Een van de meest bejubelde eetpatronen ter wereld is het Mediterrane voedingspatroon. Het wordt het meest gezonde genoemd en staat bekend als goed voor hart en bloedvaten. Ook zou het celveroudering tegengaan en zo de levensduur verlengen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er zelfs nog iets aan dit rijtje kan worden toegevoegd. Een recente studie toonde aan dat dit voedingspatroon voor een toename van gunstige darmbacteriën zorgt, en daarmee een gezond darmmicrobioom ondersteunt.

Vergelijkend onderzoek

De studie werd uitgevoerd door 2 voedingsstijlen met elkaar te vergelijken: een ‘Westers voedingspatroon’ en een ‘Mediterrane voedingspatroon’. De diëten verschilden niet in calorieën, maar wel in voedingsstoffen. Reuzel, rundvet, boter, ei, cholesterol, caseïne, lactalbumine, dextrine, fructose-glucosestroop en sucrose vormden het Westerse dieet: terwijl het mediterrane dieet visolie, olijfolie, vismeel, boter, ei, zwarte bonen- en kummelbonenmeel, tarwebloem, V-8-groentensap, vruchtenpuree en sucrose bevatte. De studie werd uitgevoerd op een groep apen. De ene helft van de groep apen kreeg dertig dagen lang de Westerse voeding voorgeschoteld en de andere helft de Mediterrane voeding. Daarna werd de ontlasting van de apen geanalyseerd.

Meer lactobacillus

Uit de analyse van de ontlasting van de apen bleek dat de hoeveelheid goede darmbacteriën toeneemt bij het volgen van een Mediterraan voedingspatroon. Bij de groep apen die dit dieet volgden, bleken er 7% meer goede bacteriën voor te komen. En dan met name de lactobacillus, een bacterie die belangrijk is voor een gezonde darmflora. Het Westerse eetpatroon bleef hierin met een toename van slechts 0,5% fors achter.

Ook voor mensen

Nu zijn mensen geen apen, maar de lactobacillus komt ook in de menselijke darm voor, en is daar van belang voor de productie van korteketenvetzuren. Zorg dus voor een gezond en gevarieerd voedselpatroon met fruit, groenten, volle granen, noten, vis en vlees als je deze bacteriesoort een handje wilt helpen. Je vindt de bacterie ook in gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kefir.

Bron: Frontiers in Nutrition