Bij stress-situaties kan deze voeding jou ondersteunen!

Zo ontspannen mogelijk leven is voor veel mensen een doel: voor jou ook? Een goede balans tussen leuke dingen doen en soms wat meer uitdaging is gelukkig in normale situaties vaak haalbaar. Maar soms krijg je te maken met spannende tijden of word je overvallen door drukte. De juiste voeding kan jou helpen om goed om te blijven gaan met spannende tijden. In dit artikel geven we je tips over welke voeding en nutriënten jou kunnen helpen bij stress-situaties en waarom.

Wat doet je lichaam bij stress-situaties?

Stress-situaties ervaren we misschien allemaal wel eens. Sommige vormen van stress zijn onschuldig en zorgen er juist voor dat we op scherp staan om goed te presteren en alert zijn. Denk bijvoorbeeld aan de spanning voor een belangrijke presentatie of voor een sportwedstrijd. Het is belangrijk om ook als je stress-situaties ervaart gezond te blijven eten.

Suiker en cafeïne zijn niet de oplossing

Herken je deze situatie? Je bent druk en daardoor ben je vergeten te lunchen. Ondertussen heb je wel trek gekregen. De reep chocolade die je nog had liggen heb je ongemerkt opgegeten of het hele pak koekjes waar je ‘er wel eentje’ van mocht is ook opeens weg. Tijdens stress-situaties kunnen snacks voelen als ‘comfort food’, maar voedingsmiddelen met te veel suiker en vet kunnen een averechts effect op je lichaam en gemoedstoestand hebben.

Suiker werkt stimulerend, maar zorgt alleen voor een korte piek in je suikerspiegel. Wanneer je dus iets eet met (veel) suiker kan het aanvoelen alsof je even een boost krijgt in je energie en je de situatie daardoor wel weer aankunt. Echter is het effect maar van korte duur en voel je je juist vermoeider als de suikerpiek is uitgewerkt.

Het is ook goed om op je inname van cafeïne te letten. Dranken als koffie, thee, cola en energiedrank kun je beter zoveel mogelijk beperken in tijden waarin je spanning ervaart. Cafeïne verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, breekt B-vitaminen af en stimuleert de stresshormonen. Je lijf komt in een toestand van hyperalertheid en daardoor activeer je juist het gevoel van stress. Je slaapt minder goed waardoor je je vermoeid kunt voelen.
 

Hulp bij spanning door voeding

Snacken of cafeïne zijn dus geen hulpmiddel bij je stressgevoelens. Maar welke voeding helpt je dan wel om te ondersteunen bij stress-situaties?

Kies in eerste instantie voor voedingsmiddelen die vezel- en koolhydraatrijk zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraatrijk voedsel helpt om serotonine aan te maken. Dat is een stofje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je (makkelijker) kunt ontspannen.

In bepaalde voedingsmiddelen zit een mix aan vitaminen en mineralen die je kan helpen in stress-situaties en spannende tijden. Laten we daar eens nader op ingaan.

Kies voor voeding met vitamine B

Vitamine B is een verzamelnaam van 8 verschillende B-vitamines die jouw lichaam op meerdere manieren kunnen ondersteunen. Zo ondersteunt bijvoorbeeld Vitamine B11 specifiek in spannende tijden en draagt het bij aan de weerstand tegen stress-situaties.

Er zijn een aantal varianten van vitamine B die de energiestofwisseling bevorderen en helpen energie vrij te maken uit voeding. Dit geldt voor de vitamines B1, B3, B6, B8 (Biotine) en B12. Ook ondersteunen deze varianten je concentratievermogen en gemoedstoestand.

Daarnaast draagt vitamine B ook bij aan de ondersteuning van je weerstand. Dit zijn zoals gezegd B11 (Foliumzuur) maar ook de varianten B6 en B12. Je weerstand betreft niet alleen een fysiek aspect: je kunt ook werken aan een goede mentale weerstand.

Je vindt vitamine B terug in veel verschillende voedingsmiddelen. Zet bijvoorbeeld broccoli, noten, volkorenbrood, aardappelen, vis, vlees en eieren op je boodschappenlijstje als je ervoor wilt zorgen dat je voldoende vitamine B uit voeding haalt. Let op: je kunt vitamine B maar deels opslaan in je lichaam, dus het is belangrijk om deze voedingsmiddelen dagelijks te eten om het niveau op peil te houden!

Het is van belang dat je altijd probeert gezond te eten. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, dan ben je misschien niet altijd bewust van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Als je ervoor wilt zorgen dat je voldoende vitamine B inneemt kan een betrouwbaar aanvullend supplement uitkomst bieden. Speciaal voor periodes met stress-situaties zijn Stress Support en Stress B-complex ontwikkeld, en Stress B-complex Forte met een hogere dosering.

Vitamine C voor je gemoedstoestand

Vitamine C is een vitamine die bijdraagt aan je gemoedstoestand en geestelijke veerkracht. Daarnaast ondersteunt vitamine C je weerstand en is het gunstig voor een goede geestelijke balans. Let op: vitamine C wordt niet in je lichaam opgeslagen, dus het is van belang dat je dit dagelijks aanvult.

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten zijn onder andere aardappelen, (citrus)fruit, kiwi’s, paprika, spruitjes en koolsoorten. Door deze voedingsmiddelen een regelmatig terugkerend ingrediënt te laten worden in je voedingspatroon, kun je ervan uitgaan dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Het eten van deze groente en fruitsoorten is dus belangrijk. Maar het kan zijn dat je soms een aanvulling hierop wenst. Dan kun je overwegen om ter aanvulling een bij jouw situatie passend vitamine C-supplement te slikken. Ook aan de supplementen Stress B-complex en Stress B-complex Forte is vitamine C toegevoegd.
 

Eet noten, melk en vlees voor voldoende magnesium

Magnesium is een mineraal dat je lichaam helpt bij verschillende processen. Denk hierbij aan onder andere de overdracht van zenuwprikkels, het functioneren van spieren, maar ook draagt het bij een een normale energiestofwisseling.

Daarnaast kunnen mensen in sommige situaties een hogere magnesiumbehoefte hebben, zoals bij intensief sporten en bij het gebruik van bepaalde medicatie. Een goede magnesiumstatus in het lichaam is dan ook belangrijk. Magnesium draagt bij aan geestelijke veerkracht en normale mentale performance, zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en ondersteunt normale spierwerking en het behoud van soepele spieren.

Het mineraal magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Door voldoende van deze voedingsmiddelen te eten krijg je in principe de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen. Is dit niet altijd haalbaar voor jou? In tijden met stresssituaties kun je overwegen om je magnesium-inname (tijdelijk) aan te vullen met magnesiumsupplementen.

Als je kiest voor de Magnesium Plus-tabletten van Orthica dan is daar ook het kruid ashwagandha aan toegevoegd. Dit kruid wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda, en wordt ook wel Indiase ginseng genoemd. Zowel magnesium als Ashwagandha zijn gunstig voor een goede geestelijke balans. Ashwagandha helpt je bij het behouden van je energieniveau en je gevoel van vitaliteit. Tot slot ondersteunt Ashwagandha in stress-situaties en draagt Ashwagandha bij aan geestelijke ontspanning*.

*Gezondheidsclaims Ashwagandha in afwachting van Europese toelating

Evenwichtig in stress-situaties met de hulp van zink

Onze volgende tip voor jou is om te letten op je inname van het mineraal zink. Dit mineraal heeft namelijk de eigenschap dat het helpt evenwicht te brengen in stress-situaties en helpt bij geestelijke druk. Ook ondersteunt zink bij een normale werking van je weerstand. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Zink haal je dus uit je voeding, maar wanneer je jouw zinkinname wilt aanvullen kan je dat doen met een Zink-supplement.

Meer doen dan gezond eten ter ondersteuning bij stress-situaties

Door verschillende soorten voedingsmiddelen zorg je ervoor dat je voldoende vitamine B en C binnen krijgt, én je magnesium- en zinkbehoefte op peil houdtHierboven kon je al lezen welke varianten van vitamine B specifieke voordelen kunnen opleveren in het kader van goed blijven omgaan met spannende tijden. Bijvoorbeeld foliumzuur (B11) draagt bij aan de weerstand tegen stress als je je al in een stress-situatie bevindt.

Maar je kunt méér doen. Naast gezonde en gevarieerde voeding zijn er ook veel andere activiteiten te bedenken die je kunt ondernemen om met stress-situaties of spannende tijden om te kunnen gaan. In deel 1 van het tweedelige blog ‘10 Tips om beter met stress-situaties om te gaan’ helpen we je graag op weg.

 

KAG 431-0820-3281