Bederlandse kinderen eten onvoldoende groenten en fruitKinderen in de leeftijdscategorie van 1 tot 12 jaar eten minder groente, fruit en vis dan wordt aanbevolen door het Voedingscentrum. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor van het CBS, waarbij tussen 2014 en 2016 1100 ouders zijn ondervraagd over het eetgedrag van hun kind. De resultaten liegen er niet om: bijna 4 op de 10 kinderen aten voldoende fruit en groente. En iets meer dan de helft van de kinderen kreeg voldoende vis binnen.

Richtlijnen van het Voedingscentrum

De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn verdeeld in de leeftijdscategorie√ęn 1 tot 4 jaar, 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar. Dit zijn de richtlijnen:

  • 1 tot 4 jaar: 50 tot 100 gram groente en 150 gram fruit per dag en eens per week 50 gram vis.
  • 4 tot 9 jaar: 100 tot 150 gram groente en 150 gram fruit per dag en eens per week 50 tot 60 gram vis.
  • 9 tot 12 jaar: 150 tot 200 gram groente en 200 gram fruit per dag en eens per week 100 gram vis.

Andere resultaten

Naast dat de kinderen minder groente, fruit en vis eten dan wordt aanbevolen, zijn er meer opvallende resultaten te zien. Zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor dat de kinderen, naarmate ze ouder worden, minder groente, fruit en vis tot zich nemen. Vanaf de leeftijd van 9 jaar eet slechts 25% van de kinderen voldoende groente en 20% voldoende fruit. Een ander resultaat is dat kinderen van hoogopgeleide ouders gezonder eten dan kinderen met lager opgeleide ouders.

Hoe krijg je kinderen aan het eten?

In een artikel van de Volkskrant wordt een aantal onderzoeken aangehaald over het eetgedrag van kinderen. Hier een korte samenvatting, het gehele artikel lees je hier.

  • Begin zo vroeg mogelijk: baby’s staan meer open voor nieuwe smaken dan peuters.
  • Geef de kind de tijd om te wennen aan smaken: gewenning bereik je via herhaalde blootstelling, daarom moet je nieuw voedsel 10 √† 15 keer aanbieden.
  • Straffen en omkopen werken niet.
  • Ontspannen sfeer aan tafel zorgt voor meer eetplezier bij kinderen (en ook bij de ouders).
  • Popey-effect: het is nooit onderzocht, maar het is zeer waarschijnlijk dat kinderen tijdens de populariteit van Popey meer spinazie gingen eten.

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kinderen-eten-nog-altijd-te-weinig-fruit-groente-en-vis-en-dit-zegt-de-wetenschap-erover~a4539267/