koud douchen is goed voor je weerstandDagelijks koud douchen. De een zweert erbij, de ander twijfelt erover of schrikt er juist van terug. De reden dat mensen voor koud douchen kiezen, is dat het gunstig zou zijn voor je lichaam. Zo zou het goed zijn voor je bloedcirculatie, je temperatuurregulatie en goed zijn voor je huid. Alternatieve artsen zetten al vanaf de 19e eeuw wisselbaden met heet en koud water in , en ook diverse culturen kennen een heilzame werking toe aan een duik in (ijs)koud water. Maar echt wetenschappelijk bewijs kunnen we dat niet noemen. Gelukkig brengt chirurg in opleiding Geert Buijze van het AMC in Amsterdam daar verandering in.

Koud douchen onderzocht

Geert Buijze wilde weten of een dagelijkse koude douche een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, en zette een onderzoek op waaraan 3000 vrijwilligers deelnamen. Deze vrijwilligers verdeelde hij over 4 groepen. De 1e groep douchte elke dag zoals gewoonlijk en de andere 3 groepen douchten elke dag respectievelijk 30, 60 of 90 seconden met koud water. Het onderzoek werd in de periode januari- april gehouden, omdat dit de tijd is dat het Nederlandse kraanwater het koudste is en het de periode is met het meeste werkverzuim. Vanaf dag een hielden de vrijwilligers bij hoe zij zich voelden en of zij naar hun werk gingen. Dit bleven zij doen tot 30 dagen na de laatste onderzoeksdag.

Minder verzuim

Uit de resultaten blijkt dat koud douchen positief is voor het immuunsysteem. De proefpersonen die koud douchten hadden minder en korter werkverzuim dan mensen die normaal douchten. Daaruit concludeert Buijze: “Dagelijks koud douchen is gezond”. Maar hoe het nou precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Daarom wil Buijze verder onderzoek doen: “Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat. We hopen het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit.”

Bron:  Pubmed