Uitwisselen van microben is goed voor je mond en je hele systeemZoenen is goed voor je. Het uitwisselen van microben is namelijk heel goed voor je mond en voor je hele systeem. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Artis Micropia. Hoe intenser mensen zoenen, hoe meer microben er in de mond worden uitgewisseld. Zo worden er tijdens een tongzoen van ongeveer 10 seconden 80 miljoen microben overgedragen.

Weerstand in de mond

Jasper Buikx is microbioloog en vertelt dat het menselijk lichaam gebaat is bij veel verschillende microben. Hij vergelijkt dit met een ecosysteem dat sterker wordt met veel diversiteit. Dat geldt dus voor de microben in het lichaam ook. Naast dat de microben in de mond de weerstand verbeteren, hebben ze nog een functie: ze beïnvloeden op wie mensen vallen.

Hoe smaakt de mond?

Hoe dragen microben bij aan onze keuze voor een partner? Dat is heel simpel, microben bepalen hoe een mond smaakt. Zoen jij met iemand die niet lekker smaakt? Dan word je waarschijnlijk niet verliefd op deze persoon, omdat diegene geen match is met jou. Daarnaast beïnvloeden microben de geur van de huid van mensen, de lichaamsgeur.

Microben en de darmen

Naast de mond en de huid hebben de microben in de darmen invloed op de aantrekkingskracht tussen mensen. Buikx: “In de darmen zitten de meeste microben van het hele lichaam. Daarnaast worden in de darmen veel hormonen aangemaakt, zoals dopamine en serotonine, hormonen waardoor we opwinding en geluk ervaren. Het zou dus goed kunnen dat de microben in de darmen bepalen op wie we verliefd worden."

We hebben microben nodig

Buikx geeft aan dat veel mensen aan slechte dingen denken bij bacteriën: ernstige ziektes, viezigheid, blauwalg. Maar zonder microben bestaan mensen niet. Buikx: “We hebben ze nodig, ook in ons liefdesleven." In de expositie The Science of Love toont Artis Micropia hoe microben de liefdeskeuzen van mensen beïnvloeden.

Bron