Een serie grote onderzoeken in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift (de Lancet) laat zien dat de inname van voedingsvezel kan helpen beschermen tegen chronische ziekten. Volgens de onderzoekers is nu overtuigend aangetoond dat vezels veel goed doen voor de gezondheid. Ze adviseren de inname van vezels te verhogen en om bewerkte granen te verruilen voor volkoren granen.

Meer dan 25 gram vezel

Uit de studies met de hoogste bewijskracht (klinische studies) blijkt dat een dagelijkse inname van 25-29 gram voedingsvezel helpt beschermen tegen overgewicht, hoge bloeddruk en een verhoogd totaalcholesterolgehalte. Een hogere inname kan ook helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2, colon- en borstkanker. De inname van volkoren granen toont dezelfde beschermende effecten tegen chronische ziekten. De meeste Nederlanders krijgen gemiddeld 20 gram voedingsvezel per dag binnen. Meer vezels in de voeding biedt méér bescherming van de gezondheid.

 

Bron: Reynolds, A., et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 2019, 393.10170: 434-445.