Hoe zit het nou met visolie?

Vis is een belangrijk onderdeel van een volwaardige voeding; er zitten namelijk stoffen in, die je lichaam dagelijks nodig heeft, maar niet of onvoldoende zelf kan maken. Wel eens gehoord van omega-3 vetzuren? Deze vetzuren die de moeilijke namen eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) dragen, ondersteunen je gezichtsvermogen1 , je hersenfunctie1 en je hart2. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om minimaal een keer per week vette vis te eten. Ben jij geen liefhebber van vis of eet je lang niet elke week vis? Lees dan even mee!

Wat zijn ‘omega’s’?

Vetten zijn samengesteld uit vetzuren. Die kun je weer onderverdelen in verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Dierlijke producten, zoals zuivelproducten en vet vlees, bevatten overwegend verzadigde vetzuren. Ook in sommige plantaardige producten, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet, komen veel verzadigde vetzuren voor. Met een eenvoudig ezelsbruggetje kun je het onderscheid snel maken. Vetten met overwegend verzadigde vetzuren zijn bij kamertemperatuur meestal gestold zoals boter en kokosvet. Vetten met overwegend onverzadigde vetzuren zijn bij kamertemperatuur vloeibaar zoals olijfolie, visolie en notenolie. Onverzadigde vetzuren worden ook wel omega-vetzuren genoemd. Van alle omega-vetzuren zijn er twee groepen heel belangrijk, omdat het lichaam ze niet of heel moeilijk zelf kan maken. Toch hebben we ze nodig om gezond te blijven. Het gaat om de omega-3-vetzuren EPA en DHA en de omega-6 vetzuren linolzuur of LA. Omdat je lichaam ze dagelijks nodig heeft en zelf niet of onvoldoende zelf kan maken, worden ze ook wel essentiële vetzuren genoemd.

Bevat onze voeding genoeg omega-vetzuren?

Een evenwichtige voeding bevat als snel voldoende omega-6-vetzuren. Het belangrijkste omega-6-vetzuur is linolzuur. Linolzuur zit overwegend in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Je vindt ze vaak terug bij de ingrediëntenlijst op de verpakking van bewerkte levensmiddelen. Voor de omega-3-vetzuren EPA en DHA ligt dat anders. Vis is een van de weinige verse voedingsmiddelen die rijk is aan deze vetzuren. Je lichaam heeft er zo’n 200 mg per dag van nodig om gezond te blijven. In 100 gram vette vis zit meer dan zeven keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA. Eén keer per week vette vis eten zoals makreel, haring, zalm of sardines is daarom al voldoende. Als je vis niet lekker vindt of je eet lang niet elke week vis, dan bevat je voeding niet altijd voldoende EPA en DHA.

Kan een visolie-capsule vis vervangen?

Nee, want vis bevat nog meer goede voedingsstoffen dan alleen maar omega-3-vetzuren, zoals, vitamine B6 en B12 jodium, fosfor en selenium.. Toch kun je deze voedingsstoffen ook uit andere levensmiddelen halen. Er zijn echter buiten vis niet veel verse voedingsmiddelen die een noemenswaardige hoeveelheid EPA en DHA bevatten. Voor mensen die geen of weinig vis eten, zijn voedingssupplementen met visolie, zoals Omega 3-1000 (rijk aan omega 3-vetzuren) een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Voor vegetariërs en veganisten bestaan er ook plantaardige alternatieven zoals Omega 3 Vegan met o.a. plantaardige DHA uit zee-algen en stearidonzuur SDA) uit de Echiumplant. SDA is een omega 3-vetzuur dat het lichaam zelf omzet in EPA.

Kan ik ook teveel omega-vetzuren binnenkrijgen?

In het voedingspatroon van de jager-verzamelaar was de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren 1:1. In ons huidige voedingspatroon is dat minstens 1:25. We krijgen tegenwoordig dus 25 x zoveel omega- 6 binnen ten opzichte van omega-3. Het beste is om minder omega-6-vetzuren te eten en meer omega-3-vetzuren. Als je visoliecapsules gebruikt, let er dan op dat je dagelijks niet meer dan 3 gram omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Dit kan invloed hebben op de stolling van je bloed. Op het etiket staat vermeld hoeveel omega-3-vetzuren een dagelijkse portie bevat. Je zult zien dat je heel goed je best moet doen om meer dan 3 gram van deze vetzuren binnen te krijgen.

Er is wetgeving die strenge eisen stelt aan de aanwezigheid van verontreinigingen in visolie of visolie-producten. Het zuiveren gebeurt het beste op lage temperatuur, zodat de omega 3-vetzuren intact blijven.

Hoe zit het met duurzaamheid?

Veel vis- en ook diersoorten worden met uitsterven bedreigd en daar moet snel iets aan gedaan worden. Maak daarom gebruik van visolie van niet bedreigde, wilde vissoorten zoals sardines, makreel en ansjovis. De meeste visolie is bovendien gemaakt van bijproducten van de vismeelindustrie.

Hoe snel bederft visolie?

Je kunt zelf je visoliecapsules openen en er aan ruiken en voelen. Als het ranzig (zepig) ruikt en de olie stroperig en plakkerig is, betekent dat dat de olie is geoxideerd ofwel door zuurstof bedorven. Om die reden bevatten visolie-supplementen soms een natuurlijke antioxidant zoals vitamine E of tocoferolen die de olie tegen rans worden kan beschermen.

Heb jij last van oprispingen als je visolie gebruikt?

Veel mensen hebben na gebruik van visoliecapsules last van vervelende oprispingen met vissmaak. Als je niet van vis houdt, is dat het laatste wat je wilt. Er zijn manieren om dat tegen te gaan. Door het toepassen van een speciale bewerking van de capsule gaat deze pas open in de dunne darm in plaats van in de maag. Dit wordt ook wel een enterische coating genoemd. Dit voorkomt oprispen of opboeren van de visolie en je krijgt dus geen vissmaak.

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste weetjes rondom visolie en omega-vetzuren. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze themapagina over vetzuren. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over visolie, zodat je precies weet wat bij je past.
 

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
2 Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.



KAG-nr. 431-0920-4063