Te hoge gehaltes van LDL-cholesterol en triglyceriden zijn niet gezond, maar ook te lage niveaus kunnen ongunstig zijn. Uit een studie onder bijna 28.000 vrouwen blijkt dat extreem lage LDL- en triglyceridengehaltes de kans op een hersenbloeding vergroten. Dit wordt beschreven in een onderzoek van het American Academy of Neurology

Cholesterol en Triglyceriden

In de 19 jaar dat de onderzoekers de vrouwen volgden, kregen 137 vrouwen een hersenbloeding. Uit analyse van de cholesterolwaarden vonden de onderzoekers dat vrouwen met een LDL-gehalte lager dan 1,8 mmol/l een twee keer zo grote kans hadden op een hersenbloeding dan vrouwen met een LDL-waarde tussen 2,5 en 3,3 mmol/l. Waardes onder de 2,5 worden beschouwd als normaal.
Bij analyse van de triglyceriden bleek dat vrouwen met waardes onder de 0,8 mmol/l een hoger risico op een hersenbloeding hadden, dan mensen met waardes boven 1,7. Bij triglyceride is een waarde lager dan 1,7 normaal. Bij gehaltes van totaal-cholesterol en HDL-cholesterol werden geen verschillen in risico gevonden.

De kans blijft klein

Hoewel de kans op een hersenbloeding bij zowel het extreem lage LDL-cholesterol als het extreem lage triglyceridengehalte toeneemt, is er nog altijd sprake van een heel kleine kans op het optreden van een hersenbloeding. Van de mensen met een LDL-cholesterol onder 1,8 mmol/l kreeg 0,8% een hersenbloeding, ten opzichte van 0,4% van de vrouwen met een hoger LDL-cholesterol. Bij extreem lage spiegels van triglyceriden kreeg 0,6% van de vrouwen een hersenbloeding, terwijl dit bij een hogere waarde 0,4% was.

Bron: RIST, Pamela M., et al. Lipid levels and the risk of hemorrhagic stroke among women. Neurology, 2019, 10.1212/WNL. 0000000000007454.
https://www.nieuwsvoordietisten.nl/ook-extreem-laag-cholesterol-brengt-risicos-met-zich-mee/