eerder verzadigd door volkoren productenMisschien wisten we dit stiekem al, maar er komt steeds meer bewijs voor. Volkorenproducten zorgen ervoor dat we ons sneller verzadigd voelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Technical University of Denmark. Mensen met overgewicht zouden witbrood en witte rijst moeten laten staan en hiervoor in de plaats volkorenbrood en zilvervliesrijst gaan eten. Omdat de volkorenproducten sneller verzadigen, eten de mensen minder en verliezen ze gewicht.

Onderzoek met volkorenproducten
Voor het onderzoek werden 50 volwassen met overgewicht in 2 groepen verdeeld. Groep 1 at 8 weken lang alleen maar producten met geraffineerde granen (witbrood en witte rijst). Na een pauze van 1 ½ maand kregen deze mensen een dieet voorgeschoteld dat 8 weken lang bestond uit volkorenproducten. De andere groep begon met de volkorenproducten en at daarna de producten met geraffineerde granen.

Gewichtsverlies
Het onderzoek liet een duidelijk beeld zien. De proefpersonen waren bij het dieet bestaande uit volkorenproducten sneller verzadigd dan bij het dieet met geraffineerde granen. Zij aten minder en verloren daardoor gewicht. Tijdens het dieet met geraffineerde granen is er bij de mensen een trend te ontdekken met betrekking tot gewichtstoename.

Onderzoek van de darmen
In het onderzoek is gekeken naar de doorlaatbaarheid en passagetijd van de darm, de insulinegevoeligheid en het darmmicrobioom. De onderzoekers hebben echter geen grote verschillen hierin waargenomen. Onderzoeker Tine Rask Licht licht dit als volgt toe: “Dat deze analyse gemiddeld voor de groep geen significante verschillen laat zien, wil niet zeggen dat er op individueel niveau niets is veranderd. Bacteriën zijn nodig om de vezels in volle granen te helpen verteren, dus het kan goed zijn dat de darmbacteriën bij iedereen een ander soort reactie oproepen”.

Bron: Science Daily