darmbacterien beïnvloeden stemming Darmbacteriën en stemming
Dat het hebben van trek en het verteren van voedsel worden gereguleerd door ons zenuwstelsel wisten we al. Maar uit onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, blijkt er ook een relatie te bestaan tussen onze darmen, emoties en stemming. We kennen allemaal wel de vlinders in je buik, misselijkheid die opkomt bij angst of het onderbuikgevoel. Dit verschijnsel komt door de zogenoemde hersen-darm-as of darm-hersenen-connectie.

Hersen-darm-as
De verbinding tussen de hersenen en de darmen staat bekend als de hersen-darm-as. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de hersenen verbindt met het zenuwstelsel van de darm. Door de hersen-darm-as is communicatie mogelijk in beide richtingen. Waarbij er gebruik wordt gemaakt van signalen, zoals hormonen, neurotransmitters en cytokinen (eiwitten en peptiden). Kort gezegd komt het er op neer dat de darmen letterlijk tegen de hersenen ‘praten’ om de emoties te beïnvloeden. En daarnaast geldt ook dat de emoties en neurotransmitters die door het brein worden geproduceerd, een effect hebben op de darmen.

Invloed van darmbacteriën
Nog niet zo heel lang geleden is duidelijk geworden wat de impact van darmbacteriën op ons brein is. We wisten al dat de microben in de darmen invloed hebben op de voedselvertering en –verwerking en dat ze bescherming bieden tegen infecties. Maar nu is gebleken dat de microben de werking van onze hersenen kunnen veranderen en hierdoor ons denken en doen kunnen beïnvloeden. Darmbacteriën hebben dus ook invloed op dingen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, zoals depressie en rusteloosheid.

Meer over de darmbacteriën en stemming
Wil je meer weten over hoe darmbacteriën het brein beïnvloeden? En wat de functies zijn van darmbacteriën? Lees dan het artikel op goedgezond.info.

Bron:
Goedgezond.info