Op de Binghamton University in New York hebben onderzoekers zich verdiept in het ervaren van welzijn bij het volgen van een gezond eetpatroon. Uit hun onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen hierin verschillen: een gezonde levensstijl zorgt namelijk alleen bij vrouwen voor een beter emotioneel welzijn. Bij mannen bleef dit effect uit.

Mediteraan dieet

Met een gezond voedingspatroon werd in deze studie een gezond en gevarieerd eetpatroon bedoeld, vol waardevolle voedingsstoffen. Dit voedingspatroon is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met het Mediterrane dieet.

Gezond + ongezond

Het Mediterrane dieet is geen dieet in de zin van lijnen, maar een voedingspatroon veel verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis en kip. Rood vlees en melkproducten staan daar minder op het menu. In dit onderzoek kwam ook een ongezond voedingspatroon voor: het Westerse dieet. Dit is volgens onderzoeksleider Lina Begdache een eenzijdig voedselpatroon dat rijk is aan energie (lees: koolhydraten), maar arm aan belangrijke voedingsstoffen.

Inzet social media

Aan het onderzoek deden meer dan 500 personen mee, met een verdeling van 48% mannen en 52% vrouwen. Via social media vulden zij anoniem een vragenlijst in met vragen over hun leefstijl, dieet en over hun emotioneel welzijn. De uitkomst van deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutritional Neuroscience.

Welzijn bij vrouwen

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen een beter geestelijk welzijn ervaren als zij een gezonde leefstijl hanteren en gezond en gevarieerd eten.  Lina Begdache verklaart dit vanuit het idee dat vrouwen een groter spectrum aan voedingsstoffen nodig lijken te hebben voor hun emotionele welzijn dan mannen. Dit ziet zij ook als de belangrijkste bevinding van dit onderzoek.

Effecten bij mannen

De mannen die een gezond, Mediterraans voedingspatroon volgden in dit onderzoek, ervaarden dit positieve effect (zoals bij vrouwen) niet. Bij de mannen die het Westerse voedingspatroon volgden werd een negatieve invloed op hun welzijn vastgesteld.

Conclusie

De algehele conclusie die Begdache bij dit onderzoek is dat “ mannen en vrouwen verschillende fysieke en emotionele behoeften hebben die mogelijk verschillende energie- en voedselvoorkeuren vereisen.”

Bron: Voeding.nu

De studie vind je hier