Blijf gezond, eet producten met bacteriënGoed voor je zelf en voor je lijf zorgen is heel belangrijk, en dat begint met een gevarieerd en gezond  voedingspatroon. Een handig hulpmiddel bij het uitkiezen van de juiste voedingsmiddelen is de bekende schijf van 5. Je kiest dan elke dag voldoende producten uit elk  van de 5 schijven zodat je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnenkrijgt. Dat werkt al sinds de jaren 50 prima, vooral als je veel varieert. Maar toch wil de Stichting Darmgezondheid er het liefste een extra schijf aan toevoegen; en dan wel eentje vol bacteriën.

Je buik vol bacteriën

Toegegeven, echt smakelijk klinkt het niet, zo’n schijf vol bacteriën. Maar gelukkig valt het in de praktijk enorm mee. Want dit soort bacteriën krijgen we al sinds mensenheugenis via ons voedsel binnen. Voornamelijk via door schimmels of bacteriën gefermenteerde producten uit zuivel, vlees vis, groente, fruit en granen. Zoals kaas, yoghurt, zuurkool, tofu, kimchi, natto, kombucha en salami en augurken. Volgens de Stichting Darmgezondheid zijn deze micro-organismen ofwel probiotica zeer belangrijk voor ons welbevinden en ons welzijn. Daarom dragen ze deze levensvatbare bacteriën niet alleen een warm hart toe, maar pleiten ze voor een schijf van 6.

10 miljard per dag

Volgens Remko Kort, microbioloog, onderzoeker en professor aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, zitten er al een slordige biljoen bacteriën in ons lichaam. Samen vormen ze het darmmicrobioom en dat speelt volgens hem belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze darmen na de geboorte, helpt onze spijsvertering, produceert vitaminen en ondersteunt het immuunsysteem. Daarom is het van belang dat we die bacteriën regelmatig via ons voedsel binnenkrijgen. Vandaar dus dat warme pleidooi voor een zesde schijf met bacterierijke gefermenteerde voeding. Waarbij Remko Kort een dagelijkse dosis van 10 miljard bacteriën per dag aanbeveelt.

Bronnen:
Stichting darmgezondheid
Voedingscentrum