Optimale vitamine D-waarden zwangere vrouwen tijdens seizoenenBehalen zwangere vrouwen optimale vitamine D-waarden tijdens het seizoen waarin de meeste vitamine D wordt aangemaakt? Dat is de vraag die werd gesteld in een onderzoek dat is uitgevoerd in Polen. Eerdere onderzoeken laten zien dat de vitamine D-waarden kunnen worden geassocieerd met het veranderen van de seizoenen. Vitamine D bij zwangeren is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet.

Vitamine D-status zwangere vrouwen en baby’s

Voor het onderzoek zijn 100 zwangere vrouwen uit Warschau in Polen onderzocht. De helft van de vrouwen behoorde tot de ‘wintergroep’. Zij bevielen in de winter (tussen december en februari). De andere groep was de ‘zomergroep’, deze vrouwen bevielen tussen juli en augustus. Bij alle zwangere vrouwen zijn vitamine D-waarden in het bloed gemeten en is er gekeken naar de vitamine D-waarde in het navelstrengbloed. Dit om de status van de baby te onderzoeken. Een vitamine D-waarde van boven de 30 nanogram per milliliter (ng/ml) bij de moeder werd gezien als optimaal voor de zwangere vrouw en een vitamine D waarde boven 20 ng/ml in het navelstrengbloed werd gezien als optimaal voor de pasgeboren baby’s.

Uitkomsten onderzoek

De studie laat zien dat alhoewel het seizoen een samenhang laat zien met de vitamine D-status bij zwangere vrouwen, zij (gemiddeld gezien) vaak nog te weinig vitamine D binnenkrijgen via zonlicht en voeding.

Zo vonden de onderzoekers het volgende:

  • De gemiddelde vitamine D-waarde van de wintergroep was 16.5 ng/ml en de zomergroep had een vitamine D-waarde van gemiddeld 22.2 ng/ml.
  • Slechts 16% van de zomergroep en 6% van de wintergroep had een optimale vitamine D-status.
  • De vitamine D-waarde van navelstrengbloed was lager bij de baby’s die geboren werden in de winter in vergelijking met de baby’s die in de zomer werden geboren (22.7 vs. 31.3 ng/ml).
  • 82% van de pasgeboren baby’s in de zomer had een optimale vitamine D-status ten opzichte van 62% van de baby’s die in de winter geboren werden.

Bron: Wierzejska, R. Vitamin D Concentration in Maternal and Umbilical Cord Blood by Season. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2017.