Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?

Vitamine D-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Vitamine D wordt ook wel de ‘zon-vitamine’ genoemd, wat te maken heeft met het feit dat deze vitamine vooral onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Veel buiten zijn in de zon zorgt dus voor een belangrijk deel (ongeveer twee derde) van de aanmaak van vitamine D. Aangeraden wordt om jezelf elke dag zeker 15 tot 30 minuten aan zonlicht bloot te stellen, met de handen en het hoofd onbedekt.

vitamine-d

Dit nutriënt draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en het ondersteunt de botten en tanden, de spierwerking, het celdelingsproces en celvernieuwing. Het draagt ook bij aan de normale groei en de ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Vitamine D speelt tevens een rol in de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam.

In welke voeding zit vitamine D?

Er zijn zeker voedingsbronnen die vitamine D bevatten, maar deze voeding draagt slechts gedeeltelijk bij aan onze behoefte aan deze vitamine. We vinden dit nutriënt onder meer in eetbare zaken als:

  • Vette vis, zoals zalm, paling en makreel;
  • Eieren;
  • Roomboter;
  • Margarine, halvarine en bak- en braadproducten (aan deze voedingsmiddelen wordt in Nederland vitamine D toegevoegd).
vitamine-d-meat

Hoeveel vitamine D per dag?

Voor sommige Nederlanders (tot 70 jaar) geldt een extra aanbeveling bovenop de ADH van 10 mcg vitamine D, aldus de Gezondheidsraad.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals mannen en vrouwen die weinig buiten zijn overdag of een donkere huidskleur hebben, zwangere vrouwen of kinderen van 0-3 jaar, hier te lezen aparte aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Bij deze groepen wordt er vrijwel altijd uitgegaan van de 10 microgram vitamine D als extra bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

De uitzondering daarop betreffen mensen van boven de 70: hen wordt geadviseerd 20 microgram extra vitamine D in te nemen in plaats van 10 microgram extra (die de meeste specifieke groepen wordt geadviseerd). De geadviseerde dosering is niet slechts leeftijdsgebonden.

Voor mensen met een getinte huid geldt doorgaans dat zij minder snel vitamine D aanmaken uit zonlicht. Ook mensen die weinig buiten komen (dagelijks minder dan 15-30 minuten tussen 12:00-15:00), kunnen minder aanmaak hebben van vitamine D. Ook met een gezonde leefstijl en voldoende gevarieerde voeding zijn er dus situaties waarin we wel wat extra’s kunnen gebruiken aan vitamine D. Supplementen kunnen daartoe dan een nuttige aanvulling op je voeding en levensstijl zijn.

Uit welke vitamine D-supplementen kun je kiezen?

Orthica heeft een breed assortiment van vitamine D-supplementen. Er zijn verschillende doseringen en toedieningsvormen beschikbaar. Zo is er een ruime variatie in suppletie die toegespitst kan worden op ieders persoonlijke situatie. Ga voor een goede keuze naar een speciaalzaak zoals een adviesdrogist, vitaminespeciaalzaak, natuur- of reformwinkel of apotheek en laat je deskundig adviseren.

We lichten enkele populaire producten uit:

Dino D Druppels zijn er voor de allerkleinsten, baby’s en kinderen tot 4 jaar. Het advies van de Gezondheidsraad is om in deze levensfase dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. 4 druppels Dino D bevatten deze dosering als aanvulling op de voeding. De smaakneutrale druppels zijn gemakkelijk door de voeding te mengen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de Dino D Kauwtablet, die per tablet 15 microgram vitamine D bevat. De tabletten zijn gezoet met xyilitol, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Vitamine D helpt het immuunsysteem van kinderen en is van belang voor de samenstelling van de botten. Met dagelijks een Dino D kauwtablet krijgt je kind, ter aanvulling van de voeding, vitamine D binnen ter ondersteuning van de weerstand.

D-25, een vitamine D voor volwassenen in tablet- of druppelvorm, is een goede keuze voor dagelijkse ondersteuning van het immuunsysteem. De kleine tabletten of druppels bevatten 25 microgram vitamine D per dosis, die ter aanvulling van de voeding ingenomen kan worden. De druppels bevatten het nutriënt opgelost in olie (vitamine D is in vet oplosbaar) en zijn gemakkelijk om in te nemen. De druppels zijn neutraal van smaak.

Vegan D3 Oliedruppels zijn zoals de naam al doet vermoeden speciaal ontwikkeld voor veganisten die een volledig plantaardig vitamine D3 supplement zoeken als aanvulling op hun voeding. Vitamine D3 wordt gemakkelijker en efficiënter door het lichaam geactiveerd dan vitamine D2. De D3 in deze druppels is afkomstig uit algen. 5 oliedruppels bevatten 25 microgram vitamine D3.

D-50 en D-75 zijn vitamine D-supplementen in de vorm van hooggedoseerde tabletten of vegacapsules voor volwassenen. Deze tabletten kun je na deskundig advies als aanvulling op je voeding gebruiken.

Gecombineerde supplementen?

Met betrekking tot de combinatie van vitamine D-supplementen met multivitamine-supplementen als Dino Multi (voor kinderen) of Multi 50+ (voor ouderen), raden we aan hierover deskundig advies in te winnen bij de Orthica-specialist in jouw buurt.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd

  • Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand