Ontspannen en welzijn

Ontspannen en welzijn

We willen het allemaal: ontspannen leven. Een wandeling langs het strand, een stuk fietsen, een warm bad of de sauna; iedereen kiest zijn eigen manier om bij te komen van drukte en spanning. Een beetje spanning is gezond, zoals voor een wedstrijd, een optreden, een presentatie of een examen. Spanning zorgt er dan voor dat je goed geconcentreerd bent en beter presteert. Een goede afwisseling tussen spanning en ontspanning geeft je energie en zorgt voor een uitgerust gevoel.

Stress situaties

Iedereen heeft in het leven te maken met stressvolle periodes. Denk aan een verhuizing, ontslag, overlijden van een naaste of een scheiding. Als een stress-situatie niet te heftig is of niet te lang aanhoudt, dan kan het lichaam hier prima mee omgaan. Juist tijdens stressvolle periodes is het belangrijk om tijd te maken voor ontspanning. Zo gaat de ‘druk van de ketel’ en kan het lichaam tot rust komen.

Voeding in drukke tijden

In stress-situaties verbruikt het lichaam veel energie, maar ook extra vitaminen en mineralen. Vooral de voorraden vitamine B, vitamine C en magnesium worden aangesproken1, 2. Een gezondheidsprofessional kan jou adviseren welk voedingssupplement dan kan worden gebruikt ter aanvulling op je voeding. Je kunt al denken aan B12 en foliumzuur die bijdraagt aan een goede gemoedstoestand, en magnesium wat bijdraagt aan geestelijke veerkracht en vermindering van vermoeidheid. Ook zijn er kruiden die een bijdrage leveren aan de geestelijke balans, bijvoorbeeld Rhodiola. Een ander kruid dat bijdraagt aan geestelijke ontspanning is Ashwagandha.


1 Boyle, N. B., Lawton, C., & Dye, L. (2017). The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress—a systematic review. Nutrients, 9(5), 429.

2 Kennedy, D. O., Veasey, R., Watson, A., Dodd, F., Jones, E., Maggini, S., & Haskell, C. F. (2010). Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology, 211(1), 55-68.