Kinderen niet moe te krijgenDat kinderen stuiteren van de energie, is algemeen bekend. En waarschijnlijk herken je dat bij jezelf ook wel van vroeger.  “De meesten van ons kunnen zich herinneren dat ze als kind uren en uren buiten rond konden rennen, de volgende dag wakker werden en het weer gingen doen, maar als we dat nu als volwassenen zouden proberen, zouden we kapot zijn,” stelt onderzoeker Tony Blazevich. Kinderen zijn niet gemakkelijk moe te krijgen. Dat heeft de wetenschap al aangetoond. Verschillende onderzoeken bevestigen namelijk dat ouders die met hun kinderen ravotten of wedstrijdjes spelen, het eerder opgeven dan hun kroost. Waar komt dit verschil vandaan?

Fietsexperiment


Om het verschil tussen kinderen en volwassenen te onderzoeken, stelden Blazevich en collega’s een fietsexperiment op. De groep proefpersonen die hieraan meewerkten bestond uit volwassen duursporters, volwassenen met weinig lichaamsbeweging en kinderen tussen de 8-12 jaar. Voor het onderzoek moesten ze allemaal een tijdje zo hard mogelijk fietsen, daarna werd gekeken naar hun mate van vermoeidheid en de snelheid van het herstel.

Resultaat experiment


De onderzoekers legden de resultaten van de drie soorten proefpersonen naast elkaar, en wat bleek? De spieren van de kinderen waren beter bestand tegen inspanning dan die van de anderen. Van alle proefpersonen waren de  kinderen van 8 -12 jaar het minst vermoeid en ze herstelden ook het snelst, zelfs sneller dan de volwassen duursporters. Zouden ze soms superspieren hebben?

Ten dele verklaard

De verklaring van dit verschijnsel blijkt deels te liggen in de manier waarop kinderen energie opwekken in hun lichaam. “Zij (de kinderen, red.) produceren in vergelijking met volwassenen meer van hun energie aerobisch,” stelt Blazevich. “Een aerobische stofwisseling maakt gebruik van zuurstof dat aan het bloed wordt onttrokken om energie voort te brengen en produceert in tegenstelling tot het anaerobische systeem geen melkzuur dat spiervermoeidheid veroorzaakt. Daarnaast waren de kinderen sneller dan zelfs de getrainde duursporters in staat om het melkzuur uit hun spieren af te voeren, waardoor ze snel konden herstellen.”

Toepassing resultaat


De uitkomst van dit onderzoek kan volgens de onderzoekers nuttig zijn voor kinderen die van een sportcarrière dromen en voor sportdocenten die hun pupillen beter willen begeleiden.  “Onze studie laat zien dat het uithoudingsvermogen van de spieren vaak heel goed is bij kinderen, dus het is wellicht beter om te focussen op andere gebieden van fitheid, zoals sporttechniek, sprintsnelheid of spierkracht.” Zo kan de optimale training voor kinderen ontstaan “zodat ze beter presteren en meer lol hebben in sport”.

Bron: Scientias