Darmbacteriën spelen rol bij het behoud van een gezond gewicht

Darmbacteriën blijken een rol te hebben bij het behoud van een gezond gewicht. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op het moment dat darmbacteriën voedingsvezels afbreken, komt het korteketenvetzuur butyraat vrij. En nu blijkt dat butyraat de eetlust remt en daarnaast bruin vetweefsel activeert om meer energie te verbranden.

Korteketenvetzuren

Het was voor dit onderzoek al bekend dat slanke mensen meer verschillende soorten darmbacteriën hebben en dat die bacteriën meer korteketenvetzuren aanmaken. Het was echter nog niet duidelijk hoe deze korteketenvetzuren konden bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht. Het Leidse onderzoek moest uitkomst bieden.

Onderzoek

Dr. Yanan Wang onderzocht de effecten van butyraat bij muizen. Toen butyraat in de bloedbaan werd toegediend, was er geen effect op de stofwisseling te zien. Maar bij orale toediening bleken de muizen slanker dan die in de controlegroep. Dr. Wang: “Dat wijst erop dat butyraat z’n werk doet via de nervus vagus, de zenuw die een rechtstreekse verbinding vormt tussen het spijsverteringskanaal en het brein”.

Verminderde eetlust en bruine vetcellen

Tijdens het onderzoek is nauwkeurig bijgehouden hoeveel de muizen aten en hoeveel ze verbrandden. Hierdoor konden de onderzoekers vaststellen dat het gunstige effect van butyraat voor 70% is te danken aan een verminderde eetlust en voor 30% aan de activatie van bruine vetcellen. De bruine vetcellen slaan geen vet op, maar verbranden vetzuren tot warmte. Daarom zijn mensen met meer of actieve bruine vetcellen vaker slanker.

Bronnen:

http://gut.bmj.com/content/early/2017/11/03/gutjnl-2017-314050/

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2017/november/minder-eetlust-actief-bruin-vet-darmbacterien/