Alles over vitamine C-supplementen

Als je naast je dagelijkse voeding een voedingssupplement met vitamine C wilt gebruiken, dan heb je nogal wat keuze. Er bestaat een scala aan vitamine C-soorten, al dan niet in combinatie met andere (voedings-)stoffen met specifieke eigenschappen. En dan hebben we het nog niet gehad over de toedieningsvorm; kies je tabletten, capsules of poedervorm. Het valt niet mee om daar nog wijs uit te worden. Hoe kies je nu het vitamine C-supplement dat het beste bij je past? Wat zijn nu precies de verschillen en wat heb je eraan? We zetten een en ander voor je op een rijtje.

Wat doet vitamine C voor je?

Vitamine C of ascorbinezuur is zonder twijfel de bekendste van alle vitaminen. Deze in water oplosbare vitamine staat vooral bekend om de positieve invloed op de weerstand. Dat geldt in het algemeen en in het bijzonder ook tijdens en na fysieke inspanning; een gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg, naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dat is nog niet alles; vitamine C heeft nog veel meer gunstige eigenschappen; vitamine C speelt een rol bij de vorming van collageen dat helpt bij het behoud van een sterke vaatwand, sterke botten en tanden en is van belang voor de vorming van collageen die helpt de huid te verstevigen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed, en vitamine C kan ook helpen vermoeidheid te verminderen.

Minder voor de hand liggend is dat vitamine C ook een psychologische functie heeft; het is goed voor je gemoedstoestand, concentratievermogen en leerprestaties. Tenslotte is vitamine C een antioxidant die lichaamscellen helpt te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Waar zit vitamine C in?

Groente en fruit zijn de beste bronnen van vitamine C zijn, waarbij een kiwi ongeveer 130 mg bevat en een appel 8 mg. Het is dus belangrijk dat je veel verschillende soorten groenten en fruit eet, om aan de basisbehoefte van 75 mg per dag te komen. Een tekort in de voeding kan soms ontstaan als je te weinig varieert. Het nemen van extra vitamine C in de vorm van een voedingssupplement kan een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding.

Kan ik ook teveel vitamine C binnenkrijgen?

Als je meer neemt dan je nodig hebt is dat voor zover bekend niet schadelijk; je plast de overtollige hoeveelheid gewoon weer uit. Wel kan meer dan twee gram vitamine C per dag rommelingen in je darmen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen vitamine C in voeding en in supplementen?

In de voeding komt vitamine C voor als L-ascorbinezuur en L-dehydroascorbinezuur. Deze laatste vorm ontstaat als vitamine C in contact komt met zuurstof. We noemen het ook wel geoxideerd ascorbinezuur. In de meeste voedingssupplementen is L-ascorbinezuur verwerkt. Deze vorm is chemisch identiek aan vitamine C uit groenten en fruit, met dat verschil dat het uit het laboratorium komt. Je lichaam merkt het verschil niet. Een belangrijk verschil is echter wel, dat vitamine C in groenten en fruit is omringd door verschillende aanvullende voedingsstoffen en fytonutriënten die de gezondheidseffecten positief kunnen beïnvloeden. Natuurlijke vitamine C in voedingssupplementen is afkomstig van extracten van acerolakers (Malpighia emarginata), Indiase kruisbes (Amlabessen: Emblica officinalisPhyllanthus emblica) en camu-camu (Myrciaria dubia). Dit zijn meestal supplementen met maximaal 250 mg natuurlijke vitamine C per doseereenheid.

Wanneer kies je ontzuurde vitamine C?

Ascorbaten zijn van ascorbinezuur afgeleide verbindingen, die meestal aangeduid zijn als niet-zure-, acid-free-, ontzuurde- of gebufferde vitamine C . Doordat deze ascorbaten vrij zijn van ascorbinezuur, zijn ze milder voor maag en darmen, zo blijkt ook in de praktijk. Ze zijn daarom aanbevelenswaardig bij gebruik van hogere doseringen vanaf 1000 mg per dag en/of voor mensen die een gevoelig maag-darmkanaal hebben. Veel voorkomende ascorbaten zijn natrium-, calcium-, kalium-en magnesiumascorbaat.

Gepatenteerde vitamine C

Er zijn vormen van vitamine C die gepatenteerd* zijn, omdat ze bestaan uit unieke combinaties met zogenaamde metabolieten ofwel stofwisselingsproducten. Dit heeft als doel om de opneembaarheid te verbeteren en/of te versnellen. Zo is er vitamine C gecombineerd met lipide- of vetzuurmetabolieten en citrusbioflavonoiden. Door de lipidemetabolieten is deze vorm van vitamine C beter opneembaar en langer actief dan andere vormen van vitamine C.

Sustained Release of SR

Er is een aantal algemene manieren om ervoor te zorgen dat je langer kunt profiteren van de vitamine C die je met je supplement inneemt. Om je lichaam te helpen de vitamine C geleidelijk op te nemen en te kunnen gebruiken zijn er methodes ontwikkeld om vitamine C vertraagd vrij te maken, ook wel ‘Sustained Release, Slow Release of SR’ genoemd. Een van de manieren om dat te bereiken is het inkapselen van de vitamine C in vetachtige stoffen.

Gecombineerd met andere stoffen

In een product zie je vaak de combinatie van vitamine C en bioflavonoïden. En vitamine C is zoals eerder genoemd een antioxidant, maar vitamine C is niet de enige. Ook vitamine B2, vitamine E, koper, mangaan, selenium en zink dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Vitamine C werkt zelf ook nog als antioxidant voor vitamine E en brengt deze weer in een actieve vorm.

Tabletten, capsules of poeders?

Tabletten zijn het meest toegepast als het om vitamine C gaat. Capsules hebben als voordeel dat er minder hulpstoffen nodig zijn. Kauwtabletten worden vooral door kinderen erg gewaardeerd. Het innemen van pure vitamine C poeder (in pure of niet-zure vorm) is het handigst als je meerdere grammen vitamine C per dag wilt innemen. Nadeel is dat poeder minder nauwkeurig te doseren is.

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste weetjes rondom vitamine C supplementen. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze website www.orthica.nl over vitamine C. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over vitamine C, zodat je precies weet wat bij je past.

 

KAG 431-0820-3281