vrouwen eten meer groente en fruit dan mannenEurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin is gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in de EU. Hiervoor heeft Eurostat gegevens gebruikt uit 2014 die afkomstig waren van alle lidstaten. Het rapport bestaat uit 3 onderdelen: 1. leven, groeien, ouder worden 2. leren, werken, verdienen 3. eten, shoppen, surfen, socializen. De cijfers liegen er niet om, zo eten vrouwen meer groente en fruit dan mannen. We zetten de opmerkelijkste resultaten voor je op een rijtje.

Belgen eten meer groente en fruit dan Nederlanders
Iedereen weet dat het eten van groente en fruit hoort in een gezond en uitgebalanceerd dieet. Maar of iedereen in Europa daar ook zo over denkt? In 2014 aten meer vrouwen (54%) groente en fruit dan mannen (49%). Als we kijken naar onze zuiderburen dan zien we dat zij veel meer groente en fruit eten dan wij:

  • Belgische mannen: 70%
  • Nederlandse mannen: 26%
  • Belgische vrouwen: 73%
  • Nederlandse vrouwen: 32%

Meer mannen dan vrouwen drinken alcohol en roken
Er zijn meer mannen in de EU die wekelijks alcohol drinken en roken dan vrouwen. Zo drinkt 38% van de mannen van 18 jaar en ouder wekelijks alcohol, in vergelijking met 23% van de vrouwen. Een land waar de mannen wel van een alcoholische versnapering houden, is het Verenigd Koninkrijk. Van de Engelse mannen drinkt 52% wekelijks alcohol, in Letland ligt dit percentage op 21%. Ook zijn er in de EU meer mannen van 18 jaar en ouder (bijna een kwart) die dagelijks roken dan vrouwen (16%).

Vrouwen sporten minder dan mannen
Ook is er in het rapport aandacht besteed aan regelmatige lichamelijke activiteiten. Hieruit komt naar voren dat 36% van de mannen in 2014 150 minuten of meer per week deed aan sport en niet-werkgerelateerde fysieke activiteiten. Het aantal vrouwen dat sport ligt op 26%. Mannen in Finland zijn het meest sportief, 55% van de Finnen sport wekelijks 150 minuten of meer. De vrouwen in Roemenië doen maar weinig aan sport, slecht 4% beweegt elke week volgens de vastgestelde norm.

Meer mannen met overgewicht
Bij een Body Mass Index (BMI) van 25 of meer is er sprake van overgewicht. Uit het rapport van Eurostat blijkt dat 57% van de mannen in de EU overgewicht hebben. Het aantal vrouwen met overgewicht is 44%. Ook hier is een variatie in percentages van de lidstaten te zien. In Nederland en Frankrijk heeft 52% van de mannen overgewicht ten opzichte van 66% in Kroatië. Bij de vrouwen zien we het grootste verschil in Italië (35%) en Malta (54%).

Wil je de uitkomsten van het hele rapport bekijken? Kijk dan hier.