Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden?

Als je bezig bent om zwanger te worden of misschien al zwanger bent, heb je vast al eens iets voorbij zien komen over het belang van foliumzuur. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om voor en tijdens je zwangerschap te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? We vertellen het je in deze FAQ.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in wateroplosbare vitamine, namelijk vitamine B11. Deze vitamine vind je terug in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Je lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken en dus moet je dit nutriënt altijd uit voeding halen. Je voeding aanvullen kan eventueel met behulp van een voedingssupplement.

Waarom foliumzuur belangrijk is voor jou en je baby

Foliumzuur draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt foliumzuur ook bij de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen.

Tijdens je zwangerschap helpt foliumzuur bij de ontwikkeling van de foetus en bij de vorming van de placenta. Tijdens de zwangerschap ondersteunt foliumzuur de groei van de baby. Ten slotte verhoogt foliumzuur de folaatstatus van de moeder. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje) bij de zich ontwikkelende foetus. Neurale buisdefecten hebben meerdere risicofactoren, het veranderen van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Extra foliumzuur slikken voor en tijdens de zwangerschap

Als je actief probeert zwanger te worden dan is het advies om al vóór je zwangerschap te beginnen met het aanvullen van foliumzuur. Het advies is om dagelijks 400 microgram extra foliumzuur te slikken vanaf 4 weken vóór tot 8 weken na de conceptie.

Hoewel je normaal voldoende foliumzuur binnenkrijgt door voldoende gevarieerde en gezonde voeding, raadt de Gezondheidsraad aan om voor en tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te slikken - zie onderstaande tabellen.

Extra foliumzuur binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door een supplement als Foliumzuur-800 welke speciaal is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn en vrouwen met een zwangerschapswens. Dit supplement bevat ook vitamine B12 wat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en helpt het immuunsysteem.

Wil je meer informatie over ‘zwangerschap’?

Neem dan om te beginnen een kijkje op onze themapagina over Zwangerschap: dit is een startpunt om meer te weten te komen via nuttige blogartikelen, verhelderende FAQ’s en betrouwbare supplement-informatie. Wil je advies over supplementen die passen bij jouw behoefte? Loop dan eens binnen bij onze vele fysieke verkooppunten - ook bij jou in de buurt - waaronder vitamine-speciaalzaken, natuurdrogisten, reformzaken en adviesdrogisten. Je krijgt hier van deskundige adviseurs persoonlijke aandacht en antwoorden op jouw vragen over voedingssupplementen, zodat je precies weet wat bij je past.

Mogelijk ben je ook hierin geïnteresseerd:

●Welk probiotica-supplement voor moeder, baby en kind t/m 12 jaar?

●Waarom probiotica van Orthica?

●Waarom is Pro-Motor toegevoegd aan sommige probioticasupplementen?

●Hoe moet je Probiotica innemen en gebruiken?