goed slapen is goed voor je immuunsysteemHeb jij een regelmatige slaap en word je ’s morgens lekker uitgerust wakker? Hopelijk wel, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een goede nachtrust een positieve invloed heeft op je afweersysteem. Dat heeft te maken met je geheugen.

Slapen versterkt herinneringen

Uit veel eerdere onderzoeken is al langer bekend dat goed slapen je kan helpen om je bestaande herinneringen te versterken  in je langetermijngeheugen. Maar daar voegt Jan Born van de University of Tübingen in een wetenschappelijke publicatie in Trends in Neurosciences iets nieuws aan toe:  deze gunstige invloed van slaap is ook van toepassing op andere systemen in je lichaam, zoals je immuunsysteem.

Immuunsysteem werkt met herinnering

Je immuunsysteem werkt namelijk met een geheugenfunctie. Alles wat je immuunsysteem tegenkomt en als vreemd ervaart (denk aan bacteriën en virussen) wordt als het ware in kaart gebracht en opgeslagen in je afweercellen. Zodat je immuunsysteem de volgende keer weet of deze gasten welkom zijn of niet, en daar actie op kan ondernemen.

Vooral diepe slaap van belang

Uit het artikel van Born blijkt dat een lange, diepe slaap gunstig is voor het geheugen van je afweercellen; de cellen zouden daardoor meer en beter gedetailleerde informatie opslaan. Hierdoor zijn die cellen beter in staat om indringers te herkennen. Onderzoeker Jan Born legt uit: “Veel virussen kunnen bijvoorbeeld heel gemakkelijk sommige delen van hun eiwitten veranderen, zodat ze niet opgemerkt worden door het immuunsysteem.”

Doe er je voordeel mee

Welke informatie er nou precies wordt opgeslagen in je afweercellen, is nog niet helemaal duidelijk. Daarom pleiten de onderzoekers in dit artikel ook voor verder onderzoek.  Maar met deze eerste aanwijzingen kun jij alvast je voordeel doen,  en aan de versterking van je afweer werken met een goede nachtrust en een ongestoorde diepe slaap.

Bronnen:
Scientias
Eurekalert