Uit Frans onderzoek blijkt dat de dagelijkse inname van omega-3 vetzuren door zwangere vrouwen 4-10 keer lager is dan wat wordt aanbevolen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen niet meer omega-3 vetzuren innemen wanneer zij zwanger zijn.

Invloed op de baby

Deze lage inname kan een negatieve invloed hebben op de omega-3 levels in de hersenen van de foetus en de pasgeboren baby, wat een rol kan spelen in de cognitieve en visuele ontwikkeling gedurende de eerste jaren van het leven.

Aanbevolen inname DHA

De aanbevolen dagelijkse inname van DHA is 250 mg per dag voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van het ongeboren kind. Vooral vanaf het derde trimester van de zwangerschap tot het 2e levensjaar van het kind is een voldoende omega-3 inname belangrijk voor deze functies.

Te lage inname

Alhoewel dit de resultaten van een relatief kleine studie zijn, bleek uit het onderzoek dat geen enkele zwangere vrouw voldeed aan de aanbeveling. De lage inname heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met een lage inname van plantaardige oliën, vis en voedsel uit de zee.

 

Bron: Tressou et al.  Very low inadequate dietary intakes of essential n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in pregnant and lactating French women: The INCA2 survey. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. January 2019. Vol 140, p.3–10