veel zitten geeft dikkere buikWie dagelijks veel zit, heeft kans op een dikkere buik. Dat klinkt misschien al logisch, maar het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Uit een recente Engelse studie blijkt namelijk dat zittende mensen meer vet opslaan in de onderbuik en in de lever. Een positief verband noemen de onderzoekers dat, maar het effect is negatief.

Risicogroep
De proefpersonen bij het onderzoek waren gemiddeld 65 jaar en hadden een BMI van 35. Met een beweegmeter werd bijgehouden hoeveel tijd de proefpersonen  per dag besteedden aan zitten en hoeveel tijd aan bewegen. Met een MRI voor en na de meting konden de onderzoekers zien of het vetpercentage bij hen veranderde.

Blijf bewegen
De onderzoekers vonden een verband tussen inactiviteit en vetopslag, zowel onderhuids, in de buik en in de lever. Vooral bij mensen die minder dan 150 minuten per week intensief bewogen. Er rolde ook een getal uit: elk uur extra zitten per dag zorgt voor 1,86 % meer levervet. Een uitkomst die erop wijst dat regelmatig bewegen goed is voor de mens.

Bron: Obesity

Bron onderzoek: https://www2.le.ac.uk/offices/press/press-releases/2018/january/prolonged-periods-of-sedentary-time-strongly-associated-with-amount-of-fat-around-internal-organs