multivitamine bij zwangerschapDenk jij dat vrouwen er goed aan doen om een multivitamine te slikken tijdens hun zwangerschap? Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat dit verstandig kan zijn. Voor dit onderzoek dook een groep wetenschappers in de medische databanken van over de hele wereld en selecteerde daar 35 eerdere studies uit, en die hebben ze naast elkaar gelegd in een metastudie.

Metastudie zwangere vrouwen

In de metastudie werden de gegevens van in totaal  99.000 vrouwen vergeleken die multivitaminen slikten tijdens hun zwangerschap. Pas wanneer er drie of meer vitaminen in een tablet of capsule zaten, was er sprake van een multivitamine. Een vergelijking met alleen ijzer of foliumzuur werd er in deze studies niet gemaakt. Alle uitgekozen studies waren uitgevoerd in landen waar goed en gezond voedsel beschikbaar is, maar ook (sterk) bewerkt voedsel wordt gegeten.

Uitkomst


Hoewel de onderzoekers zelf benadrukken dat de metastudie geen hard wetenschappelijk bewijs op heeft geleverd, denken ze dat het in landen waar veel bewerkt voedsel wordt gegeten het verstandig is om standaard een multivitamine aan te raden tijdens de zwangerschap. Nader onderzoek op dit gebied vinden ze wel vereist.

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2837726