10 Tips om met stress-situaties om te gaan (deel 2/2)

Het is fijn om een gebalanceerd en rustig leven te leiden. Dat geeft overzicht en regelmaat. Maar het is niet altijd even makkelijk om de rust te bewaren. Soms heb je periodes in je leven waar er te veel dingen tegelijk gebeuren waar je lang niet altijd invloed op hebt. Dat kan mogelijk een stress-situatie opleveren. In deel 1 van dit artikel gaven we je al 5 tips die jou kunnen helpen wanneer je zo’n situatie ervaart. In dit tweede deel hebben we nogmaals 5 nuttige tips voor je. Lees dus snel verder.

6. Ga de natuur in

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het positieve effect van de natuur op onze gezondheid en ons welzijn. Aangetoond is dat je bloeddruk en hartslag al omlaag gaan als je slechts kort in een natuurlijke omgeving bent. De natuur heeft ook een energiegevend effect, wat je aandachtsspanne en focus ten goede komt. Dit zorgt er ook weer voor dat je meer helder kunt nadenken en beter in staat bent beslissingen te nemen.

Oftewel: als je druk en onrustig bent in je hoofd dan kan de natuur je even afleiden van al je gedachten, waardoor je het juiste perspectief weer kunt zien. Een goede wandeling of sporten ‘tussen het groen’ helpt je om te onthaasten en prikkelt je zintuigen. De warmte van de zon of juist de kou van de wind, de kleuren van bloemen en planten of de geur van de zee kunnen je helpen echt even in het moment te leven. Tijdens het bewegen gaat er meer zuurstof naar je hoofd wat een positief effect heeft op je hersenactiviteit.

7. Plan dingen in waar je naar uit kunt kijken

Voor veel mensen is het een fijn idee om wat leuks in het vooruitzicht te hebben. De voorpret is vaak het halve werk, dus iets leuks plannen kan al meteen plezier geven. Dat kan iets groots zijn zoals een vakantie of een groot verjaardagsfeest, maar bedenk ook van welke kleine dingen je geniet en die je misschien wel te weinig hebt gedaan de laatste tijd. Kleine geluksmomenten kunnen je ook voldoening en energie geven en ervoor zorgen dat je beter om kunt gaan met stress-situaties en spannende tijden.

8. Check of je voldoende vitamine C binnenkrijgt

Hoewel het misschien verleidelijk is om naar comfort food te grijpen als je stress-situaties ervaart is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Want juist door goede voeding krijg je vitamines en mineralen binnen die je lichaam en geest helpen te ondersteunen. Vitamine C draagt onder andere bij aan de geestelijke veerkracht en is goed voor de gemoedstoestand.

Je vindt vitamine C terug in veel verschillende voedingsmiddelen waaronder aardappelen, (citrus)fruit, kiwi’s, paprika en koolsoorten. Wanneer je dagelijks voldoende groente en fruit eet is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Maar in sommige gevallen kan het fijn zijn om je inname aan te vullen of kun je een extra behoefte hebben aan vitamine C. Je kunt dan een vitamine C-supplement overwegen.

9. Ruim eens lekker op

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Wanneer je opruimt zal niet meteen alle spanning uit je lichaam zijn, maar opruimen kan helpen om je rust te geven en het gevoel van controle weer terug te pakken. Je hoeft het opruimen niet per se grondig aan te pakken door meteen de hele zolder of benedenverdieping overhoop te trekken.

Begin met kleine routines zoals meteen de vaat in de vaatwasser zetten. Zorg ervoor dat de woonkamer opgeruimd is als je naar bed gaat. Ontdoe je werkplek van onnodige rommel en afleiding. Door ’s ochtends schoon en opgeruimd je dag te beginnen houdt je het gevoel van rust en controle beter vast!

10. Magnesium, voor geestelijke energie

Wist je dat magnesium bijdraagt aan een heldere geest en geestelijke veerkracht?

Magnesium is een mineraal en zit in verschillende voedingsmiddelen zoals graanproducten, groenten, noten, melkproducten en vlees. Door voldoende van deze voedingsmiddelen te eten krijg je in principe voldoende magnesium binnen. Lukt dit niet of heb je (tijdelijk) behoefte aan meer magnesium? Dan kun je magnesiumsupplementen slikken om je inname aan te vullen.

Succes met omgaan met drukke tijden!

In dit 2e deel (van 2) hebben we je de laatste vijf tips gegeven om stress-situaties te herkennen en die eerste stap te zetten om er iets aan te doen. We hopen dat de tips in dit artikel je helpen om meer rust en regelmaat te creëren voor jezelf. Iedereen ervaart van tijd tot tijd wat een gespannen gevoel of een stress-situatie. Dat hoort bij het leven, en daar goed mee omgaan is ook goed mogelijk.

Meer leren over omgaan met stress-situaties en/of spannende tijden? In het 1e deel van dit artikel - ‘10 Tips om beter met stress-situaties om te gaan (deel 1/2)’ - hebben we de eerste vijf tips gegeven die jou kunnen helpen. Lees dat dus ook gerust!KAG-nr. 431-0421-7856