Je kind gezond te laten eten, kan een uitdaging zijn. Omdat ze sterke voorkeuren hebben, bijvoorbeeld, of omdat ze misschien nog niet goed gewend zijn aan bepaalde soorten groente en fruit. Dat ligt bij elk kind vast anders, maar in de wetenschap ziet men toch bepaalde patronen. Dus heb je een niet al te enthousiast etertje in huis, dan kun je met deze inzichten aan de slag:

Liefst kleine porties

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat kinderen een voorkeur hebben voor het eten van kleine porties groente en fruit. Dan kunnen ze namelijk hun eten gemakkelijker oppakken en opeten. Wat ook bekend is, is dat kinderen beïnvloed kunnen raken van dat wat er op hun bord ligt. Zo kan de hoeveelheid op het bord van invloed zijn op de hoeveelheid die je kind eet.

Serveerstijl van invloed

Maar ook de manier van opdienen, kan een rol spelen bij je kind. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen. In deze studie gingen onderzoeker Annemarie Olsen en haar collega’s  van de Future Consumer Lab-faculteit na of de manier van het serveren van voedsel voordelen kon bieden bij jonge kinderen. Dit onderzoek toonde aan dat jonge kinderen sterk verschillen in voorkeur en dat die voorkeur ook afhankelijk was leeftijd en geslacht.

Voedselfoto onderzoek

Aan het onderzoek deden 100 scholieren van 7-8 jaar mee en 100 scholieren van 12-14 jaar. Alle deelnemers kregen een serie van 3 foto’s te zien met verschillende uitvoeringen van identieke gerechten. Op foto 1 was de maaltijd in aparte componenten op het bord geserveerd. Op foto 2 was al het eten door elkaar gehusseld en op foto 3 was een deel van de maaltijd gehusseld en het andere deel los geserveerd. Door deze foto’s te rangschikken op aantrekkelijkheid qua beeld, konden de scholieren aangeven welke manier van serveren voor hen het aantrekkelijkst was.

Voorkeuren verschillen

Uit de rangschikking van de foto’s kwam naar voren dat meisjes van 7-8 jaar hun eten het liefst apart geserveerd zien, dus in losse componenten op hun bord. De jongetjes in deze leeftijdsgroep hadden die voorkeur niet. Het leek bij hen niet uit te maken hoe het eten op hun bord lag. Worden de kinderen ouder, dan ligt de voorkeur weer anders. Want in de leeftijdsgroep tussen 12 en 14 jaar bleek het eerdere onderscheid tussen jongens en meisjes te zijn verdwenen, en de kinderen aten hun eten intussen liever gemengd of als een mix van deels gehusselde en deels aparte ingrediënten.

Geen reden voorkeur meisjes

Op de vraag waarom de meisjes tussen 7-8 jaar hun eten liever in afzonderlijke ingrediënten op hun bord zien liggen, geeft dit onderzoek geen antwoord. Annemarie Olsen en haar collega’s geven wel suggesties. Het zou bijvoorbeeld komen omdat meisjes denken dat verschillende ingrediënten elkaar kunnen besmetten. Maar het kan ook zijn dat ze hun eten liever in een bepaalde volgorde willen eten. Bij ingrediënten niet door elkaar zijn gehusseld, is er dan meer overzicht.

Bron: Voeding.nu