Uit een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Stroke, blijkt dat oudere vrouwen die 2 of meer kunstmatig gezoete drankjes per dag consumeren, een hoger risico lopen op het krijgen van een beroerte of een hartziekte. Daarnaast zouden ze ook een hoger risico lopen om vroegtijdig te sterven. Dit in vergelijking tot vrouwen die minder light dranken tot zich nemen. Deze studie draagt bij aan de onderbouwing voor het advies om gebruik van kunstmatig gezoete frisdranken te beperken.

Langdurige observatie

Uit dit type studie (observationeel) kan niet geconcludeerd worden dat er een oorzakelijk verband is. Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers een groep van 81.714 vrouwen (50-79 jaar) die deelnamen aan de Women’s Health Initiative study. 3 jaar na de start van het onderzoek beantwoordden de vrouwen vragen over hoeveel light dranken – inclusief caloriearme frisdranken en fruitdrankjes met kunstmatige zoetstoffen – ze in de 3 maanden ervoor hadden geconsumeerd.

De resultaten

Na een periode van bijna 12 jaar ontdekten de wetenschappers dat vrouwen die 2 of meer kunstmatig gezoete drankjes per dag dronken, 23% meer kans liepen op het krijgen van een beroerte (alle types), 31% meer risico op een beroerte als gevolg van een bloedstolsel in de hersenen, 29% meer kans op het ontwikkelen van hartziekte en 16% meer kans om te sterven door welke oorzaak dan ook, vergeleken met vrouwen die rapporteerden dat ze minder dan één light drank per week dronken (of helemaal geen). Extra risico (meer dan 2 keer zoveel) liepen vrouwen met bestaande hartziekte of diabetes, obese vrouwen met een hartziekte of diabetes en Afrikaans-Amerikaanse vrouwen met een hartziekte of diabetes.

 

Ref: Mossavar-Rahmani, Y., et al. Artificially Sweetened Beverages and Stroke, Coronary Heart Disease, and All-Cause Mortality in the Women’s Health Initiative. Stroke, 2019, STROKEAHA. 118.023100.