Gezondheid hersenen wordt bepaalt door de darm
Steeds vaker verschijnen er interessante artikelen over de invloed die darmbacteriën hebben op de gezondheid. Onlangs publiceerde goedgezond.info zo’n interessant artikel met als titel: hersen-darm-as. Hierin wordt uitgelegd dat de hersengezondheid wordt beïnvloed door je darmen. Een samenvatting lees je hieronder.

Onderzoeken

In de afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd over de rol die darmbacteriën spelen. Enkele zijn:

  • Voedingskeuze en eetgedrag: de University of Georgia heeft een studie gedaan over hoe darmbacteriën onze voedingskeuze en het eetgedrag beïnvloeden. Wat blijkt? Het consumeren van vetrijke voeding verandert de samenstelling van de darmbacteriën. Deze veranderende samenstelling kan ervoor zorgen dat de hersenen signalen krijgen dat we nog niet vol zitten.
  • Bacteriën zijn liefhebbers van vet of van zoet: bacteriën kunnen het menselijke eetgedrag en de voedingskeuze beïnvloeden. Deze conclusie staat in een review van BioEssays. Bacteriën hebben een voorkeur voor voeding waarop zij het beste gedijen. Sommige bacteriën zijn liefhebbers van vet en andere houden juist van zoet.
  • Darmbacteriën en de hersenen: stemming, emotie, trek, eetlust, verzadiging, leer- en geheugencapaciteiten kunnen mogelijk samenhangen met de darmflora.

De kracht van de darmflora op het brein

In het artikel op goedgezond.info wordt gerenommeerd neurowetenschapper dr. David Perlmutter geciteerd. Perlmutter heeft diverse boeken en wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en op de website www.experiencelife.com vertelt hij over de kracht die de darmflora kan hebben op het brein. Daarnaast legt hij uit hoe de juiste darmflora het brein kan beschermen.

Centrale zenuwstelsel

Perlmutter: “In mijn werk als neuroloog heb ik ontdekt dat geen enkel ander lichaamssysteem gevoeliger is voor veranderingen in de darmbacteriën dan het centrale zenuwstelsel.”

Lees het complete artikel op goedgezond.info. Hier staat onder andere meer over de nauwe relatie tussen de darmen en het brein en kun je enkele fragmenten uit het boek Brain Maker van Perlmutter lezen.

Bron: Goedgezond.info