillende bacteriestammen? Orthiflor Plus is een product met een uitgebreide combinatie van probiotica. Orthiflor Plus bevat een probiotica-mix met 9 verschillende bacteriestammen. Daarnaast bevat dit probioticum ook fructo-oligosachariden, ofwel prebiotica. Het poeder is verpakt in sachets, en kan gemakkelijk worden meegenomen en ingenomen. Orthiflor Plus is een product voor 10 dagen.

● De aanbevolen dagdosering is 1 sachet per dag, tot maximaal 2 sachets per dag (voor een korte periode). Voor kinderen van 4 tot 12 ligt de maximale dagdosering op 1 sachet per dag. Neem de probiotica bij voorkeur op een lege maag. Voeg het poeder toe aan lauwwarme vloeistof (water, yoghurtdrink, limonade) en roer even om. Drink het mengsel direct op.

Algemeen advies: hoe moet je Probiotica gebruiken c.q. innemen?

In het kort komt het hierop neer:

1) Neem probiotica het liefst in op een lege maag
     Als je maag leeg is, zijn de probiotica-bacteriën korter in de maag aanwezig en worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt.

2) Los probiotica op in vloeistof
    De Orthiflor-producten in poedervorm en het poeder uit de capsules dienen bij voorkeur eerst te worden opgelost en doorgeroerd in handwarme vloeistof     voordat je ze inneemt.

Lees in deze FAQ meer over hoe je probiotica dient in te nemen (poeder of capsules).

Volledig aanbod bekijken?

Meer weten? Hier lees je meer over ons volledige aanbod probiotica-supplementen.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Waarom probiotica van Orthica?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?



KAG-nr. 431-0820-3281

Zwanger en Baby

Als je bezig bent om zwanger te worden of misschien al zwanger bent, heb je vast al eens iets voorbij zien komen over het belang van foliumzuur. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om voor en tijdens je zwangerschap te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? We vertellen het je in deze FAQ.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in wateroplosbare vitamine, namelijk vitamine B11. Deze vitamine vind je terug in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Je lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken en dus moet je dit nutriënt altijd uit voeding halen. Je voeding aanvullen kan eventueel met behulp van een voedingssupplement.

Waarom foliumzuur belangrijk is voor jou en je baby

Foliumzuur draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt foliumzuur ook bij de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen.

Tijdens je zwangerschap helpt foliumzuur bij de ontwikkeling van de foetus en bij de vorming van de placenta. Tijdens de zwangerschap ondersteunt foliumzuur de groei van de baby. Ten slotte verhoogt foliumzuur de folaatstatus van de moeder. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje) bij de zich ontwikkelende foetus. Neurale buisdefecten hebben meerdere risicofactoren, het veranderen van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Extra foliumzuur slikken voor en tijdens de zwangerschap

Als je actief probeert zwanger te worden dan is het advies om al vóór je zwangerschap te beginnen met het aanvullen van foliumzuur. Het advies is om dagelijks 400 microgram extra foliumzuur te slikken vanaf 4 weken vóór tot 8 weken na de conceptie.

Hoewel je normaal voldoende foliumzuur binnenkrijgt door voldoende gevarieerde en gezonde voeding, raadt de Gezondheidsraad aan om voor en tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te slikken - zie onderstaande tabellen.

Extra foliumzuur binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door een supplement als Foliumzuur-800 welke speciaal is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn en vrouwen met een zwangerschapswens. Dit supplement bevat ook vitamine B12 wat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en helpt het immuunsysteem.

Wil je meer informatie over ‘zwangerschap’?

Neem dan om te beginnen een kijkje op onze themapagina over Zwangerschap: dit is een startpunt om meer te weten te komen via nuttige blogartikelen, verhelderende FAQ’s en betrouwbare supplement-informatie. Wil je advies over supplementen die passen bij jouw behoefte? Loop dan eens binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over voedingssupplementen, zodat je precies weet wat bij je past.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

●Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

●Waarom probiotica van Orthica?

●Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

●Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Zwanger en Baby

Probiotica, waaraan moet je denken als je dit (als supplement) inneemt? Hieronder lichten we ons gebruiksadvies nader toe.

Neem probiotica het liefst in op een lege maag

Het heeft de voorkeur om de probiotica van Orthica op een lege maag in te nemen, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan, maar een ander moment van de dag mag ook. Als je maag leeg is, zijn de probiotica bacteriën korter in de maag aanwezig en worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt. Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product.

Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd. Lukt het een keer niet om de probiotica op een lege maag in te nemen, neem ze dan op een ander willekeurig moment.

Waarom je probiotica moet oplossen in vloeistof

Probiotica zijn levensvatbare bacteriën. De darmen zijn met een oppervlakte van 200 m2 het grootste orgaan. De Orthiflor-producten in poedervorm en het poeder uit de capsules dienen bij voorkeur eerst te worden opgelost en doorgeroerd in handwarme vloeistof voordat je ze inneemt.

Kies je voor probiotica in de vorm van een kauwtablet, dan zorgt het speeksel in je mond voor het benodigde vocht. Wel is het dan belangrijk om goed te kauwen.

Probiotica per leeftijd en levensfase

Probiotica bestaan voor zowel voor baby’s, kinderen als volwassenen. Voor elke fase van je leven bestaan er verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen.

Meer weten? Lees bijvoorbeeld hier onze FAQ ‘Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar? Hierin staat specifiek advies over probiotica geschikt voor tijdens de zwangerschap (zowel aan het begin als tijdens de laatste 6 weken) én voor je kindje vanaf de geboorte tot aan het 12e jaar.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

Waarom probiotica van Orthica?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Pro-Motor draagt bij aan een goede overleving van de bacteriën in de darm. Alleen Orthica heeft bij sommige probiotica Pro-Motor toegevoegd. Pro-Motor zorgt ervoor dat de bacteriën meer zuur gaan produceren. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Door het toevoegen van Pro-Motor is het inweken van het poeder niet meer nodig en kan het voedingssupplement direct na het oplossen ingenomen worden. Je herkent probiotica met Pro-Motor aan het logo op de productverpakking.

Probiotica zijn levensvatbare bacteriën. De darmen zijn met een oppervlakte van 200 m2 het grootste orgaan.

Welke probiotica-supplementen heeft Orthica?

In het assortiment van Orthica vind je de volgende probiotica-supplementen. Let op het Promotor logo op het etiket om te zien in welke producten dit is toegevoegd. Bekijk hier het hele probiotica-assortiment.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

●Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

●Waarom probiotica van Orthica?

●Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

●Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Orthica heeft meer dan 30 jaar ervaring met probiotica. Gebruikers kiezen niet alleen voor Orthica vanwege deze ervaring, betrouwbaarheid en kwaliteit, maar ook omdat binnen het uitgebreide assortiment voor iedereen een passend probioticum te vinden is.

De keuze voor een probioticum is een persoonlijke; binnen het assortiment vind je verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen. De probiotica bevatten 3, 4, 6, 8, of 9 verschillende bacteriestammen. Kies wat in jouw persoonlijke situatie het beste probiotica-supplement is.

Waarom onderscheiden de probiotica-supplementen van Orthica zich?

Orthica biedt een uitgebreide keuze in probiotica, waarin bijvoorbeeld speciaal voor de allerkleinsten een probioticum met Ecologic Panda is gecreëerd. Dat is een zorgvuldig geselecteerde bacteriemix met drie bacteriestammen die speciaal zijn samengesteld voor zuigelingen.

Probiotica met Pro-Motor

Orthica heeft als enige producent bij sommige probiotica Pro-Motor toegevoegd, voor een goede overleving van de bacteriën in de darm. Pro-Motor zorgt ervoor dat de bacteriën meer zuur gaan produceren. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Door het toevoegen van Pro-Motor is het inweken van het poeder niet meer nodig en kan het voedingssupplement direct na het oplossen ingenomen worden. Je herkent probiotica met Pro-Motor aan het logo op de productverpakking.

Aan welke kwaliteitsnorm voldoen probiotica van Orthica?

Levensvatbare bacteriën worden uitgedrukt in kve’s (Kolonie Vormende Eenheden) welke je terug kunt vinden op de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Deze bacteriën hebben een goede overleving in het spijsverteringskanaal. Een probioticum dient voldoende kve’s te bevatten. Met uitzondering van de lager gedoseerde Orthiflor Basic, bevatten alle probiotica van Orthica minimaal 1 miljard kve’s.

Zijn Orthica probiotica gebruiksvriendelijk?

Om een maximaal gebruiksgemak te garanderen worden onze probiotica aangeboden als capsules, sachets, poeder of kauwtablet. Zo kun je het voedingssupplement kiezen dat bij jou past én ook voor jou het prettigst is in gebruik.

Welke probiotica supplementen heeft Orthica?

In het assortiment van Orthica vind je de volgende probiotica supplementen:

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Zwanger en Baby

Probiotica, wat zijn dat precies? Welke probiotica-supplementen passen bij jou als je in verwachting bent, voor je baby en/of je kind t/m 12 jaar? En hoe neem je het in? In deze FAQ voorzien we je graag van veel nuttige informatie en specifiek advies.

Waar zitten van nature probiotica in?

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën. Deze levensvatbare bacteriën, ofwel probiotica, zitten van nature of na een bewerkingsproces in onze voeding. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zijn onder andere yoghurt, kaas, bier, zuurkool, salami en augurken.

Voor wie zijn probiotica geschikt?

Probiotica bestaan voor zowel voor baby’s, kinderen als volwassenen. Voor elke fase van je leven bestaan er verschillende probiotica met zorgvuldig geselecteerde bacteriemixen. Lees hieronder snel meer specifiek advies over probiotica geschikt voor tijdens de zwangerschap (zowel aan het begin als tijdens de laatste 6 weken) én voor je kindje vanaf de geboorte tot aan het 12e jaar.

Probiotica tijdens begin van je zwangerschap

Wil je probiotica gebruiken tijdens je zwangerschap en/of wanneer je borstvoeding geeft? Dan is Orthiflor Fem geschikt voor jou. Deze probiotica bevat levensvatbare bacteriën van 4 bacteriestammen en is speciaal ontwikkeld voor vrouwen tijdens de zwangerschap. De capsules bevatten geen kleur-, geur- en smaakstoffen en zijn ook geschikt voor vegetariërs.

● De aanbevolen dosering is 1-2 capsules per dag. Op een lege maag innemen, bij voorkeur voor het slapen gaan. De maximale dosering is 2 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd.

Probioticum voor laatste 6 weken van je zwangerschap

In de laatste 6 weken van je zwangerschap kun je overstappen naar een ander probioticum: Orthiflor Start. Dit probioticum is verkrijgbaar in poedervorm en geschikt voor jou en je baby (zuigeling). Orthiflor Start bevat levende bacteriën van 3 verschillende bacteriestammen. Na de geboorte van je baby kun je Orthiflor Start aan de fles- of moedermelk toevoegen tot de leeftijd van 1 jaar.

● Tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap is de aanbevolen dosis 3 gram per dag (2 maatschepjes). Voor inname voeg je het poeder toe aan een half glas lauwwarm water en laat het 15 minuten staan. Even doorroeren en dan opdrinken, het liefst op een lege maag en voor het slapen gaan.

● Voor je kindje is de aanbevolen dosering vanaf de geboorte tot 1 jaar is 3 gram per dag (2 maatschepjes). Je voegt het eenvoudig toe aan flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water maximaal 37 °C). Laat het niet langer dan 5 minuten staan.

Wanneer kies je Orthiflor Original met 9 bacteriestammen?

Wanneer je op zoek bent naar probiotica met meerdere bacteriestammen dan kan Orthiflor Original het overwegen waard zijn. Orthiflor Original bevat een probiotica-mix met 9 verschillende bacteriestammen. Het probioticum is voor dagelijks gebruik en bevat Promotor waardoor lang inweken niet nodig is. Pro-motor zorgt voor een goede overleving van de bacteriën in het lichaam. Orthiflor Original bevat 20 keer meer bacteriën dan Orthiflor Basic en is ook geschikt voor tijdelijk gebruik.

● Orthiflor Original kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. De aanbevolen dosering is 1 capsule per dag. De maximale dosering is 3 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd. De inhoud van de capsule(s) toevoegen aan lauw water of magere melk, yoghurtdrink, limonade (siroop) op kamertemperatuur, doorroeren en bij voorkeur op een lege maag opdrinken.

Voor je kindje vanaf 1 jaar

Zoek je een probioticum voor je baby, dreumes, peuter of kleuter? Dino Orthiflor Poeder is voor gebruik vanaf het moment van bijvoeden (of na het gebruik van Orthiflor Start) tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dino Orthiflor Poeder bevat naast een mix met 6 verschillende bacteriestammen ook Pro-Motor.

● Voeg voor je baby de aanbevolen 2 gram poeder toe aan opgewarmde flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water (maximaal 37°C).

● De aanbevolen dagdosering voor kinderen vanaf het moment van bijvoeden tot 6 jaar is 2 gram per dag. Dit komt overeen met anderhalf maatschepje, welke is bijgevoegd. Door de toegevoegde Pro-Motor zijn de bacteriën in Orthiflor Poeder beter bestand tegen het zure milieu in de maag. Voeg het poeder toe aan wat lauw water of melk, yoghurt(drink) of limonade op kamertemperatuur. Even doorroeren en direct opdrinken. Neem Dino Orthiflor Poeder het liefst in op een lege maag.

Voor kinderen vanaf 3 jaar en ouder

Voor kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar heeft Orthica kauwtabletten ontwikkeld met een lekkere zwarte bessensmaak. Deze Dino Orthiflor Kauw bevat levende bacteriën van 6 verschillende bacteriestammen en bevat ook vitamine D ter ondersteuning van de weerstand van je kind.

● Dino Orthiflor Kauwtablet is gemakkelijk in gebruik. Het tablet kan zonder water worden ingenomen, goed op het tabletje kauwen is voldoende. De aanbevolen dosering is 1 kauwtablet per dag, het liefst in de ochtend op een lege maag. Gebruik niet meer dan 2 tabletten per dag.

Probiotica met 9 verschillende bacteriestammen

Zoek je een probiotica met verschillende bacteriestammen? Orthiflor Plus is een product met een uitgebreide combinatie van probiotica. Orthiflor Plus bevat een probiotica-mix met 9 verschillende bacteriestammen. Daarnaast bevat dit probioticum ook fructo-oligosachariden, ofwel prebiotica. Het poeder is verpakt in sachets, en kan gemakkelijk worden meegenomen en ingenomen. Orthiflor Plus is een product voor 10 dagen.

● De aanbevolen dagdosering is 1 sachet per dag, tot maximaal 2 sachets per dag (voor een korte periode). Voor kinderen van 4 tot 12 ligt de maximale dagdosering op 1 sachet per dag. Neem de probiotica bij voorkeur op een lege maag. Voeg het poeder toe aan lauwwarme vloeistof (water, yoghurtdrink, limonade) en roer even om. Drink het mengsel direct op.

Algemeen advies: hoe moet je Probiotica gebruiken c.q. innemen?

In het kort komt het hierop neer:

1) Neem probiotica het liefst in op een lege maag
     Als je maag leeg is, zijn de probiotica-bacteriën korter in de maag aanwezig en worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt.

2) Los probiotica op in vloeistof
    De Orthiflor-producten in poedervorm en het poeder uit de capsules dienen bij voorkeur eerst te worden opgelost en doorgeroerd in handwarme vloeistof     voordat je ze inneemt.

Lees in deze FAQ meer over hoe je probiotica dient in te nemen (poeder of capsules).

Volledig aanbod bekijken?

Meer weten? Hier lees je meer over ons volledige aanbod probiotica-supplementen.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

Waarom probiotica van Orthica?

Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?



KAG-nr. 431-0820-3281

Voedingssupplementen

Bij eiwitten denk je wellicht meteen aan dierlijke producten, maar een gedeelte van de eiwitten die we dagelijks via voeding binnenkrijgen is plantaardig. Momenteel ligt de dagelijkse inname bij Nederlanders op ongeveer 61% dierlijk eiwit en 39% plantaardig eiwit. Plantaardige eiwitten zijn echter beter voor het milieu en minstens zo gezond als dierlijke eiwitten. In deze blogpost vertellen we meer over de voordelen van plantaardige eiwitten en kom je te weten of plantaardige eiwitten geschikt zijn voor jou.

Waarom heb je eiwitten nodig?

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Eiwitten, ofwel proteïnen, zijn net zoals koolhydraten en vetten zogenaamde macronutriënten. Ze zijn onmisbaar in de dagelijkse voeding. Eiwitten ondersteunen de spiermassa, spiergroei en spierkracht en helpen bij snel herstel na fysieke inspanning. Ook dragen eiwitten bij aan het behoud van sterke botten.

Eiwitten bevatten aminozuren die belangrijk zijn voor je lichaam

Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwsteentjes, zogenaamde aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus binnenkrijgen via voeding. Niet-essentiële aminozuren kan het lichaam, in optimale gezondheid, zelf vormen. Voor een gebalanceerde eiwitinname consumeer je proteïnen met een combinatie van essentiële en nietessentiële aminozuren.

Hoeveel eiwit heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor een volwassen persoon is dagelijks 0,8 -1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.. Een gemiddelde man van 75 kilo heeft dus 60 gram eiwitten nodig en een vrouw van 60 kilo heeft 48 tot 60 gram nodig. Bovendien raadt de Gezondheidsraad aan dat minstens 10% van alle calorieën uit eiwitten komen.

Het verschil tussen dierlijke en plantaardig eiwitten

Er is een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn afkomstig van producten van dieren zoals melk, ei en vleesproducten. Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van plantaardige producten zoals peulvruchten, aardappelen en noten.

Plantaardige eiwitten bevatten vaak minder essentiële aminozuren of niet in de goede verhouding. Met andere woorden; het eiwit is iets anders van samenstelling dat het eiwit in ons lichaam. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld weinig lysine en veel methionine. Voor granen geldt dat juist andersom. Als je beiden combineert, verhoog je de kwaliteit van het eiwit. Het is belangrijk dat je al je essentiële aminozuren binnen krijgt, dus een gevarieerd voedingspatroon is zeker bij een (meer) plantaardig dieet van belang.

Voordelen van een meer plantaardig voedingspatroon

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid en duurzamer. Dat geldt daarmee ook voor een verschuiving qua inname naar meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum raden een voedingspatroon met 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten aan.

De Gezondheidsraad adviseert in de Richtlijnen goede voeding het volgende: “Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de richtlijnen.” Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten.

Levensmiddelen met plantaardige eiwitten

Als je meer plantaardige eiwitten wilt gaan eten is het dus nuttig om goed te weten in welke levensmiddelen je deze eiwitten vindt. Peulvruchten, noten, zaden, brood, diverse graanproducten en sojaproducten zijn bronnen van eiwit. Een product mag ‘Bron van eiwitten’ heten als minimaal 12% van de calorieën in het levensmiddel uit eiwitten bestaat (bron: Voedingscentrum.nl).

Paddenstoelen staan bekend als vleesvervanger. Voedingskundig gezien vallen paddenstoelen onder groenten. Groenten hebben een laag eiwitpercentage. In paddenstoelen zit wel wat eiwit, maar dat is niet meer dan 3%. Peulvruchten, sojaproducten (tofu en tempeh) en noten daarentegen zijn net als vlees, ei, vis en zuivelproducten eiwitrijk.

Eiwitinname als je vegetariër of veganist bent

Hoe en in welke verhouding je eiwitten binnen krijgt verschilt per persoon. Dit hangt namelijk erg af van je voedingspatroon. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan zal de inname van dierlijke eiwitten lager liggen dan van iemand die wel vlees eet.

Bij vegetarische en veganistische voedingspatronen is het aandeel groente- en fruitinname hoger, en de inname van zout en verzadigd vet juist lager. De eiwitinname van een veganistische voeding kan lager zijn dan bij vleeseters en dat geldt ook voor de kwaliteit van plantaardig eiwit . In zo’n situatie kan een eiwitsupplement in de vorm van een van de beschikbare vegan proteïnemixen een goede aanvulling zijn op het veganistische voedingspatroon.

De Vegan Proteïnemixen bevatten 10 mcg vegan vitamine D3 uit algen. Vitamine D is onder meer goed voor de werking van de spieren. Ook bevatten de Vegan Proteïnemixen 5 mcg actief B12. B12 ondersteunt onder meer de vermindering van vermoeidheid en moeheid en de afweer van het lichaam, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Doordat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, kan het raadzaam zijn voor veganisten in bepaalde situaties de voeding aan te vullen met een vitamine B12-supplement .

Extra eiwitten voor sporters en mensen met een actieve levensstijl

Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt er een dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitinname geadviseerd. Heb je een actieve leefstijl of ben je een fanatiek sporter? Dan is je eiwitbehoefte misschien groter dan de aanbevolen hoeveelheid. De eiwitbehoefte van regelmatige sporters hebben is (1.2-2.0 gram per kilogram lichaamsgewicht), omdat eiwitten de spieropbouw en herstel na training ondersteunen. Een proteïnemix of eiwitsupplement kan dan een handige aanvulling zijn op de gezonde voeding.

Bij sporters is een voldoende inname van eiwitten van belang. Zo ondersteunen eiwitten de spieropbouw en herstel na training. Bovendien bevatten de Vegan Proteïnemixen de BCAA’s leucine, isoleucine en valine in een verhouding van 2:1:1.

Voor wie zijn plantaardige eiwitten nog meer geschikt?

Voor iedereen die om welke reden dan ook wel eens minder eiwitten uit de dagelijkse voeding haalt dan nodig voor ondersteunen de spiermassa, spiergroei en spierkracht.

Of wil jij simpelweg meer plantaardig eten? Dan zijn de vegan proteïnemixen een lekker plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitpoeders. Bovendien bevatten ze vitamine D3 en B12. Vitamine D3 is goed voor de werking van de spieren en vitamine B12 draagt bij aan fitheid en bevordert de energiestofwisseling.

Je bent nu op de hoogte in welke voedingsmiddelen plantaardige eiwitten zitten en hoe je eventueel een extra behoefte aan eiwitten kunt aanvullen. Tip: op onze social media ( Facebook & Instagram ) delen we nieuwe artikelen ook altijd snel!

Voedingssupplementen

In voedingssupplementen zitten vitamine- en mineraalverbindingen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vele van deze voedingsstoffen zijn niet anders dan de voedingsstoffen die in voeding voorkomen. Of een voedingsstof goed opgenomen wordt hangt natuurlijk ook af van de gezondheid van je spijsverteringskanaal, je eigen voedingstoestand, de aanwezigheid van andere voedingsstoffen in je maag-darmkanaal, of je medicijnen gebruikt, etc.


KAG-nr: 431-0820-3281

Voedingssupplementen

Kijk ook op www.supplementinfo.nl

In sommige gevallen kan de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn. Bekende voorbeelden zijn vitamine D bij kinderen tot 4 jaar, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en personen die weinig buitenkomen of een donkere huidskleur hebben. Bij deze groepen is de behoefte aan vitamine D hoger, adviesdosering: 10 mcg. Hetzelfde geldt ook voor de inname van foliumzuur bij zwangere vrouwen en vitamine K druppeltjes voor zuigelingen. Deze mensen zullen van de deskundigen altijd het advies krijgen voedingssupplementen met specifieke nutriënten (zoals vitamine K, D en foliumzuur) te gebruiken.

Er zijn mensen die een zodanig voedingspatroon hebben dat ze de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingstoffen niet altijd halen. Slechts 13% van de volwassenen (tussen 2012-2016) in Nederland voldoet aan de richtlijnen van de RIVM als het gaat om de consumptie van 200 gram fruit per dag, 16% voldoet aan de groenteaanbeveling en 34% van de volwassenen eet een keer per week vis (RIVM, z.d.).

Bij bepaalde groepen, zoals kinderen, pubers, sporters, rokers, lijners, vegetariërs en mensen in stress-situaties of bij medicatiegebruik of een (darm)aandoening kan de voeding mogelijk minder voedingsstoffen bevatten of de behoefte aan voedingsstoffen via de voeding verhoogd zijn. Daarom is het advies om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.

Daarnaast kan het gebruik van voedingssupplementen ondersteunen bij het behoud van een goede gezondheid. Voedingssupplementen kunnen ertoe bijdragen dat je je vitaal en fit blijft voelen, ter ondersteuning van het hart (vitamine B1), bloedvaten (vitamine C), de spijsvertering (calcium) en de weerstand (vitamine D). Verder zijn er voedingssupplementen die bijdragen aan de regulering van de hormonale activiteiten (B6), de nachtrust ondersteunen (valeriaan1) en bijdragen aan de gemoedstoestand (vitamine B11).


1Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

KAG-nr: 431-0820-3281

Voedingssupplementen

Een supplement kies je op basis van je leeftijd, levensfase en leefstijl. Want die zijn van invloed op je lichamelijke behoefte aan voedingstoffen. Daarom kun je via het drop down menu Producten of via de Homepage zelf een Leefstijl, Levensfase of een Categorie voedingssupplementen kiezen die bij je past. Doe je er de Multi Test, dan vind je direct een multi die bij je past.

Ben je gevoelig voor allergenen of zoek je producten die vrij zijn van gluten, soja en lactose? Alle producten van Orthica zijn in elk geval vrij van synthetische vul-, kleur- en smaakstoffen. Naast elk supplement staan herkenbare iconen die allergenen of hulpstoffen aangeven. Je kunt ook zien of het supplement geschikt is voor vegetariërs, veganisten en tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Je kunt ook zelf je specifieke voorkeuren aanvinken. Je vindt deze optie met leeftijden en speciale wensen aan de linkerkant van elk productoverzicht. Gebruik je deze optie, dan tonen we alleen voedingssupplementen die aan jouw criteria voldoen. Gebruik je medicijnen? Vraag advies aan een gezondheidsprofessional over welke supplementen voor jou geschikt zijn.


KAG-nr: 431-0820-3281

 

Voedingssupplementen

Bij eiwitten denk je wellicht meteen aan dierlijke producten, maar een gedeelte van de eiwitten die we dagelijks via voeding binnenkrijgen is plantaardig. Momenteel ligt de dagelijkse inname bij Nederlanders op ongeveer 61% dierlijk eiwit en 39% plantaardig eiwit. Plantaardige eiwitten zijn echter beter voor het milieu en minstens zo gezond als dierlijke eiwitten. In deze blogpost vertellen we meer over de voordelen van plantaardige eiwitten en kom je te weten of plantaardige eiwitten geschikt zijn voor jou.

Waarom heb je eiwitten nodig?

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Eiwitten, ofwel proteïnen, zijn net zoals koolhydraten en vetten zogenaamde macronutriënten. Ze zijn onmisbaar in de dagelijkse voeding. Eiwitten ondersteunen de spiermassa, spiergroei en spierkracht en helpen bij snel herstel na fysieke inspanning. Ook dragen eiwitten bij aan het behoud van sterke botten.

Eiwitten bevatten aminozuren die belangrijk zijn voor je lichaam

Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwsteentjes, zogenaamde aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus binnenkrijgen via voeding. Niet-essentiële aminozuren kan het lichaam, in optimale gezondheid, zelf vormen. Voor een gebalanceerde eiwitinname consumeer je proteïnen met een combinatie van essentiële en nietessentiële aminozuren.

Hoeveel eiwit heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor een volwassen persoon is dagelijks 0,8 -1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.. Een gemiddelde man van 75 kilo heeft dus 60 gram eiwitten nodig en een vrouw van 60 kilo heeft 48 tot 60 gram nodig. Bovendien raadt de Gezondheidsraad aan dat minstens 10% van alle calorieën uit eiwitten komen.

Het verschil tussen dierlijke en plantaardig eiwitten

Er is een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn afkomstig van producten van dieren zoals melk, ei en vleesproducten. Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van plantaardige producten zoals peulvruchten, aardappelen en noten.

Plantaardige eiwitten bevatten vaak minder essentiële aminozuren of niet in de goede verhouding. Met andere woorden; het eiwit is iets anders van samenstelling dat het eiwit in ons lichaam. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld weinig lysine en veel methionine. Voor granen geldt dat juist andersom. Als je beiden combineert, verhoog je de kwaliteit van het eiwit. Het is belangrijk dat je al je essentiële aminozuren binnen krijgt, dus een gevarieerd voedingspatroon is zeker bij een (meer) plantaardig dieet van belang.

Voordelen van een meer plantaardig voedingspatroon

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid en duurzamer. Dat geldt daarmee ook voor een verschuiving qua inname naar meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum raden een voedingspatroon met 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten aan.

De Gezondheidsraad adviseert in de Richtlijnen goede voeding het volgende: “Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de richtlijnen.” Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten.

Levensmiddelen met plantaardige eiwitten

Als je meer plantaardige eiwitten wilt gaan eten is het dus nuttig om goed te weten in welke levensmiddelen je deze eiwitten vindt. Peulvruchten, noten, zaden, brood, diverse graanproducten en sojaproducten zijn bronnen van eiwit. Een product mag ‘Bron van eiwitten’ heten als minimaal 12% van de calorieën in het levensmiddel uit eiwitten bestaat (bron: Voedingscentrum.nl).

Paddenstoelen staan bekend als vleesvervanger. Voedingskundig gezien vallen paddenstoelen onder groenten. Groenten hebben een laag eiwitpercentage. In paddenstoelen zit wel wat eiwit, maar dat is niet meer dan 3%. Peulvruchten, sojaproducten (tofu en tempeh) en noten daarentegen zijn net als vlees, ei, vis en zuivelproducten eiwitrijk.

Eiwitinname als je vegetariër of veganist bent

Hoe en in welke verhouding je eiwitten binnen krijgt verschilt per persoon. Dit hangt namelijk erg af van je voedingspatroon. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan zal de inname van dierlijke eiwitten lager liggen dan van iemand die wel vlees eet.

Bij vegetarische en veganistische voedingspatronen is het aandeel groente- en fruitinname hoger, en de inname van zout en verzadigd vet juist lager. De eiwitinname van een veganistische voeding kan lager zijn dan bij vleeseters en dat geldt ook voor de kwaliteit van plantaardig eiwit . In zo’n situatie kan een eiwitsupplement in de vorm van een van de beschikbare vegan proteïnemixen een goede aanvulling zijn op het veganistische voedingspatroon.

De Vegan Proteïnemixen bevatten 10 mcg vegan vitamine D3 uit algen. Vitamine D is onder meer goed voor de werking van de spieren. Ook bevatten de Vegan Proteïnemixen 5 mcg actief B12. B12 ondersteunt onder meer de vermindering van vermoeidheid en moeheid en de afweer van het lichaam, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Doordat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, kan het raadzaam zijn voor veganisten in bepaalde situaties de voeding aan te vullen met een vitamine B12-supplement .

Extra eiwitten voor sporters en mensen met een actieve levensstijl

Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt er een dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitinname geadviseerd. Heb je een actieve leefstijl of ben je een fanatiek sporter? Dan is je eiwitbehoefte misschien groter dan de aanbevolen hoeveelheid. De eiwitbehoefte van regelmatige sporters hebben is (1.2-2.0 gram per kilogram lichaamsgewicht), omdat eiwitten de spieropbouw en herstel na training ondersteunen. Een proteïnemix of eiwitsupplement kan dan een handige aanvulling zijn op de gezonde voeding.

Bij sporters is een voldoende inname van eiwitten van belang. Zo ondersteunen eiwitten de spieropbouw en herstel na training. Bovendien bevatten de Vegan Proteïnemixen de BCAA’s leucine, isoleucine en valine in een verhouding van 2:1:1.

Voor wie zijn plantaardige eiwitten nog meer geschikt?

Voor iedereen die om welke reden dan ook wel eens minder eiwitten uit de dagelijkse voeding haalt dan nodig voor ondersteunen de spiermassa, spiergroei en spierkracht.

Of wil jij simpelweg meer plantaardig eten? Dan zijn de vegan proteïnemixen een lekker plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitpoeders. Bovendien bevatten ze vitamine D3 en B12. Vitamine D3 is goed voor de werking van de spieren en vitamine B12 draagt bij aan fitheid en bevordert de energiestofwisseling.

Je bent nu op de hoogte in welke voedingsmiddelen plantaardige eiwitten zitten en hoe je eventueel een extra behoefte aan eiwitten kunt aanvullen. Tip: op onze social media ( Facebook & Instagram ) delen we nieuwe artikelen ook altijd snel!

Voedingssupplementen

In voedingssupplementen zitten vitamine- en mineraalverbindingen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vele van deze voedingsstoffen zijn niet anders dan de voedingsstoffen die in voeding voorkomen. Of een voedingsstof goed opgenomen wordt hangt natuurlijk ook af van de gezondheid van je spijsverteringskanaal, je eigen voedingstoestand, de aanwezigheid van andere voedingsstoffen in je maag-darmkanaal, of je medicijnen gebruikt, etc.


KAG-nr: 431-0820-3281

Voedingssupplementen

Kijk ook op www.supplementinfo.nl

In sommige gevallen kan de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn. Bekende voorbeelden zijn vitamine D bij kinderen tot 4 jaar, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en personen die weinig buitenkomen of een donkere huidskleur hebben. Bij deze groepen is de behoefte aan vitamine D hoger, adviesdosering: 10 mcg. Hetzelfde geldt ook voor de inname van foliumzuur bij zwangere vrouwen en vitamine K druppeltjes voor zuigelingen. Deze mensen zullen van de deskundigen altijd het advies krijgen voedingssupplementen met specifieke nutriënten (zoals vitamine K, D en foliumzuur) te gebruiken.

Er zijn mensen die een zodanig voedingspatroon hebben dat ze de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingstoffen niet altijd halen. Slechts 13% van de volwassenen (tussen 2012-2016) in Nederland voldoet aan de richtlijnen van de RIVM als het gaat om de consumptie van 200 gram fruit per dag, 16% voldoet aan de groenteaanbeveling en 34% van de volwassenen eet een keer per week vis (RIVM, z.d.).

Bij bepaalde groepen, zoals kinderen, pubers, sporters, rokers, lijners, vegetariërs en mensen in stress-situaties of bij medicatiegebruik of een (darm)aandoening kan de voeding mogelijk minder voedingsstoffen bevatten of de behoefte aan voedingsstoffen via de voeding verhoogd zijn. Daarom is het advies om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.

Daarnaast kan het gebruik van voedingssupplementen ondersteunen bij het behoud van een goede gezondheid. Voedingssupplementen kunnen ertoe bijdragen dat je je vitaal en fit blijft voelen, ter ondersteuning van het hart (vitamine B1), bloedvaten (vitamine C), de spijsvertering (calcium) en de weerstand (vitamine D). Verder zijn er voedingssupplementen die bijdragen aan de regulering van de hormonale activiteiten (B6), de nachtrust ondersteunen (valeriaan1) en bijdragen aan de gemoedstoestand (vitamine B11).


1Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

KAG-nr: 431-0820-3281

Voedingssupplementen

Een supplement kies je op basis van je leeftijd, levensfase en leefstijl. Want die zijn van invloed op je lichamelijke behoefte aan voedingstoffen. Daarom kun je via het drop down menu Producten of via de Homepage zelf een Leefstijl, Levensfase of een Categorie voedingssupplementen kiezen die bij je past. Doe je er de Multi Test, dan vind je direct een multi die bij je past.

Ben je gevoelig voor allergenen of zoek je producten die vrij zijn van gluten, soja en lactose? Alle producten van Orthica zijn in elk geval vrij van synthetische vul-, kleur- en smaakstoffen. Naast elk supplement staan herkenbare iconen die allergenen of hulpstoffen aangeven. Je kunt ook zien of het supplement geschikt is voor vegetariërs, veganisten en tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Je kunt ook zelf je specifieke voorkeuren aanvinken. Je vindt deze optie met leeftijden en speciale wensen aan de linkerkant van elk productoverzicht. Gebruik je deze optie, dan tonen we alleen voedingssupplementen die aan jouw criteria voldoen. Gebruik je medicijnen? Vraag advies aan een gezondheidsprofessional over welke supplementen voor jou geschikt zijn.


KAG-nr: 431-0820-3281