Welke vitamine D-dagdosering moet ik aanhouden?

De ADH - de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - staat voor de minimale dosering van vitamine D per dag. Dat is in ieder geval 10 microgram per dag. Sommige mensen kunnen een hogere behoefte aan vitamine D hebben: welke (maximale) dagdosering dan passend is, kan per persoon verschillen.

Waarbij ondersteunt vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die onder meer je immuunsysteem ondersteunt en een rol speelt bij een normale werking van je spieren en het behoud van sterke botten. Vitamine D kan door je lichaam worden aangemaakt door middel van blootstelling aan de zon. Daarnaast is deze vitamine terug te vinden in vette vis en in mindere mate in vlees en eieren. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram vitamine D.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vs. maximale dagdosering

Zoals gezegd: jouw dagdosering (ADH) vitamine D zou in ieder geval 10 microgram per dag moeten zijn. De maximale, veilige dagdosering voor vitamine D ligt hoger dan de ADH, te weten op 100 microgram per dag.

Mogelijk is de behoefte van sommige mensen hoger dan 10 mcg per dag. Dit kan opgaan voor mensen die dagelijks onvoldoende vitamine D binnenkrijgen, omdat ze bijvoorbeeld veel binnen zitten of door zwangerschap tijdelijk een grotere behoefte aan vitamine D hebben.

Indien bij iemand een grotere behoefte aan vitamine D is geconstateerd door een bevoegd deskundige, kan er een maximale dagdosering worden bepaald op basis van de persoonlijke situatie. Dit geeft diegene de kans om de vitamine D-inname sneller op passende wijze aan te vullen. Let op: die dosering hoeft dan dus niet per se 100 mcg per dag te zijn, per situatie kan het advies verschillen.

Wat zegt de Gezondheidsraad over vitamine D-inname?

De ADH van 10 microgram vitamine D geldt voor de meeste mensen. Er zijn een aantal groepen waarbij een extra inname wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad. Het gaat om:

Groep: Extra vitamine D inname in microgram:
Jonge kinderen t/m 3 jaar 10
Zwangere vrouwen 10
Personen met een donkere (getinte) huidskleur 10
Personen die niet veel in de zon komen of buitenshuis hun huid bedekken 10
Vrouwen 50 en ouder 10
Personen van 70 jaar en ouder 20

Aanvullen met een vitamine D-supplement?

Zorg er allereerst voor dat je dagelijks voldoende blootstelling hebt aan zonlicht (15-30 minuten) en regelmatig voeding met vitamine D consumeert.

Wanneer je in één van de bovengenoemde groepen valt waarbij een extra behoefte aan vitamine D aanwezig kan zijn, is het slikken van een aanvullend vitamine D-supplement van Orthica aan te raden.

Verschillende doseringen, o.a. voor kinderen

Orthica heeft een ruim assortiment van vitamine D-supplementen in verschillende doseringen: je vindt hier dus een oplossing voor jouw persoonlijke behoefte. Voor alle supplementen waaraan vitamine D is toegevoegd geldt in Nederland een wettelijk maximum van 75 microgram per dagdosering.

Jonge kinderen? Speciaal voor hen hebben wij Dino D druppels die gemakkelijk te doseren zijn. De ADH is aangepast op de behoefte van je kind. Voedingssupplementen met een dagdosering van meer dan 15 microgram zijn namelijk niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Voedingssupplementen met meer dan 20 microgram zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?