Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt wereldwijd dramatisch. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op het krijgen van deze chronische aandoening. Uit de resultaten van een recent gepubliceerde studie in The Journal of Nutrition blijkt dat ‘niet ontbijten’ de kans op diabetes type 2 verhoogt.

Grootschalig onderzoek

De gegevens voor deze studie werden verkregen door het analyseren van de gegevens van verschillende onderzoeken met betrekking tot het overslaan van het ontbijt en de kans op diabetes type 2 bij volwassenen. Het betrof in totaal 96.175 deelnemers.

De resultaten

Het risico op diabetes type 2 steeg met elke extra dag waarop het ontbijt werd overgeslagen. Een plateau werd bereikt bij 4 tot 5 dagen per week zonder ontbijt. Na 5 dagen zonder ontbijt, met een toegenomen risico van 55%, werd geen verdere toename van de kans op diabetes type 2 waargenomen. Het resultaat bleef overeind na correctie voor zwaar overgewicht, maar hierdoor werd het verband tussen niet ontbijten en diabetes type 2 wel minder sterk.

Advies van de onderzoekers

De onderzoekers adviseren om in de toekomst ook te onderzoeken wat de rol is van de kwaliteit van het ontbijt. Met andere woorden; zou het nuttigen van een ongezond ontbijt nog steeds beter zijn dan het overslaan van het ontbijt?

 

Referentie: Ballon, A., Neuenschwander M., Schlesinger S.  Breakfast skipping is associated with increased risk of type 2 diabetes among adults: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. The Journal of nutrition, 2018, 149.1: 106-113.