Zo kies je een goede multivitamine voor jou

Iedereen weet: dagelijks voldoende groente en fruit consumeren is van belang voor je gezondheid. Naast gezonde, gevarieerde voeding, is het belangrijk om voldoende te bewegen én te ontspannen. Soms zijn er echter momenten dat je wel iets extra’s kunt gebruiken. Om te zorgen dat je voedingsstoffen binnenkrijgt, kunnen multivitaminen een prettige aanvulling zijn op je gezonde voeding. Maar wat is een multivitamine precies? En hoe kies je er één die geschikt is voor jou (en je gezin)?
 

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine, ook wel ‘multi’ genoemd, is een voedingssupplement waarin voedingstoffen zijn verwerkt, zoals vitaminen. Vaak bevat een multi alle 13 vitaminen en enkele mineralen.
 

Wanneer zijn multivitaminen geschikt?

Grote kans dat je al op jonge leeftijd leerde dat je dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit moet eten voor een optimale gezondheid. En hoe strikt je je hieraan ook houdt: soms zijn er momenten dat je lichaam ondersteuning kan gebruiken. Bijvoorbeeld als je zwanger bent (of wilt worden) kunnen extra vitamines zoals vitamine B11 (foliumzuur) worden geadviseerd. Of, wanneer je door persoonlijke omstandigheden of levensstijl onvoldoende nutriënten binnenkrijgt. Je gebruikt bijvoorbeeld medicatie of je eet onregelmatig. Ben je vegetariër of vegan? Ook dan kan het zijn dat je je gezonde voeding wilt aanvullen met een multivitamine met vitamine B12.

Een multi past bij jou, als:

 

• Dagelijkse aanvulling op een gezonde, gevarieerde voeding;

 

• Gezonde, gevarieerde voeding er wel eens bij in schiet;

 

• Je onregelmatig eet;

 

• Je drukke en stressvolle periodes ervaart (Vitamine B5 en Vitamine B11);

 

• Je een verhoogde behoefte hebt door zwangerschap of leeftijd;

 

• Je intensief sport;

 

• Je voeding niet volwaardig is door een speciaal dieet (vegetarisch of veganistisch);

 

• Je een verhoogde behoefte hebt door gebruik van medicatie.

 

Hoe kies je een multi?

Tegenwoordig kun je kiezen uit een breed scala aan multivitamines. Dat is ook niet zo gek, want multi’s worden namelijk samengesteld voor o.a. verschillende leeftijden, geslacht en levensstijlen. Je kunt je voorstellen dat een peuter andere behoeftes heeft dan een vijftigplusser die medicijnen gebruikt. Ook een energieke tiener die volop groeit en geen dierlijke producten eet, kan behoefte hebben aan andere hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen. Geen one-size-fits-all dus, en daarom is het goed om te ontdekken welke multi bij jou (of je kind) past.
 

Voor iedere levensfase een andere multi

Het beste is een multi die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw persoonlijke omstandigheden. Waar kun je op letten? Naast het feit of je medicijnen gebruikt en vegetariër bent (waarbij de kans bestaat dat je onvoldoende vitamine B12 uit je voeding haalt), kun je een keuze maken op basis van je geslacht, leeftijd en persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een kinderwens. Tijd om hier eens dieper in te duiken.
 

Multi’s voor kinderen

Het kan soms lastig zijn om te zorgen dat je kinderen voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Ze groeien hard, hebben het veel te druk met zandkastelen bouwen en hebben soms écht geen zin in wortels. Dan kunnen multivitaminen, speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar, een fijne aanvulling op de gezonde voeding zijn. Voor deze peuters zijn er bijvoorbeeld makkelijke kauwtabletten met lekkere frambozensmaak én in de vorm van een stoer dinosaurus-ei. Goed om te weten: niet elke multi is geschikt voor je kindje; jonge kinderen hebben een andere hoeveelheid vitaminen en mineralen behoefte dan volwassenen.
 

Multivitaminen voor volwassenen

Als we ouder worden, verandert ook onze behoefte aan nutriënten. Speciaal voor 50-plussers en 65- plussers is de samenstelling van een multi hierop aangepast. Zo kan je op vanaf de leeftijd van 50 jaar bijvoorbeeld een grotere behoefte hebben aan vitamine D3. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand. Multi 65+ bevat vitamine B12 en zink, wat goed voor je geheugen is. Ook bevat het vitamine B2, B6 en B11. Deze vitamines dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid.
 

Multivitaminen & geslacht

Als we de romantische comedy’s moeten geloven komen mannen van mars, vrouwen van venus. Niet alleen kunnen vrouwen anders denken, doen en voelen dan mannen. Ook hebben vrouwen doorgaans andere behoeftes dan mannen. Zo kan de menstruatie bijvoorbeeld zorgen voor een hogere behoefte aan ijzer, omdat ijzer bijdraagt aan de vorming van rode bloedcellen. Voor mannen geldt dan weer dat zij om hun vruchtbaarheid te ondersteunen behoefte hebben aan selenium en zink.

Voedingssupplementen & zwangerschap

Heb je een kinderwens? Begin vóór de zwangerschap met je lichaam in optimale (voedings)conditie te brengen. Zwanger zijn vraagt namelijk veel van je lichaamsreserves. Eet gezond en gevarieerd en let op je leefstijl.

Als je aanvulling wilt op je gezonde voeding tijdens de zwangerschap, kun je kiezen voor een speciale multivitamine, zoals Multi Prena Fem. Deze complete multivitamine ondersteunt jou, dankzij foliumzuur, bij het zwanger worden, en jou en je kindje bij de zwangerschap én borstvoeding. De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Dit gunstige effect van DHA wordt verkregen bij een minimale inname van 200mg per dag, naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega 3 van 250 mg DHA en EPA.

Vorm van een pil

Over deze mogelijkheid heb je wellicht nog niet nagedacht: de vorm van multivitaminen. Vind je het lastig om grote pillen door te slikken? Dan is het fijn om te weten dat je een multi ook kunt uitkiezen op de vorm. Zo zijn er multi’s in poedervorm (handig voor door de smoothie) en als softgel met vloeibare inhoud. Op de verpakking staat deze informatie altijd aangegeven.

Welke multivitamine past bij jou?

Nieuwsgierig wat voor jou een fijne multivitamine is? Doe onze multi-test en ontdek welke multivitamine voor jou geschikt is! DOE DE TEST

Advies nodig bij multivitaminen

Twijfel je of een voedingssupplement voor jou een fijne toevoeging op je voeding is? Ontdek welk supplement op dit moment het meest geschikt is; vraag advies van een Orthica-adviseur bij één van onze verkooppunten.

 

KAG-nr. 431-0820-3281