Slecht gebit is niet erfelijkIs het hebben van een slecht gebit erfelijk bepaald of worden slechte tanden veroorzaakt door verkeerde voeding? Uit onderzoek van Amerikaanse genetici onder 485 een- en twee-eiige tweelingen blijkt dit laatste het geval te zijn. Een slecht gebit zit niet in de genen, maar iemands voeding bepaalt of er gaatjes ontstaan. Het eten van veel suiker zorgt voor veel bacteriën in de mond die gaatjes veroorzaken. En het omgekeerde is ook waar, mensen die weinig suiker eten, hebben minder schadelijke bacteriën in de mond.

Onderzoek naar het orale microbioom

Een van de meest voorkomende kwalen in de mond is tandbederf. Deze aantasting van de tanden wordt veroorzaakt door bacteriën. Bekend zijn de streptokokken, zij zetten de suikers in het speeksel om in zuren die het tandglazuur beschadigen. Amerikaanse onderzoekers onderzochten of mensen met die bacteriën worden geboren of dat die bacteriën later in het gebit terechtkomen. Voor het onderzoek werd het orale microbioom van 485 een- en twee-eiige tweelingen tussen de 5 en 11 jaar bekeken.

Bacteriën in mond genetisch bepaald

Uit het onderzoek komt naar voren dat het type bacteriën dat zich in de mond bevindt genetisch bepaald is. Maar dat was niet de enige uitkomst van het onderzoek. Er zijn nog 2 andere opmerkelijke conclusies te trekken. Als eerste is dat deze geërfde bacteriën niet tot nauwelijks een rol spelen bij tandbederf. En als tweede blijkt dat deze bacteriën in de loop van een mensenleven worden verdrongen door andere bacteriën. En welke dat zijn, heeft van alles te maken met de eetgewoonten.

Suiker

Wat iemand eet, heeft dus invloed op de soort bacteriën die zich in het gebit bevindt. De onderzochte kinderen die weinig suiker aten, hadden nauwelijks bacteriën in hun mond die tandbederf veroorzaakten. Kinderen die veel suiker aten, hadden veel slechte bacteriën in hun mond. Uit de resultaten van het onderzoek kon geen verband worden gelegd tussen het goed poetsen en een gezond gebit. Maar de onderzoekers blijven de tweelingen volgen en dan wordt mondhygiëne ook een onderdeel van het onderzoek.

Bron: http://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(17)30346-3