Sluiten

Consumenten

Onderzoek naar invloed van alcohol op het puberbrein

Vandaag krijgen bijna 200.000 middelbare scholieren de uitslag van hun eindexamen. Spannend, want mag de vlag uit of is het nog even keihard blokken? Een ding is duidelijk, er worden de komende dagen heel wat feestjes gevierd. En daar zal vast wel een flesje champagne op worden ‘opengeplopt’. Maar hoe schadelijk is nu eigenlijk alcohol voor het puberbrein? Vier Nederlandse Universiteiten en UMC’s doen hier uitgebreid onderzoek naar.

Pubers en alcohol

Kinderen mogen tot hun 18e geen alcohol drinken, dat is zo bepaald in de Nederlandse wetgeving. Toch blijkt meer dan 43% van de jongeren van 14 jaar wel eens alcohol te hebben gedronken. Maar hoe schadelijk is het nu echt als pubers alcohol drinken? Is dat ene biertje slecht voor het puberbrein? Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op het puberbrein. De hoogste tijd dus voor een uitgebreid en gedegen onderzoek, vindt de Hersenstichting.

Onderzoek naar alcohol bij pubers  

De Hersenstichting heeft het onderzoek in handen gelegd van vier Nederlandse Universiteiten en UMC’s: Universiteit Leiden, Erasmus MC, de Vrije Universiteit en UMC Utrecht. Voor het onderzoek analyseren de vier instellingen eigen data die afkomstig is van bestaande hersenscans. Rond de 1400 jongeren worden over een langere periode gevolgd. Daarbij worden twee momenten met elkaar vergeleken:

  1. Het moment dat de jongeren nog nooit alcohol hebben gedronken.
  2. Het moment dat de jongeren wel alcohol hebben gedronken.

Op deze manier willen de onderzoekers de gevolgen van alcoholgebruik in beeld brengen. Er wordt tevens onderzocht of alcoholgebruik effect heeft op de cognitieve vaardigheden van pubers.

Puberbrein gevoeliger voor alcohol?

Vanuit de Universiteit van Leiden is dr. Sabine Peters betrokken bij het onderzoek. Zij en haar mede-onderzoekers denken dat het puberbrein gevoeliger is voor alcohol dan een volwassenbrein. Sabine Peters: “Juist omdat de hersenen nog zoveel ontwikkelen. Zo zijn de verbindingen tussen hersencellen nog niet zo robuust als bij volwassenen en daarom waarschijnlijk makkelijker kapot te maken.” Het aantal onderzoeken naar de invloed van alcohol op het puberbrein is minimaal. Het meeste onderzoek is bij dieren gedaan. Een onderzoek van dit formaat, onder zoveel pubers en met meerdere instellingen, is dan ook uniek te noemen.