Zo kies je supplementen voor kinderen

Kinderen hebben een volwaardige voeding nodig om goed te kunnen groeien, spelen en leren. Of het nu gaat om een zuigeling, peuter, kleuter of een puber; elke levensfase stelt specifieke eisen aan de voeding. Kinderen zijn soms slechte eters waardoor ze niet altijd alle belangrijke stoffen - zoals die in een gezonde maaltijd voorkomen - binnenkrijgen. Een aanvulling op de voeding, afgestemd op de leeftijd, kan extra voedingstoffen bieden die van belang zijn voor de ontwikkeling. Dat kan een basisaanvulling zijn in de vorm van een multi. Maar het kan ook een voedingssupplement zijn dat meer specifiek gericht is op bijvoorbeeld de ondersteuning van de weerstand met vitamine C en D.

Een kind is geen halve volwassene

De voedingsbehoefte van kinderen is anders dan die van volwassenen. Ze hebben naar verhouding een hoge behoefte aan vitamine D, vitamine C en calcium. Daarbij worden voedingsstoffen door een kinderlichaam anders opgenomen, verdeeld en afgebroken dan door een volwassen lichaam. Omdat kinderen geen halve volwassenen zijn, bevatten voedingssupplementen voor kinderen dan ook niet per definitie de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen ten opzichte van die van volwassenen.

Tabletten of capsules slikken lukt (nog) niet

Kleine kinderen zijn nog niet in staat om tabletten en capsules in zijn geheel door te slikken. Ze hebben liever een kauwtablet, druppeltjes of poeders die opgelost kunnen worden in voeding of dranken. Kies daarom voor je kind een van deze toedieningsvormen.

Basisaanvulling van baby tot teener

Iedere ouder doet zijn best om zijn/haar kinderen te voorzien van een gezonde voeding. Dat is immers de basis voor een goede gezondheid en ontwikkeling. Vanaf bijvoeding gaan kinderen hun smaak ontwikkelen. Ze moeten steeds weer wennen aan nieuwe smaken en dat is niet altijd makkelijk voor ze; groenten en fruit moeten ze wel een keer of tien proeven, voordat ze de bittere of zure smaak ‘lekker’ gaan vinden. In die periode kan het voorkomen dat ze niet altijd alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Een aanvulling met supplementen, zoals een multi kan dan gewenst zijn. Een multi biedt brede ondersteuning omdat het vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Zo ondersteunen vitamine B1, B12, en ijzer hun energieniveau, B3, B6 en B12 dragen bij aan hun leervermogen en jodium helpt bij de normale groei. Zijn ze nog zo klein dat ze nog niet kunnen kauwen dan kun je kiezen voor een kindermulti in poedervorm. Die is al geschikt voor kinderen vanaf een jaar. Op het moment dat ze kunnen kauwen (vanaf drie jaar) is een kindermulti in de vorm van een kauwtablet een passende keuze. En dan komt er een moment waarop ze zich te oud voelen voor een kinderkauwtablet. Dan is het tijd voor een multi in een kleine softgel.

Periodieke ondersteuning met vitamine C en D

Alle kinderen maken wel eens een periode door waarin de weerstand extra ondersteuning kan gebruiken. Een goede voeding als basis met aanvulling van specifieke suppletie kan hierbij helpen. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer uit de voeding en de opname van ijzer in het bloed. Voor kinderen vanaf drie jaar zijn er speciale vitamine C kauwtabletten. Kauwtabletten zijn meestal gezoet. Let erop dat de ze gezoet zijn met zoetstoffen van natuurlijke oorsprong en bij voorkeur mild zijn voor maag en darmen.

Ook vitamine D ondersteunt de weerstand van kinderen, terwijl het ook bijdraagt aan de samenstelling van botten van kinderen. De voorziening van vitamine D via zonlicht en voeding is helaas niet altijd voldoende. De Gezondheidsraad adviseert om baby's en peuters tot 4 jaar 10 microgram extra vitamine D te geven. Daarnaast hebben baby's die volledige borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot 3 maanden 150 microgram extra vitamine K nodig. Voor zuigelingen die borstvoeding krijgen, kun je kiezen voor K&D-druppeltjes; dat is vitamine K in combinatie met vitamine D. Na drie maanden is vitamine K niet meer nodig en kun je overgaan op pure vitamine D-druppeltjes. Op het moment dat ze kunnen kauwen, vanaf drie-jaar is een kauwtablet de meest voor de hand liggende keuze. Heeft je kind een donkere of getinte huid of komt je kind niet veel buiten? Of draagt het bedekkende kleding? Dan kan het zonlicht minder goed vitamine D aanmaken in de huid. Ga dan ook na de leeftijd van 4 jaar door met het elke dag geven van extra vitamine D. Dat kan ook in de vorm van een kindermulti met vitamine D, C en ijzer ter ondersteuning van de weerstand en magnesium, ijzer, en vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 ter activering van de natuurlijke energie in hun lichaam.

Lust jouw kind geen vis?

Wel eens gehoord van omega 3 vetzuren? Vis en dan vooral vette vis is rijk aan visolie die rijk is aan omega 3-vetzuren met de moeilijke namen eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn sterke aanwijzingen dat vis vooral gezond is vanwege de aanwezigheid van deze vetzuren. Maar er zijn nog meer stoffen in vis zoals jodium en eiwit die bijdragen aan het behoud van hun gezondheid. Eiwitten dragen bij aan instandhouding van de spiermassa en jodium ondersteunt het energieniveau. Daarom blijft een gezonde, evenwichtige voeding altijd de basis van de gezondheid van kinderen. Toch lukt het misschien niet altijd om je kind wekelijks vis te laten eten. Voedingssupplementen met visolie (rijk aan omega 3-vetzuren) kunnen dan een aanvulling zijn. Voor kinderen is vooral DHA van belang. Dit vetzuur is namelijk een belangrijke bouwsteen voor de hersenen [1] en is goed voor het gezichtsvermogen [1]. Speciaal voor kinderen bestaan er omega-3 kauwgels die niet naar vis smaken of ruiken, maar een frisse citrus-smaak hebben. Ook deze mag je kind al vanaf drie jaar nemen.

Je bent nu een stuk wijzer over welke keuzes je kunt maken om jouw kind te ondersteunen met voedingssupplementen. Heb je advies nodig of twijfel je of een voedingssupplement voor jouw kind een geschikte toevoeging op de voeding is? Vraag dan advies van een Orthica-adviseur bij één van onze verkooppunten.

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

 

KAG 431-0820-3281