Wanneer kan een voedingssupplement zinvol zijn?

Kijk ook op www.supplementinfo.nl

In sommige gevallen kan de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn. Bekende voorbeelden zijn vitamine D bij kinderen tot 4 jaar, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en personen die weinig buitenkomen of een donkere huidskleur hebben. Bij deze groepen is de behoefte aan vitamine D hoger, adviesdosering: 10 mcg. Hetzelfde geldt ook voor de inname van foliumzuur bij zwangere vrouwen en vitamine K druppeltjes voor zuigelingen. Deze mensen zullen van de deskundigen altijd het advies krijgen voedingssupplementen met specifieke nutriënten (zoals vitamine K, D en foliumzuur) te gebruiken.

Er zijn mensen die een zodanig voedingspatroon hebben dat ze de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingstoffen niet altijd halen. Slechts 13% van de volwassenen (tussen 2012-2016) in Nederland voldoet aan de richtlijnen van de RIVM als het gaat om de consumptie van 200 gram fruit per dag, 16% voldoet aan de groenteaanbeveling en 34% van de volwassenen eet een keer per week vis (RIVM, z.d.).

Bij bepaalde groepen, zoals kinderen, pubers, sporters, rokers, lijners, vegetariërs en mensen in stress-situaties of bij medicatiegebruik of een (darm)aandoening kan de voeding mogelijk minder voedingsstoffen bevatten of de behoefte aan voedingsstoffen via de voeding verhoogd zijn. Daarom is het advies om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.

Daarnaast kan het gebruik van voedingssupplementen ondersteunen bij het behoud van een goede gezondheid. Voedingssupplementen kunnen ertoe bijdragen dat je je vitaal en fit blijft voelen, ter ondersteuning van het hart (vitamine B1), bloedvaten (vitamine C), de spijsvertering (calcium) en de weerstand (vitamine D). Verder zijn er voedingssupplementen die bijdragen aan de regulering van de hormonale activiteiten (B6), de nachtrust ondersteunen (valeriaan1) en bijdragen aan de gemoedstoestand (vitamine B11).


1Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

KAG-nr: 431-0820-3281