Wanneer kies ik welk vitamine C-supplement?

Vitamine C-supplementen zijn er in verschillende vormen en doseringen, afgestemd op specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Mensen kunnen, in tegenstelling tot andere zoogdieren, zelf geen vitamine C aanmaken in hun lichaam. Voeding is de belangrijkste bron van voldoende inname van dit belangrijke nutriënt. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam, het helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen. Maar het ondersteunt ook de activiteit van vitamine E (die helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht) en bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid.

Begin met gezonde voeding & gezonde leefstijl

Een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl zijn allereerst belangrijk om aan je dagelijkse behoefte vitamine C te kunnen voldoen. Het voldoende op peil houden van de hoeveelheid groenten en fruit in je dieet is vaak een goed beginpunt als je bewust en gezond wilt leven en je weerstand wilt ondersteunen. Er zijn veel voedingsmiddelen die deze misschien wel bekendste vitamine voor onze weerstand bevatten, in verschillende concentraties. Bekende voedingsmiddelen waarin veel vitamine C zit, zijn citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels), groenten (zoals boerenkool en spruitjes), vruchten (zoals bessen), aardbeien en aardappelen.

gezonde
  • Tip: vruchten en aardbeien hoef je alleen maar te wassen, maar voor groenten en aardappelen geldt natuurlijk dat we ze meestal koken. Daarbij is het van belang dat zoveel mogelijk vitamine C wordt behouden: dat lukt door ze zo kort mogelijk te koken in niet teveel water, of ze te stomen of te blancheren.

Bij gezonde voeding past ook een actieve leefstijl. Veel bewegen, liefst in de buitenlucht zodat zonlicht in je huid vitamine D aanmaakt, die ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is onderdeel van een gezonde levenswijze en belangrijk voor je weerstand. Sport je heel intensief, dan kun je mogelijk wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en is daarom ook zeker voor (fanatieke) sporters een belangrijk nutriënt. Zo versterken gezonde voedingsstoffen en een gezonde leefstijl elkaar.

Hoeveel vitamine C per dag?

Voor je weerstand is het belangrijk dat je je bewust bent van hoeveel vitamine C je tot je neemt. Een volwassene heeft per dag 75 mg vitamine C nodig, de intensieve sporter uit de vorige alinea al gauw 200 mg.

We doen allemaal ons best om gezond en voldoende gevarieerd te eten, maar soms kunnen we wel wat extra’s gebruiken als aanvulling op die voeding. Vitamine C-supplementen kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op gezonde voeding.

Jouw specifieke persoonlijke omstandigheden en voorkeuren bepalen welke vorm en dosering qua vitamine C-supplement voor jou geschikt zijn.

  • Leuk weetje: wist je dat een 1000 mg vitamine C-tablet net zoveel vitamine C bevat als circa 20 sinaasappelen?
gezonde

Uit welke Orthica vitamine C-supplementen kun je kiezen?

We bieden een breed assortiment vitamine C-supplementen. We lichten enkele veelgevraagde producten uit:

Voor kinderen (vanaf 3 jaar) is er Dino Ester-C, een kauwtablet met frambozensmaak in de vorm van een dinosaurus-ei. Ester-C is een niet-zure vorm van vitamine C, die beter is voor (ontwikkelende) tanden en milder voor maag en darmen dan de zure vorm. Dino Ester-C bevat per tablet 100 mg van deze niet-zure vorm van vitamine C. De opname in het lichaam en de langere beschikbaarheid van Ester-C wordt geholpen door in de tabletten aanwezige begeleidende stoffen (metabolieten). Dino Ester-C tabletten kunnen zonder water worden ingenomen.

Geschikt voor gebruik door ouderen is er Ester-C-500.Beter opneembaar, mild voor maag en darmen en langer actief dan supplementen met de zure vorm van vitamine C. Een tablet bevat 500 mg calciumascorbaat (Ester-C).

C-1000 van Orthica bevat per tablet 1000 mg vitamine C, 25 mg citrusfruitextract en 5 mg rutine. Rutine is geen vitamine, maar een bioflavonoïde: dit is een natuurlijke pigment- en smaakstof die voorkomt in citrusvruchten en sommige bessen.

Omdat het lichaam vitamine C snel afbreekt, is er ook het hoog gedoseerde C-1500 SR. De SR staat voor Sustained Release (gereguleerde afgifte), waardoor de vitamine C voor een langere periode beschikbaar is in het lichaam. C-1500 SR bevat 25 mg rozenbottelextract.

  • Wist jij dit al? Alle Orthica vitamine C-supplementen zijn te combineren met een multivitamine-supplement, zoals het voor kinderen ontwikkelde Dino Multi of voor volwassenen Weerstand Multi. Voor ouderen is er Multi 50+.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

  • Wanneer kies ik welk vitamine D-supplement?
  • Hoe helpt zink mijn immuunsysteem?
  • Weerstand