Hoe zit het nu met magnesium?

Magnesium bevindt zich in elke cel van het lichaam. Het is een ‘alleskunner’ en een van de meest veelzijdige mineralen. Magnesium komt verspreid in de voeding voor, met name in groene groenten, maar ook in peulvruchten, fruit, noten en zaden, cacao, granen en zuivel. Uit onderzoek van het RIVM naar de eetgewoonten van Nederlanders blijkt dat minder dan 15% van de volwassenen elke dag voldoende groente eet. Daarnaast kunnen mensen in sommige situaties een hogere magnesiumbehoefte hebben, zoals bij intensief sporten en bij het gebruik van bepaalde medicatie.

Wat kan magnesium eigenlijk voor het behoud van je gezondheid betekenen? En hoeveel magnesium heb je dagelijks nodig? Wanneer kan een magnesiumsupplement als aanvulling op de voeding wenselijk zijn en wat kan je helpen bij het kiezen van een magnesiumsupplement?

Hoeveel heb je nodig?

Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Voor kinderen tot en met 18 jaar verandert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per levensfase. Zo hebben kinderen van 4 en 5 jaar 120 mg, kinderen van 6-8 jaar 200 mg en kinderen van 9-13 jaar 280 mg nodig. Bij meisjes geldt die behoefte tot 18 jaar. Jongens hebben vanaf 14 jaar net zoveel nodig als een volwassen man (350 mg per dag).

De vormen van magnesium in supplementen

Wel eens gehoord van organisch en anorganisch gebonden mineralen? Organisch gebonden mineralen komen als zodanig in de levende natuur voor. Op het etiket zijn ze in het geval van magnesium te herkennen als magnesiumgluconaat- glycerofosfaat, -citraat. Ook aminozuurverbindingen zijn organisch. Anorganisch gebonden mineralen daarentegen, komen voor in niet-levend materiaal. Deze zijn te herkennen als magnesiumoxide, -carbonaat, -chloride -sulfaat en -hydroxide.

Wat zijn de verschillen?

Magnesiumverbindingen kunnen niet in het geheel opgenomen worden door het lichaam. Voor opname moet daarom eerst het magnesium worden vrijgemaakt uit de verbinding. Het sterke maagzuur speelt hierbij een rol: het verhoogt de oplosbaarheid van de verbinding. Anorganische magnesiumzouten zijn minder makkelijk oplosbaar. Ze vereisen een sterk zure omgeving om de magnesiumverbinding te verbreken.

Bij organische magnesiumverbindingen gaat dat wat gemakkelijker en als gevolg daarvan zijn ze minder sterk afhankelijk van een zure omgeving. Anorganische mineraalverbindingen zijn dus goed opneembaar, mits de omgeving zuur genoeg is om de mineraalverbinding te verbreken. De veelgehoorde uitspraak ‘anorganische magnesiumzouten zoals magnesiumoxide zijn niet opneembaar’ verdient dus enige nuance: anorganische mineraalverbindingen zijn zeker opneembaar, mits de omgeving zuur genoeg is om de mineraalverbinding te verbreken. Anorganische verbindingen hebben bovendien een hoger percentage zuiver magnesium dan organische magnesiumverbindingen. Dit percentage kan variëren van 6% tot 60%. Twee tabletten met hetzelfde formaat kunnen hierdoor een verschillende hoeveelheid magnesium bevatten. Lees het etiket van je magnesiumproduct daarom goed om te zien hoeveel magnesium er werkelijk in zit. Samenvattend kunnen we stellen dat zowel anorganische als organische verbindingen opneembaar zijn. Organische magnesiumverbindingen hebben minder zuur nodig om op lossen; dat maakt ze extra geschikt voor oudere mensen die over het algemeen minder maagzuur produceren of voor mensen die maagzuurremmers gebruiken.

Voor behoud van sterke botten en spieren

Om actief te kunnen blijven op latere leeftijd, is het behoud van sterke botten en spieren van belang. Regelmatig bewegen is van groot belang voor gezonde botten en spieren. Ook een aantal voedingsstoffen kan helpen sterke botten en soepele spieren te behouden. Niet alleen bij het ouder worden, maar ook alvast in je jonge jaren. Voor het behoud van sterke botten is niet alleen calcium van belang, ook magnesium en zink dragen bij aan de instandhouding van sterke botten. Wist je dat 60% van de magnesiumvoorraad van het lichaam opgeslagen ligt in de botten? Magnesium is ook van belang voor het ondersteunen van een normale spierwerking, bijvoorbeeld in de benen. Een magnesiumsupplement kan, naast een multivitamine-mineralensupplement een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Een multivitamine-mineralensupplement draagt slechts in beperkte mate bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium. Simpelweg omdat deze hoeveelheid niet in een multivitamine past.

Bij vermoeidheid en voor geestelijke energie

In sommige situaties, kun je je vermoeid en lusteloos voelen. Om lichaam en geest optimaal te ondersteunen, is het onder andere van belang om gezond en gevarieerd te eten en voldoende tijd te nemen voor ontspanning. Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Bovendien draagt magnesium samen met B-vitaminen als B1, B3 en B5 bij aan het behoud van een heldere geest en is het goed voor de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen.

Voor soepele spieren tijdens de zwangerschap

Calcium, magnesium en zink zijn mineralen die een rol spelen bij weefselgroei- en ontwikkeling. Deze processen zijn tijdens de zwangerschap logischerwijs van groot belang. Goede voeding is niet alleen van belang voor het ongeboren kindje, vergeet ook je eigen lichaam niet. Calcium en magnesium zijn namelijk ook van belang voor het ondersteunen van een normale spierwerking, bijvoorbeeld in de benen. Dagelijkse suppletie met magnesium als aanvulling op de voeding kan helpen de normale spierwerking, ook tijdens de zwangerschap, te behouden.

Voor de sporter

Bewegen en (intensief) sporten is lekker en zorgt ervoor dat je je fit en gezond voelt. Het kost ook veel energie. Het is belangrijk dat je lichaam onder andere beschikt over voldoende magnesium. Magnesium helpt energie vrij te maken uit voeding en speelt een rol bij een normale spierwerking. Bij sporters kan de magnesiumbehoefte hoger liggen. Ter aanvulling op de dagelijkse voeding kun je denken aan een magnesium-supplement om de spierwerking van binnenuit te ondersteunen. Ook kun je met verkoelende gels of andere smeermiddelen je spieren soepel houden.

Meer weten?

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste weetjes rondom magnesium. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze productpagina over mineralen. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over magnesium zodat je precies weet wat bij je past.

 

KAG 431-0820-3281