Meer aandacht voor gezond eten ouderenGezond eten is voor iedereen belangrijk, ook voor ouderen. Aan de ene kant helpt gezonde voeding om fit te blijven en aan de andere kant om gezond oud te worden. Om meer aandacht te geven aan de noodzaak van gezond eten is de taskforce ‘Gezond eten met ouderen’ op vrijdag 29 september jongstleden van start gegaan. Dit is een initiatief van de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken.

Taskforce ‘Gezond eten met ouderen’

Het boegbeeld van de taskforce is culinair publiciste, schrijver en jurylid van Heel Holland Bakt, Janny van der Heijden. De taskforce daagt kleine en grote partijen zoals zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducten uit om mee te werken. Door goede ideeën en initiatieven te verzamelen, wil de taakgroep ervoor zorgen dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de noodzaak van gezond eten.

Meer aandacht voor samen koken en eten

Oud-staatssecretaris Van Rijn van VWS geeft het belang van de taskforce zo aan: “Aandacht voor eten, samen eten en samen koken is niet alleen veel gezonder, maar is ook veel gezelliger. Dat alles heeft een positieve invloed op het welzijn van ouderen.” Gelukkig zijn er al diverse partijen bezig met het verbeteren van maaltijden en een gezonder aanbod voor ouderen, zoals:

  • Een kookboek voor ouderen (van het Voedingscentrum).
  • Er zijn meerdere sociale restaurants speciaal voor ouderen. Het doel van deze restaurants is om ouderen uit hun isolement te halen en een gezonde leefstijl te promoten.
  • Steeds vaker wordt op woongroepen van verpleeghuizen al samen gekookt.
  • Steeds meer zorgaanbieders maken speciale afspraken met lokale groenteleveranciers.

Eenvoudiger gezond eten bereiden

De taskforce wil het voor ouderen die nog thuis wonen, makkelijker maken om gezond en lekker te eten. Voor deze mensen thuis kunnen partijen zoals supermarkten, zorginstellingen en bedrijven uit de Agro Food-sector een belangrijke rol gaan spelen. Daarnaast zouden voedselproducenten meer werk moeten maken van gezonde voeding met minder zout, suiker en vet.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/10/02/taskforce-%E2%80%99gezond-eten-met-ouderen%E2%80%99-van-start