allergiegevoeligheid kinderen stijgt

Kinderarts Paul Brand en Lukas Koet van het Isala Vrouw-kindcentrum onderzochten bloedtests van 18.000 kinderen en zagen dat de allergische gevoeligheid bij kinderen toeneemt. In de afgelopen 20 jaar bleek het aantal kinderen met één of meer positieve allergietests van 41 % naar 49 % gestegen. Zij concludeerden daaruit dat het immuunsysteem van kinderen verandert door de tijd.

Stijging van 1% per jaar


Dat kinderen steeds gevoeliger worden, is toch al eerder onderzocht? Brand: ‘Klopt, maar eerdere studies naar de toename van allergische ziekten keken vrijwel alleen naar de klachten van kinderen. Die nemen inderdaad toe in de tijd, maar dat kan ook zijn omdat artsen er meer alert op zijn. Ons onderzoek is het eerste dat over zo lange tijd met biologisch bewijs aantoont dat het aantal kinderen met allergische gevoeligheid stijgt met 1 procent per jaar.’

Hoezo allergisch gevoelig?


Wanneer een huisarts of specialist vermoedt dat een kind gevoelig is voor allergenen  als huisstof, pollen, melk en ei, wordt er een bloedtest afgenomen. Volgens Brand wordt daarmee de Immunoglobuline E (IgE) oftewel de antistoffen gemeten die de cellen in het immuunsysteem aanmaken.  Hij legt daarbij uit: Eigenlijk hebben we dit deel van het immuunsysteem om ons te beschermen tegen wormen en parasieten. Maar door onze hedendaagse manier van leven – onze “westerse leefstijl" – komen die infecties veel minder voor dan vroeger. Sindsdien reageert dit deel van het immuunsysteem op prikkels waar het eigenlijk niet op zou moeten reageren: dat noemen we allergische gevoeligheid.

Westerse leefstijl

Helaas is niet bekend welk onderdeel van de westerse leefstijl dan verantwoordelijk is voor de toename van allergie, zegt Brand. Daar heeft hij geen pasklaar antwoord op. Het ligt in elk geval niet aan de vaccinaties en niet aan luchtvervuiling. Maar aan wat wel…daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Het zal waarschijnlijk een combinatie van veel factoren zijn, waarvan de meeste nog onbekend zijn.

Bron: Isala Ziekenhuis