Hoe zit het nu met vitamine D?

De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en leeftijdsgroepen niet altijd voldoende. Aan de ene kant door onvoldoende inname via de voeding of door onvoldoende blootstelling aan zonlicht, aan de andere kant doordat de behoefte aan vitamine D in een aantal situaties verhoogd is. Daarom kunnen sommige mensen in bepaalde omstandigheden wel wat extra vitamine D gebruiken. Dit komt de natuurlijke afweer van het lichaam ten goede.

Waar zit vitamine D in?

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Zon is nodig om vitamine D in de huid aan te maken. Daarom staat vitamine D ook wel bekend als de zon-vitamine. Voeding bevat ook vitamine D. Je vindt het in vette vis (paling, zalm en makreel), eieren, margarine, halvarine, bakboter en roomboter. Toch levert voeding maar een kleine bijdrage aan de totale vitamine D-voorziening. We hebben de UV-straling van de zon dus echt nodig voor onze dagelijkse vitamine D voorziening.

Wat zijn de verschillende vormen van vitamine D?

Op verpakkingen zie je soms een toevoeging achter vitamine D staan in de vorm van een cijfer. Vitamine D kent namelijk verschillende vormen. Als je lichaam zelf vitamine D aanmaakt onder invloed van zonlicht, dan maakt het daaruit vitamine D3 (cholecalciferol). Deze vorm komt ook van nature voor in bovengenoemde voedingsmiddelen, die allemaal van dieren afkomstig zijn. In plantaardige voeding, zoals bepaalde paddenstoelen en schimmels, komt vitamine D2 (ergocalciferol) voor. In Nederland wordt vitamine D3 ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters. Vitamine D3 kan ook als voedingssupplement of verwerkt in een multivitamine een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Vitamine D3 in deze voedingssupplementen is meestal afkomstig van schapenwolvet.

Vitamine D3 kan door het lichaam efficiënter en makkelijker geactiveerd worden dan vitamine D2. Daarom heeft vitamine D3 de voorkeur. Veganisten gebruiken bij voorkeur geen bestanddelen die afkomstig zijn van dieren en daarom zijn voedingssupplementen met vitamine D3 voor hen meestal niet geschikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voedingssupplementen speciaal voor veganisten met plantaardige vitamine D3 uit algen.

Wat doet vitamine D voor je?

Vitamine D is heel veelzijdig; het ondersteunt de normale werking van je immuunsysteem, het verhoogt de calciumopname in je botten, het zorgt mede voor behoud van sterke botten, het speelt een rol bij de celdeling en celvernieuwing, het is goed voor het skelet van kinderen en voor de werking van je spieren.

Wanneer kies je voor extra vitamine D?

Jouw persoonlijke behoefte aan vitamines en mineralen kan hoger zijn dan gemiddeld. Om diverse redenen, bijvoorbeeld bij het ouder worden en tijdens een zwangerschap. Maar ook door stress of langdurig medicijngebruik kan je behoefte hoger zijn. Je kunt dan een extra dosering van een stof overwegen. De volgende mensen krijgen van de Gezondheidsraad het advies om 10 mcg extra vitamine D te nemen:

  • Opgroeiende kinderen (tot en met drie jaar)
  • Als je veel binnen zit
  • Als je buiten gesluierd bent
  • Als je een getinte huidskleur hebt
  • Als je een vrouw bent tussen 50 en 70 jaar
  • Als je zwanger bent
  • Als je ouder bent dan 70 jaar beveelt de Gezondheidsraad aan om 20 mcg extra te nemen.

Hoeveel mag je maximaal extra nemen?

In Nederland is een wettelijk maximum voor vitamine D vastgesteld, namelijk 75 mcg per dag. Bevat een product per dagdosering meer dan 15mcg dan is het niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Bevat een product per dagdosering meer dan 20 mcg dan is het niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Hoe kies je de vitamine D die bij jou past?

Voor kinderen is het allereerst belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid die ze maximaal mogen nemen. De Gezondheidsraad adviseert om baby's en peuters tot 4 jaar 10 microgram (mcg) extra vitamine D te geven. Daarnaast hebben baby's die volledige borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot 3 maanden 150 microgram extra vitamine K nodig. Voor zuigelingen die borstvoeding krijgen, kun je daarom kiezen voor K&D-druppeltjes; dat is vitamine K in combinatie met vitamine D. Na drie maanden is vitamine K niet meer nodig en kun je overgaan op pure vitamine D-druppeltjes. Op het moment dat ze kunnen kauwen, vanaf drie-jaar is een kauwtablet de meest voor de hand liggende keuze. Heeft je kind een donkere of getinte huid of komt je kind niet veel buiten? Of draagt het bedekkende kleding? Dan kan het zonlicht minder goed vitamine D aanmaken in de huid. Ga dan ook na de leeftijd van 4 jaar door met het elke dag geven van extra vitamine D. Dat komt hun weerstand ten goede. Volwassenen kunnen kiezen uit verschillende dagdoseringen vitamine D. Of je kiest voor druppelvorm of tabletje is een persoonlijke keuze.

Meer weten?

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste weetjes rondom vitamine D. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze productpagina over vitamine D. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over vitamine D, zodat je precies weet wat bij je past.


KAG 431-0820-3281