Sluiten

Lifestyle tips

Haal meer uit een gezond leven

Goede uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging & ontspanning helpen niet alleen om vandaag fit te zijn maar ook in de toekomst gezond te blijven. Bovendien kunnen levensfases zoals groei, zwangerschap en de overgangsjaren een verhoogde behoefte aan specifieke voedingsstoffen met zich mee brengen. Stress-situaties kunnen invloed hebben op het natuurlijke evenwicht. Op deze pagina geven we je tips die kunnen helpen bij een gezonde leefstijl.

Wil je iedere week tips en suggesties ontvangen? Volg ons dan of Facebook!

Gebruik jij een lifestyle dagboek?
W.C. moment: Hoe verloopt jouw stoelgang?
Uitslapen is lekker, maar niet altijd gezond!
Lekker en gezond: Makreel in Thaise zoet-zure saus.


Gebruik jij een lifestyle dagboek?

Het aanpassen van je voeding of leefstijl kan soms een hele uitdaging zijn. Om je daarbij te ondersteunen kan het soms helpen om een dagboekje bij te houden, zodat je goed terug kunt zien op welke vlakken je het mogelijk beter zou kunnen doen! Je therapeut of dietist kan met behulp van een lifestyle dagboek samen met jou kijken waar jouw mogelijke verbeterpunten zitten.

Lifestyle dagboek


W.C. moment: hoe verloopt jouw stoelgang?

Ontlasting zegt iets over je gezondheid. Het is dus goed om er af en toe eens naar te kijken!stoelgang kaart
Wat een normale stoelgang is, is moeilijk te zeggen. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting soepel is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand.

Goede voeding kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goede stoelgang.Volg daarom de volgende leefregels:

- Drink voldoende (min. 2 liter vocht per dag)
- Eet voldoende vezels (groente, fruit en volkorenproducten)
- Beweeg
- Sla het ontbijt niet over en eet regelmatig
- Begin de dag met een glas lauw water

Wanneer je twijfelt of je ee goede stoelgang hebt, vergelijk je eigen stoelgang dan eens met de afbeelding hiernaast. Type 3 en 4 zijn de ideale vormen.
Geen paniek als je stoelgang tot de andere types lijken te behoren. Maar heb je gedurende een lange periode de types 1 of 7 meldt dit dan aan je huisarts of therapeut.  


Uitslapen is fijn, maar niet altijd gezond!

Een goede nachtrust ligt rond de zeven tot acht uur per nacht. Lig jij in het weekend tot 12.00 uur in je bed, ga er dan niet vanuit dat je uitgeruster wakker wordt. Verschillende onderzoeken hebben namelijk laten zien dat je een opgelopen slaaptekort niet goed in kunt halen met extra slapen in het weekend.Het blijkt dat mensen die vaak langer dan acht uur slapen meer dan gemiddeld dezelfde slaapklachten hebben als mensen die te kort slapen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt geheugenfuncties.


Lekker en gezond: Makreel met Thaise zoet-zure saus

Ingrediënten voor 2 personen

Stukje verse laos van ca. 4 cm
2 sjalotten
1 rode peper
1 teen knoflook
2 el rijstkiemolie
10 takjes koriander
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel  kokosssuiker
1,5 eetlepel Thaise vissaus
4 verse makreelfilets (visboer)

Kies natuurlijk voor biologische ingrediënten!

Makreel
Makreel is een van de rijkste bronnen van vitamine D in onze voeding.  Per 100 gram bevat het wel 6-16 mcg vitamine D. Daarnaast is makreel zeer rijk aan omega 3 vetzuren; 6 g per 100 g makreel, waarvan tot 1,5 gram EPA en 3 gram DHA. Makreel is een wilde vis uit de Atlantische oceaan die via de Noordzee migreert naar Noorwegen. Makreel wordt duurzaam gevangen, er is weinig bijvangst, er worden geen (sleep-)netten gebruikt die de bodem beschadigen. Helaas worden ook voor makreel de vangstquota wel overschreden. Makreel is een roofvis en eet onder andere kleine kreefjes, garnaaltjes, sprot en ansjovis.

Waar koop je het?
Verse makreel kun je het beste van tevoren bestellen bij de visboer aangezien deze vaak niet op voorraad is, de visboer kan de vis voor je fileren. Dit gerecht is ook heerlijk met witvis, maar dan mis je natuurlijk de omega-3 vetzuren en vitamine D! Verse laos is te koop bij Aziatische winkels, het kan ook worden vervangen door een stukje verse gember van ca. 2 cm.

Zo maak je het?
Schil de laos en hak hem heel fijn. Pel de sjalotjes en hak ze fijn.  Verwijder voor een minder pittig gerecht de pitjes uit de peper en hak het vruchtvlees fijn. Pel en hak de knoflook. Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en bak de laos met de sjalotten, rode peper en knoflook 5 minuten op laag vuur. Knip de steeltjes van de koriander boven de pan in stukjes, hak de blaadjes. Voeg het limoensap, de suiker en de  vissaus toe en laat nog 2 minuten koken. Verhit intussen de rest van de olie in de koekenpan en bak de makreel filets op de huid ca. 5 minuten, keer ze en bak ze nog 1 minuut op de andere kant.  Serveer de gebakken makreel met het sjalottenmengsel .Strooi de korianderblaadjes erover. Lekker met zilvervliesrijst en roergebakken groenten (zoals pastinaak, prei en kool)