Waar de een voor de lente en de zomer gaat, kijkt de ander juist uit naar de herfst en winter. Aan de voorliefde voor de twee eerst genoemde seizoenen dragen de zon en de warmte waarschijnlijk het meeste bij, maar toch zijn er ook heel wat mensen die meer van de herfst en winter houden. Zodra de zon wat lager staat en de bomen beginnen te verkleuren, kijken zij reikhalzend uit naar het binnen leven en de feestdagen aan het einde van het jaar.

Conditionering positieve gevoelens

Deze voorliefde voor de herfst wordt volgens professor Kathryn Lively, van het Dartmouth College van kinds af aan aangeleerd. In de Huffington Post stipte zij dit aan als een conditionering vanaf de jeugd:  “Als kind leren we om de herfst te associëren met een nieuw schooljaar, nieuwe schriften en het weerzien met vrienden na de zomer. Voor de meeste mensen leverde dit positieve gevoelens op, waar we ver na onze schooltijd nog steeds op terugvallen zodra de herfst zich aankondigt.”

Seizoenen als mijlpaal

Vanuit die wetenschappelijke verklaring is het interessant om eens te kijken naar de dingen die in jouw leven het concept ‘herfst’ hebben vormgegeven. Met het nieuwe schooljaar en de daaraan gelieerde nieuwe start, kan de herfst namelijk een markering worden om de tijd te structureren, als een mijlpaal in je jaar. Daar kwamen onderzoekers aan de Universiteit van Keulen achter bij het bestuderen van de relatie tussen motivatie en tijd. In hun publicatie in de Journal of Personality and Social Psychology schreven zij: “Net zoals een fysieke mijlpaal ons helpt om de ruimte om ons heen te structureren, zo helpen mijlpalen in de tijd (denk aan verjaardagen en andere belangrijke data) ons om onze perceptie van tijd te structureren”.

Genieten van het verschil

Aan de herfstige voorkeur kan volgens professor Lively nog een andere reden ten grondslag liggen: “Veel mensen ervaren de herfst ook als een fijne, warme tijd. Wanneer we ergens wonen waar de seizoenen sterk van elkaar verschillen is de herfst de tijd dat we onze flanellen shirts weer in de kast hangen, de dikkere deken erbij pakken en de zomerse salades en ijsjes weer even vaarwel zeggen.” Dat deze veranderingen samen met de kortere dagen en de lagere temperaturen bij anderen juist voor de herfstblues zorgen, ontkent de professor niet.

Jouw ervaringen bepalen

Haar uitgangspunt is: “Vanuit een sociologisch oogpunt zijn onze emoties onlosmakelijk verbonden met de betekenis die we geven aan onszelf, anderen om ons heen, gebeurtenissen en tijden van het jaar.” Hoe jij dat je hele leven ervaart en opslaat, is dus aan jou. Maar als jij de start van het schooljaar en bij het vieren van Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw een dierbaar beeld hebt, dan wordt dit bij de herfst jouw vooruitzicht, en dikke kans dat jij dus enorm kan genieten van dit seizoen.

 

Bronnen:

Huffington Post

Dartmore College

Journal of Personality and Social Psychology