Welke voedingsstoffen zijn belangrijk als ik zwanger ben?

Hoera, je bent zwanger! Een heerlijke periode waarin je van je zwangerschap wilt genieten maar ook de vrijheid wilt hebben dingen te blijven doen die je leuk vindt. Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je gezond eet voor jou en de baby. Door gezond en gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je energieniveau op peil blijft en dat de ontwikkeling van je kindje goed verloopt. Lees in dit artikel welke voeding en voedingsstoffen jou tijdens je zwangerschap helpen!

Eet gevarieerd en gezond tijdens je zwangerschap

De belangrijkste boodschap blijft: eet gevarieerd en gezond. Eigenlijk moet je dit natuurlijk altijd al zoveel mogelijk doen, maar tijdens je zwangerschap is dit extra belangrijk. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en gebruikt veel van je vitaminen- en mineralenvoorraad.

Door gezonde en gevarieerde voeding vul je de vitaminen en mineralen aan. Dit is belangrijk voor de ondersteuning van jouw lichaam en jouw gezondheid én voor de ontwikkeling en gezondheid van je baby. Eten voor twee is echter niet nodig. Belangrijker is dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en op gezond gewicht blijft. Zo ondersteun je je lichaam en ben je de zwangerschapskilo’s sneller kwijt na je bevalling.

Vul foliumzuur aan

Je kunt in principe alle benodigde vitaminen en mineralen uit voeding halen. Echter wordt door de Gezondheidsraad aangeraden tijdens de zwangerschap foliumzuur extra in te nemen. Het advies is 400 microgram foliumzuur te slikken totdat je 10 weken zwanger bent. Hier kun je het beste minimaal 4 weken vóór je zwangerschap al mee beginnen. Ben je actief aan het proberen om zwanger te worden? Begin dan dus alvast met aanvullend foliumzuur te gebruiken.

Foliumzuur (vitamine B11) vind je in groene groente, volkorenproducten, vlees en zuivel. Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam een hogere behoefte aan foliumzuur die je niet alleen uit voeding kunt halen. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder heeft meerdere risicofactoren, zoals het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelde foetus. Verandering van een van deze factoren heeft al dan niet een heilzaam effect. Je kunt je inname foliumzuur aanvullen door het nemen van een geconcentreerd foliumzuur-supplement. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

Extra vitamine D voor het behoud van sterke botten

Vitamine D wordt aangemaakt door blootstelling aan zonlicht en zit in vette visDeze vitamine is belangrijk omdat het mede zorgt voor het behoud van stevige botten voor jezelf en de groei en vorming van het skelet van je baby. Ook voor vitamine D geldt dat wordt aangeraden om deze vitamine aan te vullen tijdens je zwangerschap.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten. Je kunt jouw inname vitamine D aanvullen door een vitamine D-supplement of een complete multivitamine" speciaal ontwikkeld voor vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap.

Calcium speelt een rol bij de botaanmaak

Calcium is een mineraal dat belangrijk is bij de weefselgroei en -ontwikkeling van je kindje. Calcium en vitamine D zijn van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen. Je kunt calcium uit zuivelproducten halen. Aanbevolen wordt om dagelijks 300-450 ml aan melkproducten te nemen of 40 gram kaas om aan de juiste hoeveelheid calcium te komen.

DHA voor de hersenontwikkeling van de baby

Je hebt vast weleens gehoord van Omega 3-vetzuren. Je vindt deze voedingsstof terug in bijvoorbeeld boter en vis. Omega 3-vetzuren zijn goede onverzadigde vetzuren. Het vetzuur DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. DHA draagt bij aan de hersenontwikkeling bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen; indien de moeder 200 mg vetzuur DHA bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA/EPA inneemt.

Omega 3 -vetzuren zitten onder meer in vis.

Houd je ijzerinname op peil

IJzer is een belangrijke voedingsstof tijdens je zwangerschap. Ijzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. IJzer zit voornamelijk in vlees en volkorenbrood. Als je vegetarisch bent of om een andere reden niet voldoende ijzer binnenkrijgt, kun je overwegen je ijzerinname specifiek aan te vullen met een ijzer-bevattend supplement. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding, dus eet ook voldoende groenten en fruit die vitamine C bevatten.

Magnesium bij het behouden van soepele spieren tijdens de zwangerschap

Door goede en gevarieerde voeding zorg je ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt zoals magnesium. Dit mineraal ondersteunt bij een normale spierwerking, bijvoorbeeld in je benen. Daarnaast helpt het bij het behouden van soepele spieren, ook tijdens de zwangerschap. Bovendien bevordert magnesium de energiestofwisseling en helpt bij vermoeidheid. Je kan kiezen voor een dagelijkse inname van een magnesiumsupplement als aanvulling op de voeding.

Magnesium helpt bij het behouden van soepele spieren.

Je weerstand ondersteunen.

Het is tijdens je zwangerschap fijn en belangrijk om een goede weerstand te behouden voor jou en je baby. Door gezonde voeding kun je jouw weerstand ondersteunen. Vitamine B6, B12, C, D, koper, selenium en zink ondersteunen jouw weerstand.

Deze voedingsstoffen dragen bij aan het energiebehoud

Een zwangerschap vraagt veel van jou en je lichaam. Zeker in het begin is het hard werken om de placenta en het nieuwe leven te vormen. Vooral voor jezelf is het fijn als je energielevel op peil kan blijven houden. Zo houd je tijdens je zwangerschap ook puf over om (leuke) dingen te kunnen doen. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C en ijzer, jodium, koper, mangaan zijn goed voor het energieniveau van jou als aanstaande moeder.

Speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden, of al zwanger zijn, is de multivitamine Prena Fem ontwikkeld. Deze multivitamine bevat vitamine B-12. Deze helpt het energieniveau te ondersteunen en vitamine D ondersteunt de weerstand. Daarnaast bevat deze multi DHA. De inname van DHA door de moeder helpt de ondersteuning in het functioneren van de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen. Je kunt ervoor kiezen deze multi als aanvulling op je voeding te gebruiken. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, dat wil zeggen: 250 mg DHA en EPA.

Luister naar je lichaam

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste voedingsstoffen voor tijdens de zwangerschap. Naast goede en gezonde voeding is het vooral ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te geven wat het nodig heeft. Neem rust als je daar behoefte aan hebt, doe leuke dingen als je er energie voor hebt en blijf vooral genieten, ondanks dat het soms misschien wat zwaarder of nieuw voor je is.

Luister tijdens je zwangerschap goed naar je lichaam: eet gezond, pak je rust

Wil je meer informatie over ‘zwangerschap’?

Neem dan zeker een kijkje op onze themapagina over Zwangerschap: dit is een startpunt om meer te weten te komen via nuttige blogartikelen, verhelderende FAQ’s en betrouwbare supplement-informatie. Of loop binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over voedingssupplementen, zodat je precies weet wat bij je past.
 

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

-Gezond eten tijdens je zwangerschap? Voedingstips!

-Zo kun je zwanger worden ondersteunen: 7 tips!KAG-nr. 431-0820-3281