Uit een studie onder hardlopers blijkt dat er geen verschil is in sportprestaties tussen omnivoren, lacto-ovo vegetariƫrs en veganisten. Het is de eerste keer dat deze 3 voedingspatronen in een studie zijn vergeleken in relatie tot sportprestaties.

Over de onderzoeksgroep
Aan het onderzoek deden 76 amateursporters mee. Het aantal mannen en vrouwen was gelijk verdeeld, en ze waren vergelijkbaar voor wat betreft de verhouding tussen lengte en gewicht (BMI). Ze trainden gemiddeld 2 tot 5 keer per week en de gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep was 27 jaar. Geen van de deelnemers rookte regelmatig. Voordat de deelnemers werden onderzocht, mochten ze gedurende 24 uur niet gesport hebben en moesten ze zich houden aan hun standaard voeding. Ze werden gewogen en lichamelijk onderzocht, waarna hun voedingsinname werd vastgesteld.

Gelijke calorie-inname
De calorie-inname van de 3 groepen was gelijk. De omnivoren aten het meest eiwit en de veganisten hadden de laagste eiwitinname. De voeding van de veganisten daarentegen bevatte meer voedingsvezels dan de andere groepen en zij namen minder vet tot zich. Na het lichamelijk onderzoek en de voedingsanamnese, volgde de prestatiemeting. De hardlopers moesten fietsen op een hometrainer tot ze uitgeput waren.

Geen verschil in prestaties
De onderzoekers ontdekten geen significant verschil in de prestatie van de 3 groepen. Ze vonden ook geen verschil tussen de voedingsgroepen als de vrouwen met de vrouwen en de mannen met de mannen vergeleken werden.

Ref: Nebl, J., et al. Exercise capacity of vegan, lacto-ovo-vegetarian and omnivorous recreational runners. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019, 16.1: 23. https://doi.org/10.1186/s12970-019-0289-4