Sluiten

Consumenten

Veel aandacht voor vitamine D in 2017

veel aandacht voor vitamine D in 2017Vitamine D is een belangrijke voedingsstof. Het wordt ook wel de zonvitamine genoemd, omdat de huid deze vitamine aanmaakt onder voldoende blootstelling van de zon. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is belangrijk voor het behoud van sterke botten, tanden en spieren. Voor een aantal groepen zijn duidelijke suppletieadviezen afgegeven door de Gezondheidsraad, zoals voor vrouwen vanaf 50 jaar. Hen wordt geadviseerd om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. De minimale aanbevolen dagdosering voor mannen en vrouwen ouder dan 70 jaar is 20 microgram.

Belang voor verschillende groepen duidelijk maken

Niet alleen ouderen wordt geadviseerd om extra vitamine D te nemen. Ook voor gesluierde vrouwen, kinderen, mensen met een donkere huid en zwangeren gelden speciale adviezen. Omdat veel groepen Nederlanders extra vitamine D kunnen gebruiken, is er dit jaar veel aandacht voor het nutriënt geweest vanuit verschillende hoeken. Zo heeft het KNMP (de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers en apotheken) dit jaar de publiekscampagne ‘botkwaliteit en vitamine D’ gevoerd en is vitamine D door de NPN (de branchevereniging voor producenten van voedingssupplementen) in februari uitgeroepen tot vitamine van het jaar. Het KNMP onderstreepte met de campagne het belang voor een hoge botkwaliteit en fractuurpreventie.

Advies nog niet altijd opgevolgd

Toch blijkt het advies om vitamine D te suppleren nog niet iedereen te bereiken. De adviezen van de overheid om dagelijks vitamine D supplementen te slikken, worden gegeven om een goede vitamine D status te behouden. Uit de in mei door het RIVM gepubliceerde voedselconsumptiepeiling 2012-2014 (VCP) blijkt dat ongeveer 50% van de vrouwen in de winter supplementen met vitamine D gebruikt. Bij mannen van 70 jaar en ouder is dit slechts 20%.

Bronnen:

https://www.knmp.nl/nieuws/knmp-start-campagne-botkwaliteit-en-vitamine-d

https://supplementinfo.nl/nieuws/advies-vitamine-d-slecht-opgevolgd/