Sluiten

Consumenten

Voedselconsumptiepeiling: Nederland eet minder vlees, de groenteconsumptie blijft gelijk

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek is de Voedselconsumptiepeiling (VCP). Nieuwe resultaten, die de voedselconsumptie van Nederlanders tussen 2012-2016 vergelijken met die van de 5 jaar daarvoor, zijn onlangs beschreven in een rapport van het RIVM.

75% haalt de norm niet

Nederlanders zijn minder aardappelen, vetten en oliƫn, alcoholische dranken, zuivel, koek en gebak en vlees gaan eten. De consumptie van niet-alcoholische dranken en kruidenmixen en sauzen is toegenomen. De hoeveelheid groente- en graanproducten bleef ongeveer gelijk. Nog steeds haalt ruim 75% de norm niet.

Kinderen eten meer fruit

Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van vijf jaar geleden. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar eten gemiddeld 148 gram fruit, zaden en noten en zitten daarmee gemiddeld genomen net onder de richtlijn van het voedingscentrum, dat 150 gram fruit adviseert. Helaas zegt dit niets over het percentage kinderen dat in Nederland voldoende fruit binnenkrijgt. Slechts drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoen aan de richtlijnen voor groente en fruit.

3 kilo eten en drinken per dag

In totaal consumeert een Nederlander gemiddeld ruim 3 kg per dag aan eten en drinken. Bijna 2 kg hiervan is in de vorm van dranken (thee, koffie, water, frisdranken, alcohol en andere dranken).

Helaas eet Nederland nog steeds te weinig groente, fruit en vis. Dat blijkt uit resultaten van de Leefstijlmonitor uit 2014, een andere manier van het RIVM om de voedselinname in Nederland te meten.

Bronnen:

grafiek