Kriebels in je buik of toch in je hoofd?Je kent het wel, kriebels of vlinders in je buik, omdat je enorm verliefd bent. Maar hoe kan het dat je die kriebels in je buik voelt? En wat voel je dan precies? De Volkskrant publiceerde in 2013 het artikel Waarom krijg je vlinders in je buik als je verliefd bent? waarin op deze vragen antwoord wordt gegeven. Hieronder een korte samenvatting.

Tweede brein

Het maag-darmkanaal wordt door neurobiologen ook wel ‘het tweede brein genoemd’. De reden hiervoor is dat in het maag-darmkanaal  heel veel zenuwcellen zitten. Via zenuwbanen communiceren het brein in ons hoofd en het brein in onze buik met elkaar. Dit is de reden waarom emoties zo sterk zijn verbonden met de spijsvertering.

Onderzoek hersenen

Uit onderzoek met behulp van MRI-scans blijkt dat bij verliefdheid en liefdesverdriet de insula (deel van het limbische systeem) actiever wordt. Dit hersengebied  verwerkt naast fysieke pijn ook positieve en negatieve emoties en het reguleert bijvoorbeeld ook de reuk en smaak. Maar hoe wordt dan de koppeling gemaakt tussen de emoties en de kriebels in je buik?

Tweerichtingsverkeer

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar onderzoekers hebben het vermoeden dat veranderingen in het maag-darmkanaal zorgen voor een signaal naar boven, in de richting van het limbische systeem. Dit hersengebied is betrokken bij emotiebeleving, emotioneel geheugen, genot en motivatie . En dit geldt andersom ook: emoties in het hoofd veroorzaken via het autonome zenuwstelsel een reactie inde organen die betrokken zijn bij de spijsvertering, zoals maag en darmen. Bij verliefdheid is er sprake van dit tweerichtingsverkeer.

Kriebels in je buik

Bij gevaar of hevige emoties, zoals verliefdheid, wordt er in het lichaam een veiligheidsmechanisme in gang gezet. Dit mechanisme zorgt er onder andere voor dat er minder bloed naar de buik stroomt. Omdat de bloedtoevoer stokt, verzwakken de maagspieren. En hierdoor raakt het brein in verwarring. Het zenuwstelsel  stuurt een signaal naar boven en daar wordt het vertaald als een soort bibberige, kriebelige sensatie.

Bron: de Volkskrant